Itsestä ja toisesta huolehtimisen taidot

Joonas Brandt
Kuvaaja: Joonas Brandt

Ensiavun opettelu on panostus koko koulun turvallisuuteen, jokainen meistä odottaa saavansa apua onnettomuuden sattuessa. Siksi on myös tarpeen osata auttaa muita. Ensiavun opettamisen lisäksi löydät tältä sivulta myös seksuaalikasvatuksen tueksi sopivan Kumikoulu-materiaalin sekä tukea päihdekasvatukseen.

Perustaidot hätäensiavusta sekä ennen kaikkea rohkeus auttaa hädän hetkellä lisäävät turvallisuutta sekä kouluyhteisössä että koko yhteiskunnassa. Osaa auttaa! – materiaali koostuu viidestä opetustuokiosta, jotka sopivat ensiavun harjoittelemiseen ala- ja yläkouluissa. Jokaisessa opetustuokiossa on useita toiminnallisia harjoituksia, joista voit valita yhden tai useamman.
Punaisen Ristin En käytä -päihdeaineistossa korostetaan nuorten omien valintojen merkitystä ja pohditaan päihteiden haittavaikutuksia. Materiaali sisältää toimintaideat kuuteen reilun tunnin mittaiseen tapaamiseen. Se on suunnattu  yläkouluun ja toiselle asteelle. Voit käyttää materiaalin kokonaan tai vain joitakin osioita siitä. Päihdeinfokilpailu sisältää 10 päihteisiin liittyvää kysymystä. Särkyvää-esitettä on mahdollista tilata maksutta SPR:n verkkokaupasta 9-luokkalaisille ja sitä vanhemmille. Menetelmien toteuttamiseen voi pyytää apua myös Punaisen Ristin päihdetyön vapaaehtoisilta. Kysy lisää Punaisen Ristin paikallisesta osastosta tai piiritoimistosta.
Kumikoulu on yhdeksäsluokkalaisille ja toiselle asteelle suunnattu seksuaaliterveyden oppitunti. Oppitunnilla (45 min.) pyritään lisäämään nuorten tietoutta seksitaudeista ja edistämään kondomin käyttöä. Kumikoulun sisältö muodostuu kahdesta tositarinasta, kumikoulupelistä, peukkubarometristä ja kondomin käytön harjoittelusta. Kumikoulua voit tiedustella oman alueesi Punaisen Ristin piiristä tai käyttää materiaaleja itsenäisesti. Kondomiajokortti on toiminnallinen menetelmä (30-45 min.), jonka tavoitteena on seksin, seksuaalisuuden ja ehkäisyn puheeksi ottaminen. Ajokortin suorittamisessa on kolme vaihtoehtoa (A, AB ja ABC) ja ne pitävät sisällään turvaseksiä, ehkäisyä ja seksitauteja koskevia kysymyksiä sekä kondomin käytön harjoittelua.