Tule Nälkäpäivä-digikerääjäksi

Lahjoitusten kerääminen netissä on hauska tapa osallistua Nälkäpäivään, erityisesti jos olet aktiivinen sosiaalisessa mediassa tai sinulla on vaikkapa merkkipäivä, jonka nimissä haluat kerätä lahjoituksia. ​

​Digikerääjänä olet mukana auttamassa katastrofin uhreja Suomessa ja maailmalla. Löydät tältä sivulta ohjeet ja linkit. Tervetuloa mukaan!

Näin keräät valmiiseen nettikeräykseen

Helpoin tapa osallistua Nälkäpäivään on kerätä netissä lahjoituksia yhteiseen pottiin, jo valmiiksi perustettuun Punaisen Ristin keräykseen

Jaa digikeräystä sosiaalisessa mediassa ja sähköpostissa, ja pyydä kavereitasi mukaan lahjoittamaan ja jakamaan keräystä eteenpäin.

Näin perustat oman nettikeräyksen

 1. Aloita oma keräyksesi lahjoita.punainenristi.fi -sivuilla valitsemalla lahjoituskohde Autetaan yhdessä Nälkäpäivänä. Paina sitten Tule mukaan -painiketta.
 2. Voit perustaa keräyksen yksityishenkilönä tai tiiminä (luokka, koulu, yritys tai Punaisen Ristin paikallisosasto). Vinkki: Aloita "yksityishenkilönä" aina jos haluat lisätä keräyssivulle oman pyöreän pikkukuvan, esimerkiksi logon. Valitettavasti Tiimi-vaihtoehdossa tätä kuvaa ei voi vaihtaa. 
 3. Anna keräyksellesi nimi ja tavoitesumma.
 4. Klikkaa sivun vasemmassa laidassa olevaa valkoista Muokkaa sivua -painiketta. Kirjoita Kuvaus-kohtaan miksi lahjoituskohde on sinulle tärkeä ja pyydä lahjoituksia.
 5. Kun olet valmis, julkaise muutokset.

Kun aloitat ensimmäisen nettikeräyksen, rekisteröidyt samalla iRaiser-keräysalustan käyttäjäksi ja sinulle syntyy käyttäjätili.

Saat sähköpostiisi viestin otsikolla "Validate your user-account". Viestin lähettäjä on contact@iraiser.eu.  Vahvista sähköpostiosoitteesi klikkaamalla viestissä olevaa linkkiä. Näin käyttäjätilisi aktivoituu.

Jos et löydä viestiä saapuneiden kansiosta, tarkistathan myös roskapostit.

Näin muokkaat keräystäsi:

Voit muokata sisältöä, poistaa keräyksen julkaisusta, tai perustaa uuden keräyksen kirjautumalla tilillesi. Löydät keräyksesi Varainkeruusivusi-osiosta.

Siirry varainkeruusivullesi ja viimeistele sen sisältö klikkaamalla sivun vasemmassa laidassa olevaa valkoista Muokkaa sivua -painiketta:

 • Valitse keräyksen päättymisaika
 • Vaihda halutessasi keräyssivun iso kuva. Kuvan koko on 1920x400 px  (max 1MB) ja tiedostomuoto .png tai .jpg.
 • Kun olet valmis, julkaise muutokset

Näin keräät lahjoituksia:

 • Jaa keräyslinkkiä ja kutsu ystävät mukaan lahjoittamaan somessa, WhatsApissa tai sähköpostitse.
 • Voi olla, että yksi kerta ei riitä, joten kannattaa jakaa keräystä useammin.

Voit seurata keräyspottisi kertymistä sivullasi, ja kiittää osallistujia kirjautumalla tilillesi

Kysymyksiä nettikeräämisestä

Digitaalinen kerääminen yleistyy, sillä käteisen käyttö vähenee jatkuvasti. Rahan siirtely digitaalisesti on myös paljon helpompaa ja edullisempaa kuin kolikoiden ja setelien käsittely - sekä lahjoittajalle että kerääjälle.

Digikerääminen on helppoa. Muutamalla klikkauksella luot varainkeruusivun, jonka linkkiä on kätevä jakaa puhelimella tai tietokoneella. Myös lahjoittajalle digikeräys on helppo – jälleen vain muutama klikkaus ja homma on hoidettu.

Digikeräyksellä tavoitat yleensä parhaiten ne ihmiset, joihin sinulla on jo jonkinlainen side. Siksi juuri sinun persoonallisuutesi puhuttelee heitä. Olet siis loistava digikerääjä juuri sellaisena kuin olet.

Digikeräyksessä pienikin summa tulee huomatuksi. Sinä ja lahjoittajasi voitte jatkuvasti nähdä, kuinka paljon keräyksesi on tuottanut. Keräykselle kannattaa asettaa maltillinen tavoite, sillä sen saavuttamisesta tulee kaikille hyvä mieli. Jos lahjoituspotti alkaa kasvaa suuremmaksi kuin alun perin ajattelit, tavoitetta voi keräyksen aikana nostaa.

Kyllä on. Vain kirjautumalla käyttäjätilillesi voit muokata keräyksesi tietoja, poistaa keräyksen julkaisusta tai perustaa uuden keräyksen. Myös keräyksen etenemisestä tiedottaminen ja osallistujien kiittäminen onnistuu vain kirjautuneena.

Kun olet kirjautunut tilillesi, löydät keräykset helposti Varainkeruusivusi-osiosta.

Jos et ole aikaisemmin käyttänyt iRaiser-digikeräyspalvelua, sinulle syntyy keräystä perustaessasi käyttäjätili. Saat sähköpostiisi viestin otsikolla "Validate your user account". Viestin lähettäjä on contact@iraiser.eu.

Jos et löydä viestiä saapuneiden kansiosta, tarkistathan myös roskapostit. Vahvista sähköpostiosoitteesi klikkaamalla viestissä olevaa linkkiä. Näin käyttäjätilisi aktivoituu

 • Kirjaudu sisään tilillesi. Henkilökohtainen hallintapaneeli-sivu avautuu.
 • Paina oikeassa yläkulmassa olevaa Tule mukaan -nappia.
 • Valitse lahjoituskohde ja paina jälleen Tule mukaan -nappia.
 • Täytä pyydetyt tiedot ja paina Luo varainkeruusivusi -painiketta.
 • Kirjaudu sisään tilillesi. Henkilökohtainen hallintapaneeli-sivu avautuu.
 • Valitse Varainhankintasivusi-välilehti.
 • Valitse keräys, jota haluat muokata. Paina sitten pientä punaista nuolta oikeassa alareunassa.
 • Klikkaa sivun vasemmassa reunassa olevaa valkoista Muokkaa sivua -painiketta. Tee haluamasi muokkaukset sisältöön. Voit myös poistaa keräyksen pysyvästi. 
 • Julkaise muutokset.
 • Kirjaudu ulos tililtäsi.

HUOM! Joskus muutosten julkaisu voi kestää jopa 15 minuuttia. Odota rauhassa, ja lataa keräyssivusi uudelleen.

 • Varainkeruusivusi otsikko näkyy keräyksesi nimenä.
 • Kuvaus-teksti tulee varainkeruusivullesi kohtaan Tehtävänanto. Kerro siinä, miksi keräät lahjoituksia juuri tähän kohteeseen.

HUOM! Joskus muutosten julkaisu voi kestää jopa 15 minuuttia. Odota rauhassa, ja lataa keräyssivusi uudelleen.

Perusta keräys aina "Yksityishenkilönä" jos haluat lisätä keräyssivulle oman pyöreän pikkukuvan, esimerkiksi logon.

Valitettavasti Tiimi-vaihtoehdossa pyöreää kuvaa ei voi vaihtaa, vaikka kuvan päällä näkyy kolme pientä pistettä.

Keräyssivun ison kuvan koko on 1920x400 px (max 1MB) ja tiedostomuoto .png tai .jpg. Kuvan yläosan päällä on tummennus, joten sijoita tärkein sisältö (esim. logo) kuvan keskiosaan.

Kyllä. Kirjautumalla sisään tilillesi voit perustaa juuri niin monta keräystä, kuin haluat.

Maksutapoja on useita: suomalaiset verkkopankit, luottokortit Visa ja Master, sekä mobiilialustat MobilePay ja Siirto.

Maksunvälityspalvelun toteuttajana ja maksupalvelun tarjoajana toimii Paytrail Oyj (y-tunnus 2122839-7) yhteistyössä suomalaisten pankkien ja luottolaitosten kanssa.

Paytrail Oyj näkyy maksun saajana tiliotteella tai korttilaskulla ja välittää maksun Punaiselle Ristille. Paytrail Oyj:llä on maksulaitoksen toimilupa.

Lahjoitus kirjautuu järjestelmään vasta, kun lahjoittaja palaa onnistuneen maksun jälkeen pankin sivulta takaisin keräyssivustolle.

Jos lahjoittaja ei palaa takaisin keräyssivustolle, lahjoitus ei näy, mutta on kuitenkin tullut Punaisen Ristin tilille.

iRaiser on ranskalainen yritys, jonka alustan päälle lahjoita.punainenristi.fi -verkkopalvelu on rakennettu. Palvelu on ns. Peer-to-Peer -palvelu.

Palvelussa voi ryhtyä digikerääjäksi, perustaa oman nettikeräyksen, ja kerätä lahjoituksia Suomen Punaiselle Ristille.

Tee Nälkäpäivästä näkyvä somessa

Kun pyydät Nälkäpäivä-lahjoituksia somessa ja verkossa, tehokkainta on kertoa miksi Nälkäpäivä-keräys ja auttaminen on sinusta tärkeää. Tee se omalla tavallasi:

 • Ota hauska kuva tai video.
 • Tee päivästäsi Instagram/Facebook -tarina.
 • Haasta kaverit lahjoittamaan, vaikka lounaan hinnalla.
 • Kirjoita kiva teksti, sitaatti tai runonpätkä, esim. Twitteriin.
 • Tägää kuvassa mukana olevia ihmisiä, jos se on heille ok.
 • Muista tsekata, että Punainen Risti ja Nälkäpäivä näkyvät postauksessasi, ja mukana on linkki keräykseen. Voit vaikka käyttää hästägiä #nälkäpäivä ja #punainenristi tai valita kuvan tai tekstin, joka kertoo mistä on kyse.

Nälkäpäivä-materiaaleista löydät tekstejä ja kuvia, joita voit jakaa. Tehdään Nälkäpäivästä kaikkien yhteinen keräys. Kiitos, että autat!


Tietoa Nälkäpäivä-keräyksestä

 Helpointa on lahjoittaa netissä

MobilePay-lahjoitus

Lahjoita haluamasi summa MobilePayllä numeroon 10900

Tekstarilahjoitus

Lahjoita 20 € - lähetä tekstiviesti SPR20 numeroon 16499

Lahjoita 15 € - lähetä tekstiviesti SPR numeroon 16499

Lahjoita 10 € - lähetä tekstiviesti SPR10 numeroon 16499

Lahjoita 5 € - lähetä tekstiviesti SPR5 numeroon 16499

Tilitiedot Nälkäpäivä-lahjoitusta varten

Tili: OP FI52 5000 0120 4156 73. Saaja: Suomen Punainen Risti. Viite: 5173.

Nälkäpäivän yrityslahjoitus

Tee yrityslahjoitus netissä. Voit tilata laskun tai maksaa heti. Vähintään 500€ lahjoituksella yrityksesi saa linkin Nälkäpäivän viestintämateriaaleihin.

Tässä muutama esimerkki siitä mitä rahalla saa.

Maailmalla:

 • 6 €: Kymmenen lautasellista maissipuuroa päivähoitolapsille ja heidän vapaaehtoisille hoitajilleen Malawissa.
 • 20 €: Kaksi hygieniapakettia tytöille. Paketit mahdollistavat osallistumisen oppitunneille myös kuukautisten aikana.

Suomessa:

 • 50 €: henkisen tuen koulutus yhdelle vapaaehtoiselle
 • 180 €: vaatteet tulipalon uhrille

Nälkäpäivänä kerätään rahaa Punaisen Ristin katastrofirahastoon. Lahjoituksia ei sidota etukäteen tiettyyn kohteeseen. Siksi niitä voidaan käyttää nopeasti siellä, missä avun tarve on suurin.

Apua tarvitaan toistuvasti esimerkiksi luonnonkatastrofeissa; taifuunit, maanjäristykset, tulivuorenpurkaukset, rankkasateet, tulvat, kuivuus ja maanvyörymät ovat yleisiä ja aiheuttavat inhimillistä kärsimystä.

Luonnonkatastrofin jälkeen Punainen Risti jakaa perheille vesikanistereita, lämmintä ruokaa, pressuja ja hygieniapaketteja sekä tarvittaessa ensiapua ja psykososiaalista tukea. Punainen Risti on mukana myös valmiudessa ja ennakkovarautumisessa sekä jälleenrakennuksessa katastrofien jälkeen. 

Suomessa Nälkäpäivä-lahjoituksilla tuetaan vapaaehtoisten kouluttamista ja ylläpidetään valmiutta vastata erilaisiin kriiseihin tehokkaasti. Äkillisiä onnettomuus- ja häiriötilanteita ovat esimerkiksi tulipalot, tulvat ja suuronnettomuudet. Vapaaehtoisilla on usein tärkeä rooli ihmisten kohtaamisessa kokonaisvaltaisesti hädän hetkellä.  

Ensimmäinen Nälkäpäivä-keräys järjestettiin Itä-Afrikan nälänhädän uhrien auttamiseksi. Siitä syntyi nimi Nälkäpäivä. Silloin Nälkäpäivänä kannustettiin halukkaita syömään kevyesti yhtenä päivänä ja lahjoittamaan säästyneet varat keräykseen. ​

​Nykyään Nälkäpäivää voi viettää haluamallaan tavalla, eikä herkuttelukaan ole kiellettyä. Nälkäpäivän idea on se, että kaikilla olisi riittävästi ruokaa ja jokaista apua tarvitsevaa autettaisiin hädän hetkellä.

Nälkäpäivä on Suomen Punaisen Ristin keräys, joka järjestetään joka vuosi syyskuussa. Nälkäpäivän äiti oli pälkäneläinen vapaaehtoinen Mailis Korhonen, joka keksi idean ”kaikkien pälkäneläisten rahankeruutalkoista”.

Marraskuussa 1980 Pälkäneellä kuhisi. Punaisen Ristin Pälkäneen osasto oli haastanut koko kylän säästämään ruokakuluissaan yhden päivän ajan ja lahjoittamaan säästyneet varat Afrikan nälkäänäkeville. Lahjoitustapoja oli paljon, mm. lipaskeräys, soppamyyntiä ja kirkkokonsertti.

Keräys käynnistettiin poikkeusoloissa, sillä lehtilakko vaikeutti keräyksestä tiedottamista. Koululaisten mukana viesti keräyksestä kuitenkin kulki yli tuhanteen kotiin ja tempaus onnistui yli odotusten.

Jo seuraavana vuonna se laajeni valtakunnalliseksi ja sai nimen Nälkäpäivä. Nykyisin se järjestetään lähes jokaisella Suomen paikkakunnalla.

Nälkäpäivänä on kerätty yli 100 miljoonaa euroa. Lukemattomat ihmiset ovat saaneet apua niin maailmalla kuin Suomessakin.

Katastrofirahaston sääntöjen mukaan keräyskulut saavat olla korkeintaan 20 prosenttia. Jokaisesta rahastoon lahjoitetusta eurosta menee siis vähintään 80 senttiä avustuskohteeseen.

Keräyskulut ovat suoria lahjoitusten hankkimisesta aiheutuvia kuluja, kuten lahjoituspyyntökirjeiden paino- ja postituskulut, keräysvälineiden hankintakulut, markkinointikulut sekä ulkopuolisten palveluntarjoajien kuten operaattoreiden ja pankkien veloittamat kulut.

Kyllä. Esimerkiksi tulipalossa kotinsa menettäneet tarvitsevat apua välttämättömiin hankintoihin hammasharjasta lähtien. Punainen Risti antaa myös henkistä tukea onnettomuuksien uhreille ja heidän läheisilleen.

Koronakriisin aikana on tullut hyvin esille se, miten tärkeää varautuminen on. Nälkäpäivänä kerätyt lahjoitukset auttavat ylläpitämään valmiuttamme toimia poikkeusoloissa.

Katastrofirahaston varoja käytetään myös Vapaaehtoisen pelastuspalvelun auttamisvalmiuteen. Vapaaehtoiset auttavat viranomaisia esimerkiksi kadonneiden etsinnöissä ja suurissa onnettomuuksissa.

Lue lisää Nälkäpäivä-lahjoitusten käytöstä kotimaassa

Kysy Nälkäpäivä-keräyksestä