04.10.2023

Korona on lisännyt avun tarvetta

Neljä nuorta viettävät aikaa ulkona istuen. Kaksi heistä keskustelee, kaksi katsoo älypuhelimiaan.

Avuntarve on kasvanut korona-aikana.

Poikkeusaika kuormittaa nuoria paljon. Korona on lisännyt avun tarvetta erityisesti jo aiemmin haavoittuvassa asemassa olleilla.

- Yhdessäolo ja vertaistuki muista nuorista on tärkeää, mutta nyt nuoret ovat eläneet sosiaalisesti eristäytyneempää elämää. Sillä on iso merkitys, kun ei voida nähdä toisia luonnollisissa ympäristöissä, kertoo digiperhetyön projektipäällikkö Kati Kyyrö.

Nuoret kantavat nyt entistä enemmän myös koko perheen huolia.

Kun vanhemmat ovat kotona tekemässä töitä tai työttömänä, kodin yhteiset ja myös aikuisten murheet näkyvät vahvemmin nuorten elämässä.

- Tuelle on hirveästi tarvetta, se on näkynyt tänä vuonna.

Nuoria kohdataan verkossa


Korona-aikana nuorten turvatalojen työ on siirtynyt pitkälti verkkoon. Nuoria tavataan videovälitteisesti etänä ja keskusteluapua saa myös chateissa.

Verkkoapu madaltaa kynnystä tuen hakemiseen.

- Apua voi saada ensin anonyymina ja myös videokeskusteluissa on mahdollisuus valita pitääkö esimerkiksi videota päällä, Kati Kyyrö kertoo.

Verkkoapu madaltaa kynnystä tuen hakemiseen.

Asiakasmäärät ovat korona-aikana kasvaneet ja samalla peruutuksia on tullut vähemmän.

Tukea tarvitaan paljon

Turvatalot tarjoavat tilapäistä majoitusta viidellä paikkakunnalla. Palvelu toimii myös korona-aikana.

Palvelu on tärkeä, sillä ympärivuorokautista tai virka-ajan ulkopuolista apua ei ole tarjolla paljon.

Nuori on aina tervetullut turvataloille. Päihteettömyys on ainoa vaatimus tulijalta.

-  Turvatalolle kannattaa tulla aina kun kaipaa keskustelua omasta tilanteesta ja tukea jaksamiseen, Turun turvatalolla vapaaehtoisena toimiva Mari Kaarnavaara-Puutio sanoo.

Vapaaehtoiset toimivat aikuisen mallina nuorille

Nuoret tulevat turvataloille erilaisista tilanteista.

- Yleensä taustalla on sellaisia konflikteja kotona, että joko riidatonta tilannetta ei enää ole tai riidat äityvät niin koviksi, että kodissa täytyy ottaa aikalisä. Myös nuorten oma jaksaminen erilaisten vaatimusten paineessa näkyy talolla, samoin mielenterveyden ongelmat, vapaaehtoinen Mari Kaarnavaara-Puutio kertoo.

Työntekijöiden lisäksi turvataloilla on nuorten tukena vapaaehtoisia. Vapaaehtoisen tärkein tehtävä on olla ihan tavallinen aikuinen.

- Vapaaehtoisista nuoret saavat erilaisia aikuisuuden malleja, voivat keskustella erilaisten ihmisten kanssa ja saavat tukea sille ajatukselle, että on monta oikeaa tapaa olla muiden kanssa ja itsensä kanssa.