Globaalikasvatus

Niklas Meltio
Globaalikasvatuksen materiaali tutustuttaa opiskelijat elämään eri puolilla maailmaa. Kuva on Haitista.
Kuvaaja: Niklas Meltio

Toisen asteen opetusaineisto kertoo laajasti elämästä kehitysmaissa, ongelmista ja työstä niiden ratkaisemiseksi.

Toisen asteen Mosambikista, Mongoliasta, Etelä-Afrikasta ja Haitista kertovat opetuskokonaisuudet on jaoteltu oppiaineittain ja ne on tehty vastaamaan opetussuunnitelman keskeisiä sisältöjä ja tavoitteita. Yhteensopivuus on kuvattu opettajan ohjeessa. Aineistot koostuvat teksteistä ja videoista, joihin liittyy itsenäisesti tai ryhmissä suoritettavia tehtäviä. Lisäksi aineistoon kuuluu kuvaesityksiä teksteineen.

Opetuskokonaisuuksia voi halutessaan täydentää toiminnallisilla koulurasteilla.

Maantiedon aineisto keskittyy katastrofeihin: Haitin maanjäristykseen, Mosambikin tulviin sekä Mongolian dzudiin. Tehtävissä käsitellään ihmisten mahdollisuuksia varautua ja selvitä katastrofeista.
Aineistossa käsitellään Mosambikin siirtomaahistorian vaikutuksia nyky-yhteiskunnan ongelmiin.
LiiteKoko
PDF icon Opettajan ohje109.26 KB
PDF icon Aineisto ja tehtävät690.71 KB
Aineistossa pohditaan hyvän elämän kriteereitä. Kokonaisuuteen kuuluu kaksi itsenäistä pakettia, joista toinen kertoo Mongoliasta ja toinen Mosambikista. 
Terveystiedon aineistot keskittyvät seksuaaliterveyteen ja hyvän terveyden edistämiseen, esimerkkimaina ovat Mongolia ja Mosambik. Tehtäviin kuuluvat videot Terveempi alku elämälle ja Hiv-tietoutta maan halki. 
Kokonaisuudessa pohditaan kestävään kehityksen mahdollisuuksia  Mongoliassa, Mosambikissa ja Kambodžassa. Mosambikin ja Mongolian osuuksiin kuuluu videoita.  
Toiminnallisella koulurastilla tutustutaan katastrofiavun keskeisiin käsitteisiin englanniksi.
Koulurasteissa tutustutaan Punaisen Ristin historiaan, toimintaan ja perusperiaatteisiin, sekä opitaan, milloin punaista ristiä käytetään suojamerkkinä.

Kampanjat