Nälkäpäivänä voi auttaa vaikka herkuttelemalla

Kuva: Joonas Brandt

Martinkallion koulussa rahaa kerättiin muffini-kioskilla.

Nälkäpäivä tulee taas 23.–25.9.2021! Se tarjoaa oppilaille mahdollisuuden miettiä auttamisen merkitystä ja tehdä monenlaista kivaa yhdessä.

Nälkäpäivänä pohdiskellaan kaikkia ihmisiä yhdistäviä tarpeita ja tuntemuksia: Mitä hätä tarkoittaa? Mitä jokainen meistä tarvitsee selvitäkseen hengissä? Miten voimme huolehtia siitä, että mahdollisimman monella on ravintoa, vettä, suojaa myös katastrofin tai konfliktin iskiessä?

Jos haluat lisätietoja Nälkäpäivästä tai Punaisen Ristin toiminnasta, ota yhteys Eeva Arrajokeen puh. 040 181 3920, eeva.arrajoki@punainenristi.fi

Mikä ihmeen Nälkäpäivä?

Jo yli 40 vuotta sitten alkunsa saanut keräys järjestetään nykyisin lähes jokaisella Suomen paikkakunnalla. Keräyksellä tuetaan Suomen Punaisen Ristin katastrofirahastoa. Rahaston turvin autetaan ihmisiä siellä, missä hätä on suurin.

Apua suunnataan tänä vuonna esimerkiksi Filippiinien taifuuneissa kotinsa ja omaisuutensa menettäneiden tukemiseksi. Myös Suomessa autetaan monin tavoin.

Nälkäpäivällä on kuitenkin myös pedagoginen merkitys. Se tukee koulujen opetussuunnitelmaa avartamalla oppilaiden käsitystä maailmasta ja sen asukkaista.

Keräykseen liittyvät oppimateriaalit havainnollistavat minkälaisissa oloissa ihmiset elävät eri puolilla maapalloa. Vaikka elämä toisaalla näyttää varsin erilaiselta kuin Suomessa, ihmisten ilonaiheet, toiveet ja unelmat ovat hyvin samanlaisia.

Miten koululaiset voivat auttaa?

Nälkäpäivä tarjoaa loistavan mahdollisuuden tuoda vaihtelua oppimisympäristöön ja vahvistaa oppilaiden yhteishenkeä ja aktiivista kansalaisuutta.

Oppilaat voivat kerätä rahaa netissä tai perinteisesti lippailla. Moni koulu järjestää myös myyjäisiä tai muita tapahtumia ja lahjoittaa niiden tuoton keräykseen. 

Viime vuonna Espoon Martinkallion koulussa keksittiin, että yläkoululaiset suostuvat metsälenkille, kun heidät houkuttelee poimimaan mustikoita muffineja varten.

Kotitaloustunnilla mustikat leivottiin muffineiksi, jotka myytiin välitunnilla onnistunein tuloksin. Projekti vaati oppilailta ja opettajilta yhteistyötä, mutta tuotti huikeat 500 euroa Nälkäpäivä-keräykseen.

Yhdessä tekemisen lisääminen olikin rehtori Simo Juntusen mukaan yksi hankkeen tavoitteista. Hän halusi oppilaiden huomaavan, että muita voi auttaa antamalla omaa aikaa ja osaamistaan.

Mustikoiden kerääminen ja muffinien leipominen on paljon laajempaa auttamista kuin euron antaminen keräykseen. Pieni teko muuttuu merkitykselliseksi itselle ja yhteisölle.
Rehtori Simo Juntunen

Lahjoitukset muuttuvat avuksi

Nälkäpäivään lahjoitetuilla varoilla autetaan monin tavoin. Tässä muutamia käytännön esimerkkejä:

 • 1,00 €: hengityssuojain vapaaehtoiselle Suomessa
 • 1,20 €: saippuaa pakolaisleirillä elävälle
 • 3,80 €: ruokaa perheelle kolmeksi päiväksi
 • 15,00 €: hedelmäpuita omavaraiseen ravinnontuotantoon
 • 50,00 €: henkisen tuen koulutus vapaaehtoiselle Suomessa
 • 160,00 €: vaatteet tulipalossa kotinsa menettäneelle Suomessa

Oppimateriaalit valmiina

Löydät helppokäyttöiset ja maksuttomat Nälkäpäivä-digimateriaalit käyttöösi Oppimateriaalipalvelustamme. Tämän vuoden materiaalit lisätään palveluun viimeistään kesän aikana.

Palveluun kannattaa kirjautua, jotta näet kaikki opettajan sisällöt ja saat lisäohjeet materiaalien hyödyntämiseen. Oppilaat voivat käyttää materiaaleja monilla eri päätelaitteilla, ilman kirjautumista.

Palvelusta löydät muun muassa:

 • Aamunavauksen
 • Lyhyen johdatuksen siihen, miksi ja ketä Punainen Risti auttaa
 • Pohdintatehtäviä, jossa keskustellaan auttamisen ja avun saamisen merkityksestä
 • Paljon toiminnallista lisämateriaalia oppitunnilla tai kotona tehtäväksi
 • Auttamisen asiantuntija -testin

Etkö löytänyt vastausta kysymyksiisi?

Jos haluat lisätietoja Nälkäpäivästä tai Punaisen Ristin toiminnasta, ota yhteys Eeva Arrajokeen puh. 040 181 3920, eeva.arrajoki@punainenristi.fi

Näin Nälkäpäivän lahjoitukset auttavat ulkomailla
”Päivän ainoa ateria oli maissipuuroa”
Nälkäpäivä-digikerääjäksi
Nälkäpäivä-digikerääjäksi