Liikuntafysiologin vinkit pyöräilyyn

Pyöräily on hyvä kestävyyslaji. Se vahvistaa sydäntä ja lisää voimaa alaraajoihin. Pyöräilyä voivat harrastaa kaikki, sillä se ei rasita niveliä, kertoo liikuntafysiologi Ari Mänttäri UKK-instituutista.

Aloita rauhallisesti

Jos kunto ei ole kovinta luokkaa, pyöräily kannattaa aloittaa rauhallisesti. Normaalikuntoiselle riittää tasainen meno 10–16 kilometrin tuntivauhdilla. Vauhti vastaa reipasta kävelyä ja sopii Ari Mänttärin mielestä erinomaisesti esimerkiksi työmatkoille. Viiden kilometrin matka puolessa tunnissa töihin ja sitten takaisin – kunto kohenee jo kummasti.

- Terveysliikuntareseptiksi sopisi pyöräily 3–4 kertaa viikossa töihin. Jos pyöräily ei maistu joka päivä, vaihtoehdoksi sopii vähän lyhyempi reitti kävellen.

Tulokset alkavat näkyä pian

- Jo parin viikon kuluttua pyöräily alkaa sujua paremmin, huomaat lihasten toimivan niin kuin pitääkin. Selkeitä kuntomuutoksia sen sijaan joutuu odottelemaan kolmekin kuukautta. Siinä vaiheessa kunnon pitäisi olla kymmenen prosenttia parempi kuin aloitettaessa. Jos haluat kohentaa kuntoasi vielä enemmän, sinun pitää polkea ripeämpää tahtia ja vaihtaa vaihtelevampaan maastoon. Tuntivauhti voisi olla 16-20 kilometriä.

Mitä hyvää kohentuneessa kunnossa sitten on?

- Kunnon kohentuminen näkyy hengitys- ja verenkiertoelimistössä. Verenpaine laskee, kolesteroliarvot paranevat, sydän vahvistuu. Kunto on selkeästi yhteydessä sydän- ja verisuonitaudin riskeihin.

- Kohentunut kunto näkyy myös päivittäisessä elämisessä. Arkisissa askareissa ei tarvitse puuskuttaa niin kuin ennen ja puhtia riittää vielä vapaa-aikaankin. Väsymys väistyy eivätkä illat mene pelkkään toipumiseen.

Energiankulutus kasvaa

- Energiankulutus on rauhallisessa pyöräilyssä 4–5-kertainen lepotilaan verrattuna. Jos 60-kiloinen ihmisen energiankulutus on levossa 60 kilokaloria, pyöräillessä se on 4 kertaa 60 eli 240 kilokaloria. Lisätuloksena on siis painon lasku, varsinkin jos syöt terveellisemmin.

Koskaan ei ole liian myöhäistä

Pyöräily sopii niin nuorille kuin vanhemmillekin. - Esimerkiksi ikäihmiset voivat aloittaa kuntopyörällä, jos he eivät ole harrastanut pyöräilyä pitkiin aikoihin ja tasapainovaikeuksiakin on. Pyöräily vaikuttaa myönteisesti tasapainoon ja siitä saa myös alaraajoihinsa lisää lihasvoimaa.

Pankkiin hyviä vaikutuksia ei voi säästää, liikunnan pitää olla säännöllistä, jotta se vaikuttaisi kuntoon ja terveyteen, Ari muistuttaa.

Osallistu Ketjureaktioon lahjoitussivuilla