”Puuroateriat ovat minulle suuri helpotus"

Nuori nainen valmistaa ruokaa nuotiolla maapohjaisessa majassa, jonka seinässä on reikiä.

Liness Benifodi tuo tyttärensä joka aamu Punaisen Ristin tukemaan päiväkotiin, koska sieltä saa puuroa.

Liness Benifodi syöttää pientä poikaa lusikalla samaan aikaan, kun nukuttaa omaa pientä tyttöään sylissään. Hän tuo 1,5-vuotiaan tyttärensä joka aamu Punaisen Ristin tukemaan päiväkotiin Malawin Mwanzassa ja jää hoitamaan päiväksi myös muiden lapsia. Kaikki lapset ja heitä kaitsevat aikuiset saavat kaksi lautasellista maissipuuroa päivässä. 

”Puuroateriat ovat minulle niin suuri taloudellinen helpotus, että käymme kerhossa päivittäin”, Liness kertoo.

Noin seitsemääkymmentä lasta hoitaa kymmenkunta vapaaehtoista aikuista. Päiväkodin pihalla on keittiökatos, jossa Rose Mthenyo häärii 60-litraisen kattilan ääressä. Katoksen eteen on kannettu keko maissintähkiä. Ne jauhettuaan Rose keittää kaikille iltapäiväpuuron.

Lapset ovat aamulla oppineet laulujen ja leikkien lomassa kaveritaitoja. Pian he kirmaavat pihalle keinumaan. Päiväkoti on tarkoitettu lapsille, jotka osaavat puhua. Puuro houkuttelee vanhempia jättämään hoitoon myös perheen pienimmät. Maissipuuro on lasten herkkua. Pienimpien posket suttautuvat, kun he syövät käsin maissipuuroa omilta lautasiltaan. 

Suurin osa elää äärimmäisessä köyhyydessä

Kotitarveviljely on Malawin maaseudulla asuville usein ainoa elinkeino. Kun lapset ovat päivähoidossa, vanhemmat pääsevät peltotöihin tai myymään satoa teiden varsille ja risteyksiin. Näin he voivat tienata ehkä muutamia satoja kwachoja eli pari euroa.

Liness sitoo tyttärensä liinalla selkäänsä. Kun hoitolapset ovat lähteneet, Liness käy kiertämässä naapureiden koteja. Aina joku tarvitsee tekijän askareilleen, ja Liness voi siten tienata hieman rahaa tai saada vihanneksia palkkioksi.

Puuroateriat ovat minulle suuri taloudellinen helpotus.
Liness Benifodi

Suurin osa Malawin 15 miljoonaisesta väestöstä elää äärimmäisessä köyhyydessä. Pulaa on aivan kaikesta, ravinnon lisäksi puhtaasta vedestä. Suomen Punainen Risti auttaa Malawissa vuosittain 163 000 ihmistä. Tilannetta pahentavat sään ääri-ilmiöt. Alkuvuodesta Malawia koetteli hirmumyrsky ja tulva, joka ajoi miljoona ihmistä avun tarvitsijoiksi.

Voit auttaa Itä-Afrikan nälänhädässä

Suomen Punainen Risti jatkaa työtään myös muualla itäisessä Afrikassa, missä kärsitään pahimmasta kuivuudesta vuosikymmeniin ja välitöntä ruoka-apua tarvitsevien ihmisten määrä voi kasvaa tänä vuonna yli 20 miljoonaan. Myös Ukrainan konfliktin seuraukset nostavat ruoan hintaa ja pahentavat ruokapulaa.  

Katastrofeihin voidaan myös varautua. Punainen Risti auttaa paikallisia suunnittelemaan paremmin sääilmiöitä kestäviä elinkeinoja.

Nälkäpäivänä kerätään lahjoituksia katastrofirahastoon, josta autetaan kaikkein eniten apua tarvitsevia.

 

Tule lipaskerääjäksi Nälkäpäivänä
Tule kerääjäksi Nälkäpäivänä