29.09.2023

Sokissa Piritta ei ymmärtänyt tarvitsevansa apua

Kuva: Joonas Brandt / Punainen Risti

Tulipalo tuhosi Piritta Nummelan perheen kodin asumiskelvottomaksi moneksi kuukaudeksi. Perhe sai apua katastrofirahastosta, jonne kerätään rahaa Nälkäpäivänä.

”’Äiti, meidän talo palaa’, poikani soitti minulle aamuyöllä. Se oli karu herätys. Osasin kysyä vain, että oletko kunnossa. ’Joo’, poika vastasi ja kiirehti jatkamaan alkusammutusta. Hän oli ollut sinä päivänä yksin kotona ja lähtenyt illalla kavereidensa kanssa ulos. Tulipalo oli alkanut olohuoneen seinän välistä, ja sattumalta pojat olivat tulleet takaisin juuri ajoissa. Palokunta saapui nopeasti, ja suurin osa talosta säästyi. Kymmenen minuuttia myöhemmin meillä ei olisi enää ollut kotia.

Olin tulipalon syttyessä reissussa ja pääsin kotiin vasta aamulla. Pihassa odotti lohduton näky. Maassa lojui hiiltyneitä seinän kappaleita, koska palokunta oli joutunut purkamaan rakenteita päästäkseen käsiksi palopesäkkeisiin. Taloa oli jo tuuletettu, mutta savun haju oli kauhea. Sammutusvesi oli kastellut olohuoneen. Sähköt olivat poikki koko talosta, koska sähkötaulu oli palaneessa nurkassa.

Oman vapaaehtoistoiminnan kautta tunsin hyvin Punaisen Ristin avun vastaavissa tilanteissa, mutta ajattelin ensin, että emme me tarvitse apua. Vain osa seinistä oli palanut, ja melkein kaikki tavarat ja irtaimisto olivat ehjiä. Lisäksi meillä oli asuntovaunu, jossa pystyimme väliaikaisesti asumaan.

Olin varmaan sokissa, enkä osannut ottaa apua vastaan. Remontti kesti lopulta melkein puoli vuotta, eikä stressi ole täysin helpottanut vieläkään. Pelkästään rakenteiden kuivaaminen ja hajun poistaminen veivät kuukausia.

Pari päivää tulipalon jälkeen ymmärsin, että tarvitsimme sittenkin apua. Kaikki tavarat olivat käyttökelvottomia savu- ja vesivahinkojen takia. Ajattelin, että olisipa kiva saada edes vaihtovaatteet.

Soitin Punaisen Ristin osastoon, ja heti samana iltana kävimme hankkimassa koko perheelle vaatteita, lakanat, pyyhkeet ja hygieniatarvikkeet, hammasharjat ja sellaiset. Tuntui ihanalta päästä vaihtamaan puhtaat petivaatteet. Se oli pieni suuri apu.”

Nälkäpäivänä kerätään lahjoituksia katastrofirahastoon. Autat kanssamme nyt ja huomisen kriiseissä. Lahjoita Nälkäpäivä-keräykseen.