Pieni lapsi leikkii sideharsolla.

Vinkit turvalliseen arkeen

Kuva: Joonas Brandt / Suomen Punainen Risti

Jokainen voi lisätä arjen turvallisuutta ehkäisemällä tapaturmia ja opettelemalla auttamistaitoja. Tarkista myös oman kotisi turvallisuus vinkkiemme avulla. Ovathan nämä asiat kunnossa kotona?

Lisää vinkkejä esimerkiksi mökille, lapsiperheeseen tai talven liukkaille keleille löydät sivun alalaidasta.

Ensiapuvälineet helposti saatavilla

Ensiapuvälineiden täytyy löytyä helposti ja nopeasti. On tärkeää, että kaikki perheenjäsenet tietävät, missä ensiapuvälineet sijaitsevat. Myös autossa pitää olla ensiapulaukku.

Hätätilanteessa on nopeampi toimia, kun ensiapulaukun sisältö on tuttu. Harjoittele välineiden käyttöä, ja käy läpi ensiapulaukun sisältöä myös lasten kanssa.

Kun olet käyttänyt ensiapulaukkua, muista täydentää sen sisältö seuraavaa kertaa varten.

Kulkureitit vapaiksi

Kulkureittien tulee olla vapaat ja esteettömät. Usein pelastautumiseen on aikaa vain muutamia minuutteja, joten kulkureittien on oltava helppokulkuisia, eikä esimerkiksi eteistä kannata tukkia ylimääräisillä tavaroilla.

Pelastautumisen kannalta myös asunnon kynnysten tulee olla matalat.  Pelastutumisreitin täytyy olla selvä.

Ehkäise kaatumiset ja liukastumiset

Kotona kaatumisia voi ehkäistä huolehtimalla riittävästä valaistuksesta sisällä ja pihalla. Mattojen alla kannattaa käyttää tarvittaessa liukuestemattoa ja käsitellä lattiat luistamattomiksi.

Kulkuväylät tulee pitää esteettöminä. Lelut ja muut esineet kannattaa kerätä pois lattialta, jotta ne eivät aiheuta kompastumisvaaraa. Myös sähköjohdot on pidettävä pois kulkuväyliltä.

Putoamisvaara minimoidaan käyttämällä tukevia, käsinojallisia keittiötikkaita.

Liukastumisen riskiä talven liukkailla voi pienentää merkittävästi keskittymällä kävelemiseen, ennakoimalla ja varustautumalla oikein.

Lue lisää: Näin pysyt pystyssä talvella – 7 vinkkiä liukkaille keleille

Huolehdi paloturvallisuudesta ja muista palovaroitin

Jo pienillä asioilla voi parantaa kodin paloturvallisuutta. Tulipaloja voi estää toimimalla turvallisesti sähkölaitteiden, kynttilöiden ja tulisijojen kanssa.

Pidä lieden ympäristö vapaana kaikesta syttyvästä, kuten paperista, pahvirasioista ja pannulapuista. Älä jätä liettä valvomatta päälle.

Älä jätä vaatteita kiukaan yläpuolelle. Lataa puhelinta vain kovalla alustalla ja ota laturi aina pois seinästä, kun puhelin ei ole latauksessa.

Jokaisessa asunnossa on oltava palovaroitin. Varoitin sijoitetaan makuuhuoneiden ja muiden tilojen väliin. Jokaista huoneiston 60 neliötä kohden täytyy olla yksi palovaroitin.

Alkusammutusvälineet tutuiksi

Alkusammutusvälineitä ovat sammutuspeite ja käsisammutin. Niiden tulee olla kunnossa ja nopeasti saatavilla. Välineiden käyttöä kannattaa harjoitella etukäteen. Käsisammuttimen kyljessä on käyttöohje.

Sammutuspeitteellä sammutetaan kodin pienet tulipalot. Näin käytät sammutuspeitettä:

  • Vedä sammutuspeite nauhoilla ulos pakkauksesta.
  • Ota kiinni peitteen nauhoista tai nurkista. Suojaa kätesi peitteen alle.
  • Ojenna kädet suoraan eteenpäin. Lähesty paloa peitteen takana suojassa. Jos olet ulkona, lähesty paloa tuulen suunnasta.
  • Levitä peite rauhallisesti ja tiiviisti palon päälle tai ympärille. Pidä peitettä tiiviisti paikoillaan, kunnes tuli on sammunut.

Lapselle vaaralliset tuotteet pois ulottuvilta

Pidä lapsen ulottumattomissa: 

  • lääkkeet ja vitamiinit
  • kemikaalit ja puhdistusaineet
  • tulitikut ja sytyttimet
  • alkoholi ja muut päihteet
  • tupakka, nuuska ja nikotiinikorvaustuotteet.

Säilytä pesu- ja puhdistusaineet sekä muut kemikaalit alkuperäispakkauksissaan.

Huolehdi, että kodin huonekasvit ovat myrkyttömiä.

Lisätietoa kodin turvallisuudesta löydät Punaisen Ristin koordinoiman tapaturmien ehkäisyhankkeen sivuilta: kotitapaturma.fi.

Ensiapuohjeet
Ensiapuohjeet
Näin varaudut kriiseihin ja häiriötilanteisiin
Näin varaudut kriiseihin ja häiriötilanteisiin
Hanki ensiapu- ja turvatuotteita