Etelä-Sudanin Punaisessa Ristissä vallitsee vahvaa tahtoa

IFRC
Eteläsudanilaiset äidit tahtoisivat edistää Punaisen Ristin kautta erityisesti lasten terveyttä
Kuvaaja: IFRC

Punaisen Ristin ja Punaisen Puolikuun kansainvälinen liike on saanut uuden kansallisen yhdistyksen Etelä-Sudanin itsenäistyessä Sudanista 9. heinäkuuta.

Etelä-Sudanin Punainen Risti koostuu vapaaehtoisista ja työntekijöistä, jotka ovat aikaisemmin toimineet Sudanin Punaisen Puolikuun alla. Uuden yhdistyksen luomista on pohjustettu tammikuusta 2011 lähtien, jolloin kansanäänestyksessä alueen itsenäisyyttä kannatti valtaosa äänestäjistä.

Sudanin Punainen Puolikuu jatkaa toimintaansa normaaliin tapaan. Etelä-Sudanin Punaisen Ristin pääsihteeri Arthur Poole kertoo olevansa ilahtunut siitä, kuinka eteläsudanilaisilla on mahdollisuus esitellä maailmalle uusi kansallinen yhdistys. Poole esittää myös kiitoksensa Sudanin Punaiselle Puolikuulle.

– Tehtävänämme on vähentää maassamme kaikkein haavoittuvimpien kärsimyksiä. Tätä olemme tehneet jo usean vuoden ajan Sudanin Punaisen Puolikuun kautta ja olemme ylpeitä siitä, että olemme olleet osa sitä. Muiden kansallisten yhdistysten tukemana voimme nyt jatkaa ja laajentaa työtämme, Poole kertoo.

Etelä-Sudanin Punainen Risti tulee toimimaan pääkaupunki Jubasta käsin, se jakautuu kymmeneen alueelliseen piiriin ja toimintamuotoina ovat muun muassa hätäapu, ensiapu, terveyspalvelut- ja neuvonta sekä veden ja sanitaation tarjoaminen ympäri maata.

– Etelä-Sudanin Punaisella Ristillä on paljon tehtävää, jotta se voi vastata maan laajoihin humanitaarisiin haasteisiin, toteaa Afrikan aluevastaava Alasan Senghore Punaisen Ristin kansainvälisestä liitosta.

– Mutta uskon, että uudessa valtiossa on vahvaa tahtoa päihittää haasteet, ja tästä saa voimaa. Myös Sudanin Punainen Puolikuu ansaitsee kiitoksen toiminnastaan jakautumisen aikana. Liikkeemme arvot puhuvat rauhan ja yhteistyön puolesta ja tämä on todellakin osoitettu Sudanin tilanteessa, Senghore sanoo.

Kansainvälinen Punainen Risti on toiminut Sudanissa vuodesta 1978 lähtien. Se tarjoaa hätäapua ja terveyspalveluja kaikkein vaikeimmassa asemassa oleville ihmisille.

Mukana työssä on myös Suomen Punainen Risti, jonka tarjoaman avun turvin vapaaehtoisille on järjestetty koulutusta ja tukea Etelä-Sudanissa, Jonglein maakunnassa. Vapaaehtoiset pystyvät viemään apua niihin yhteisöihin, joita julkinen terveydenhuolto ei tavoita, esimerkiksi pakolaisten keskuuteen.

Ulkoministeriön tukemassa terveysohjelmassa vapaaehtoiset kiertävät kodeissa jakamassa tietoa tartuntatautien ehkäisystä ja kannustavat erityisesti raskaana olevia naisia ja lapsia ottamaan rokotuksen yleisimpiä tauteja vastaan. Ohjelmassa tuetaan myös ensiapuosaamista ja kehitetään katastrofivalmiutta perustamalla erityisiä paikallisia katastrofiapuryhmiä.

Suomen Punainen Risti on auttanut Etelä-Sudania myös avustustarvikelähetyksillä Alkukesästä 2011 Etelä-Sudaniin lähetettiin 12 000 kpl suojapeitteitä, 12 000 kpl huopia ja 12 000 kpl vesikanistereita.

Apuasi tarvitaan!

Punaisen Ristin jäsenet ja lahjoittajat takaavat sen, että voimme auttaa nopeasti siellä, missä apua eniten tarvitaan. Voit tukea humanitaarista työtämme lahjoittamalla Suomen Punaisen Ristin katastrofirahaston tilille 221918-68000

IBAN: FI06 2219 1800 0680 00
SWIFT/BIC: NDEAFIHH

Lahjoita puhelimitse: 0600 12220 (20,12 € /puh. + pvm)

Lahjoita netissä tai liity kuukausilahjoittajaksi