Nälkäpäivä-keräys 26.-28.9.2019 nuoremmille oppilaille (alakoulut)

Saara Mansikkamäki
Anowaran kuusihenkinen perhe pakeni väkivaltaisuuksia Myanmarista syksyllä 2017. Tytär Kulsum syntyi keskosena Punaisen Ristin kenttäsairaalassa ja painoi syntyessään vain 1475 grammaa.
Kuvaaja: Saara Mansikkamäki

Tervetuloa mukaan Nälkäpäivä-keräykseen. Katso vinkit ja tilaa maksuttomat materiaalit!

Nälkäpäivä-kisa

Nälkäpäivään osallistuvat koulut ovat mukana kisassa, jossa palkintona on matka Punaisen Ristin avustustarvikkeiden lähtöpisteeseen, logistiikkakeskukseen Tampereelle.

Matka sisältää tutustumisen katastrofiapuun, avustustarvikkeisiin ja kenttäsairaalaan, bussimatkan n. 40:lle hengelle sekä lounaan. 

Tilaa Nälkäpäivän koulumateriaalit verkkokaupasta >>

Ota yhteyttä ja kysy Nälkäpäivästä

Koordinaattori Markus Högmander, [email protected], puh. 040 757 5601

Tilaa maksuttomat materiaalit

Kaikki keräysmateriaalit ovat maksuttomia ja saat ne Punaisen Ristin verkkokaupasta lähempänä Nälkäpäivää. Sähköiset materiaalit voit ladata suoraan koneellesi. Fyysiset materiaalit Matkahuolto toimittaa suoraan koululle.

Mikä on Nälkäpäivä?

Nälkäpäivä-keräyksessä kerätään varoja Punaisen Ristin katastrofirahastoon. Kun rahaa ei ole korvamerkitty tiettyyn kohteeseen, sitä voidaan käyttää nopeasti juuri siellä, missä eniten tarvitaan.

Suomessa katastrofirahaston varoilla autetaan mm. tulipaloissa kotinsa menettäneitä perheitä, annetaan henkistä tukea ja tuetaan Vapaaehtoisen pelastuspalvelun toimintaa.

Ulkomailla toimimme katastrofeissa ja konflikteissa. Käytännössä työ on ihmisten pelastamista, hoitamista, avustamista ja kuntoutusta.

Bangladeshissa tarvitaan kipeästi apua

Viime vuonna yksi tärkeimmistä kohteistamme oli Bangladesh, jonne on paennut Myanmarista yli 950 000 ihmistä. Paenneet asuvat silmän kantamattomiin jatkuvassa leirissä, jonka olot ovat äärimmäisen kurjat.


Kuva: Benjamin Suomela / SPR

Leirin vieressä on Punaisen Ristin kenttäsairaala, jonka toiminnasta SPR vastaa vuoden loppuun saakka. Lokakuussa 2017 avatussa sairaalassa on hoidettu jo lähes 30 000 potilasta. Voit katsoa sairaalaa esittelevää 360-videota: https://fieldhospital360.com/?lang=en

Nälkäpäivän toteutusvinkkejä

Laita Nälkäpäivä-keräyslippaat liikkeelle

Tilaa koululle pahvisia keräyslippaita ja kierrätä niitä luokissa. Lippaat ja oheismateriaalit saat maksutta Punaisen Ristin verkkokaupasta lähempänä Nälkäpäivää.

Voit kerätä myös netissä koulun tai luokan omalla nettikeräyksellä. Sitä jaetaan netissä, Facebookissa ja sähköpostilla. Jos et halua aloittaa omaa keräystä, voit jakaa Punaisen Ristin omaa nettikeräystä ja pyytää lahjoituksia siihen.

Jos lähdette lipaskerääjiksi koulun ulkopuolelle (alakoululaiset aina yhdessä aikuisen kanssa), saatte muoviset keräyslippaat, nimikortit ja keräysliivit Punaisen Ristin piiritoimistoista.

Mukavaa tekemistä keräyksen oheen

Katso Nälkäpäivä-videot

Valmistaudu keräykseen katsomalla oppilaiden kanssa Nälkäpäivään ja auttamiseen liittyvät videot:
360-video Bangladeshin kenttäsairaalasta
Eeva Arrajoen Nälkäpäivä-tervehdys Bangladeshista
Reddie ja Crossien löytävät tavan auttaa
Nälkäpäivä-kerääjän ABC

Aamunavaukset

Sivun alalaidan materiaalipaketista löytyy Nälkäpäivä-aiheisia aamunavauksia.

Nälkäpäivä 2019 -kisa

Jokainen Nälkäpäivä-keräykseen osallistuva koulu on mukana kisassa, jossa palkintona on matka Punaisen Ristin avustustarvikkeiden lähtöpisteeseen, logistiikkakeskukseen Tampereelle.

Matka sisältää tutustumisen käytännön katastrofiapuun, avustustarvikkeisiin ja kenttäsairaalaan, bussimatkan n. 40:lle hengelle sekä lounaan. Voittajakouluun otetaan yhteyttä Nälkäpäivä-keräyksen päätyttyä ja sovitaan matkajärjestelyistä.

Näin vuoden 2017 voittajan, Porolahden peruskoulun, opettaja Marjo Ollikainen tiivisti tunnelmia matkan jälkeen:

Vierailumme Tampereelle oli oikein onnistunut. Vastaanotto oli lämmin.
Erityisen kivaa oli kenttäsairaalan näkeminen ja se, että tavaroihin sai koskea. Pyörätuoliakin sai kokeilla.
Myös ruoka sai oppilailta erityisiä kehuja.
Matkalla Helsinkiin yksi oppilas vielä kysyi, että koska me päästään sinne uudestaan.
Kiitos!

Vuonna 2018 Nälkäpäiväkisan voitti Kriivarin koulu, joka vierailee Kalkussa vuoden 2019 aikana.

Tiedota keräyksestä oppilaiden vanhemmille

Sivun alalaidan materiaalipaketista löytyy valmis teksti, jonka voit kopioida koulun sähköiseen järjestelmään (Wilma, Helmi, ym.), kun tiedotat keräyksestä koteihin. Samasta paikasta voit käydä lataamassa myös tulostettavan info-kirjeen.

Tilitä keräysvarat vaivattomasti

Yksityiskohtaiset tilitysohjeet ja tilityksessä tarvittava koulukohtainen viitenumero lähetetään siihen sähköpostiosoitteeseen, jonka olet ilmoittanut Nälkäpäivä-materiaaleja verkkokaupasta tilatessasi.

Tilitysvaihtoehtoja on useita:

  • Sovi paikallisen SPR-vapaaehtoisen kanssa rahojen hakemisesta koululta ja niiden tilittämisestä.
  • Voit myös itse viedä rahat pankkikonttoriin, mutta tarkista etukäteen mitkä konttorit vastaanottavat käteistä. Muista käyttää koulusi viitenumeroa.
  • Vie rahat S-pankin palvelupisteeseen. Lista pisteistä, jotka vastaanottavat Nälkäpäivä-varoja löytyy sivun alaosan materiaalipaketista.
  • Talleta rahat Talletusautomaatin avulla omalle tai koulun tilille (otto.fi/talletus/). Siirrä ne sieltä katastrofirahaston tilille koulukohtaista viitenumeroa käyttäen.
  • Perusta koulullesi nettikeräys osoitteessa oma.punainenristi.fi/nalkapaiva-kerays ja kerää lahjoitukset sinne. Näin rahat siirtyvät suoraan katastrofirahaston tilille, erillistä tilitystä ei tarvita.

Avun tarinoita

Laura Kotila
Kuvaaja: Laura Kotila

Syed Mujahid Hussain

Lipaskerääjä, Helsinki
Oli murheellistä nähdä, kuinka miljoonat pakistanilaiset elävät ilman ruokaa ja suojaa. Monet olivat menettäneet tulvan myötä kaiken. Koin velvollisuudekseni auttaa heitä hädän hetkellä.

Outi Oinoinen ja Pekka Lehtinen

Lipaskerääjät, Jyväskylän Kuokkala
Jokainen lahjoitus on tärkeä. Muistutamme lahjoittajia siitä, että Haitin maanjäristysalueella apua tarvitaan pitkän. Monet lahjoittajat ovat sujauttaneet lippaisiin myös seteleitä.
Mauri Ratilainen
Kuvaaja: Mauri Ratilainen

Tom Henriksson

Lipaskerääjä ja partiolainen, Helsinki
Partiolaiset olivat heti valmiita avustustoimiin Pakistanin maanjäristyksen tapahduttua. Kerääjiemme mukaan suomalaiset ovat selvästi järkyttyneitä tuhoista ja haluavat auttaa kaukaisen valtion kansalaisia.
Ari Räsänen
Kuvaaja: Ari Räsänen

Sanna Nieminen ja Maija Nousiainen

Nälkäpäivän lipaskerääjät, Tampere
Ihmiset ottivat meidät hyvin vastaan, näimme paljon iloisia katseita. Eräältä mieheltä saimme 20 euroa liikennevaloissa. Kun ajattelee, miten paljon rahalla saa vaikkapa puhdasta vettä, niin tulihan tässä jotakin tehtyä.