01.09.2023

"Minulle on selvää, että kaikkia autetaan"

Kuva: Ville Palonen / Suomen Punainen Risti

Janika Hakamäki antaa yösijan apua tarvitsevalle vaikka kotoaan. Motivoituneet vapaaehtoiset ovat Punaisen Ristin valmiuden perusta Suomessa ja maailmalla.

Miten saa pienen pojan pesulle ja nukkumaan? Janika Hakamäki heiluttaa etusormea hammasrivistönsä edessä ja sitten painaa poskensa kämmenselälle. Hän esittää pojalle pantomiimina hampaidenpesua ja nukkumista, koska yhteistä kieltä ei ole.

Kolmevuotias poika puhuu arabiaa, joka ei puolestaan kuulu forssalaisen Janikan kielivalikoimaan. Poika on jo kerran yrittänyt karata Janikan kotoa, koska hän ei ymmärrä tapahtumien kulkua ja Janikan koirakin pelottaa häntä.

Paikallinen avuntarve osataan

Punaisen Ristin vapaaehtoinen Janika haki pojan vastaanottokeskuksesta kotiinsa. Laitoksesta oli soitettu Punaisen Ristin Forssan osastoon ja pyydetty apua. Pojan vanhemmat olivat lähteneet sairaalaan synnyttämään ilmeisen kiireisesti, koska esikoinen oli jäänyt yksin vastaanottokeskukseen.

Paikalliset auttajat ovat Punaisen Ristin vahvuus. Vapaaehtoiset ovat aina paikalla ja valmiina auttamaan, kun heitä tarvitaan. He tuntevat asuinpaikkakuntansa avun tarpeet. Onnettomuuden takia majoitusta tarvitsevalle yösija voi löytyä majatalosta, mutta nyt tilanne on erilainen. Pientä lasta ei voi laittaa yöpymään yksin. Janina ei hätkähdä ajatusta, että poika jäisi yöksi. Miten Janikan perhe suhtautuu siihen, että vapaaehtoistehtävät tulevat kotiin?

– Kukaan ei ihmettele. Meillä vapaaehtoisuus on perheharrastus ja on selvää, että kaikkia autetaan, Janika kertoo.

Ensiapua koko perheellä

Janikan perheessä vapaaehtoisia auttajia on jo neljässä polvessa. Janikan isovanhemmat perustivat vapaaehtoisten ensiapuryhmän Turunläänin Koskelle. Janikan äiti Mari Sääksi muistaa kolaripaikkoja, joissa hän oli isänsä eli Janikan isoisän mukana, kun tämä hälytettiin antamaan ensiapua. Kun Mari Sääksi muutti Forssaan, hänen oli helppo lähteä mukaan ensiaputoimintaan. Nyt on Janikan vuoro muistella lapsuuden ensiapukokemuksia.

– Minä ja kaksoissiskoni Jessika olimme rattaissa, kun äiti osallistui ensiapukoulutuksiin ja -iltoihin. Kolmevuotiaina esitimme loukkaantuneita, eli olimme autettavina ensiapuharjoituksissa.

Janikan kaksivuotias Pihla-tytär puolestaan löysi mieluisan paikan varastosta, josta jaellaan tavaroita turvapaikanhakijoille. Pusseista ja kasseista kaivetaan esiin nalleja, joita saa halailla sydämensä kyllyydestä. Sitten ne pitää järjestää hyllyyn odottamaan avunsaajien lapsia.

– Vanhemmat saavat valita tavaroita rauhassa, kun Pihla tekee tuttavuutta pakolaisperheiden lasten kanssa, Janika kertoo.

Moni ei saisi muualta apua

Yksinäisyyttä Janika näkee ensihuollon tehtävissä. Ensihuolloksi sanotaan sitä apua, johon ammattiauttajilla ei ole aikaa. Onhan onnettomuuteen tai kriisiin joutuneella vaatteita ja suojaa? Tarvitseeko hän jonkun vierelleen? Usein onnettomuudesta tai tulipalosta pelastuneella ei ole ketään muuta, joka auttaisi.

– Muistan ikuisesti erään tulipalosta pelastuneen, joka istui automme takapenkillä nokisena, päällään vain alusvaatteet. Kaikki omaisuus meni, eikä hänellä ollut ketään.

Hänelle ostettiin katastrofirahaston varoilla vaatteita ja ruokaa ja vietiin väliaikaismajoitukseen.

Globaalit kriisit Forssassa

Olivatpa apua tarvitsevat ihmiset omalta kotikylältä tai muualta tulleita, saavat tilanteet Janikan mietteliääksi. Vuosia sitten hän kävi koulutuksen ilmastonmuutoksesta, jonka vaikutus tuntuisi pian myös ensihuollon tehtävissä. Kurssilla maalatut tulevaisuudenkuvat ovat käymässä toteen. Aivan vain hurjempia katastrofeja – globaalit ilmiöt näkyvät Forssassa asti.

– Mietin, millaisessa maailmassa lapseni toimivat vapaaehtoisena. Tulevaisuudessa maailman kriisit varmasti vaikuttavat entistä enemmän heidän ja Punaisen Ristin tekemiseen Suomessa.

Ihmiset näkevät maailman kriisejä ja samalla myös Punaisen Ristin toimintaa median välityksellä.

– Kymmenen vuotta sitten kohtasin vielä epäilyä siitä, mihin Nälkäpäivä-lahjoitukset menevät, mutta siinä on tapahtunut muutos. Enää samanlaisia epäilyksiä ei kuule, Janika sanoo.

Punaisen Ristin vapaaehtoisten verkosto kattaa koko maailman. Siten Janika kaltaiset, motivoituneet vapaaehtoiset ovat jo paikalla, sattuipa kriisi milloin tahansa.

Nälkäpäivänä kerätään lahjoituksia katastrofirahastoon. Suomen Punainen Risti auttaa apua tarvitsevia ihmisiä Suomessa ja maailmalla katastrofirahaston lahjoitusten avulla.