Nälkäpäiväleipä

Nälkäpäiväreseptit

Kuva: Sakari Piippo / Suomen Punainen Risti

Nälkäpäivän ruokasarja tarjoaa sinulle valikoidut reseptit tärkeiden teemojen alla: auttaminen, säästäminen, varautuminen, lähiruoka ja hyvän ruuan tai ravitsevan mehun antama lohtu.

Mailis Korhonen Pälkäneeltä sai ajatuksen uudenlaiseen keräykseen vuonna 1981: Mitä jos tinkisimme yhtenä päivänä omista ruokakuluistamme ja lahjoittaisimme säästyneet varat apua tarvitseville?

Tänä päivänä kymmenet tuhannet vapaaehtoiset kerääjät ja lahjoittajat ovat pitäneet Nälkäpäivän liekin palamassa. Joillain paikkakunnilla vapaaehtoiset myös myyvät Nälkäpäivä-leipiä, joiden tuotto lahjoitetaan Punaisen Ristin katastrofirahastoon. 

Erjan Nälkäpäiväleipä

Pääosassa ovat edulliset raaka-aineet ja helppous, mutta tuoreen leivän maussa ja tuoksussa ei tingitä tuumaakaan.

Tee hapantaikina 1 vrk ennen leivontaa:
1 ps kuivahiivaa
1,5 dl vettä
1,5 dl ruissihtijauhoja

Lisää taikinapohjaan huolellisesti vaivaten:
3,5 dl vettä
0,5 rkl suolaa
2 rkl öljyä
4 dl ruissihtijauhoja
n. 5 dl hiivaleipä- ja vehnäjauhoja

Paista kohotuksen jälkeen 200 asteessa n. 50 minuuttia. Pistele leipä haarukalla ennen paistoa.

Nauti tuoreen leivän tuoksusta, ja auttamisen ilosta!

Ihmisen perustarpeet hädän keskellä ovat samat: ensin tarvitaan vettä, ruokaa ja suojaa. Onnettomuuden sattuessa Suomen Punaisen Ristin vapaaehtoiset auttajat ojentavat usein uhrille lasillisen lämmintä juomaa. Tavoitteena on varmistaa nesteytys ja energiansaanti sekä vahvistaa turvallisuudentunnetta.

Lämmittävä mustaherukkamehu

2 l mustaherukoita (myös pakastemustaherukat sopivat hyvin mehuun)
7 dl vettä
6 dl ruokokidesokeria

Laita mustaherukat kattilaan. Kaada vesi päälle.
Anna kiehua kannen alla n. 10 minuuttia.
Laita siivilän päälle harsokangas ja anna mustaherukoiden
valua kankaan läpi siivilässä puolisen tuntia.
Voit käyttää lusikkaa apuna ja pusertaa mehua marjoista.

Mittaa mehu puhtaaseen kattilaan. Kiehauta ja lisää sokeri. Kuori vaahto pinnalta. Kaada mehu puhtaisiin, kuumennettuihin pulloihin ja sulje korkit. Säilytä pullot viileässä.

Vinkki: Hyödynnä siivilään jäänyt mustaherukkamassa esim. leivonnassa sämpylöihin tai leipiin!

Punainen Risti tukee yhteisöjen varautumista sään ääri-ilmiöihin esimerkiksi Nepalissa ja eteläisessä Afrikassa. Ota ilmastoystävällisyys ohjenuoraksi myös omaan keittiöön, äläkä heitä ruokaa hukkaan! Näissä herkullisissa juuresletuissa voit hyvin hyödyntää esimerkiksi jääkaappiin jääneet juurekset.

6 dl kauramaitoa tai soijamaitoa
4 dl hiivaleipäjauhoa tai lettujauhoja
½ tl suolaa
600 g juuresraastetta esim. porkkana, juuriselleri, purjosipuli, palsternakka
2 rkl rypsiöljyä
2 rkl tuoretta basilikaa hienoksi hakattuna tai 2 tl. kuivattua basilikaa

Sekoita kauramaitoon suola, öljy ja jauhot.
Anna taikinan turvota ja raasta sillä aikaa juurekset.
Lisää raastetut juurekset lettutaikinaan ja paista haluamasi kokoisia lettuja
pannulla öljyssä. Tarjoa esim. kotimaisen puolukka- tai karviaishillokkeen kera.

Ennakointi ja varautuminen ovat avainasioita Suomen Punaisen Ristin työssä. On hyvä varata ruokaa ja juomaa kolmeksi vuorokaudeksi sekä omiin että läheisten tarpeisiin. Säilykkeet ja kuivatuotteet sopivat ruokavaroiksi hyvin.

Tämän pastakastikkeen valmistat myös tilanteessa, jossa tuoreita ruoka-aineksia ei ole saatavilla, tai asiointi ruokakaupassa ei onnistu.

Pastakastike järvikalasäilykkeestä (noin kuudelle henkilölle)

3 rkl öljyä
250 g juuressuikaleita
400 g (1 prk) tomaattimurskaa
4 kpl valkosipulinkynttä murskattuna
2 rkl kasvisliemijauhetta
4 dl vettä
1 tl suolaa
2 rkl balsamicoa
2 tl mustapippurirouhetta
2 tl yrttiseosta
2 prk järvikalasäilykettä (à160 g, josta kalaa 120 g)

Laita öljy kasariin ja kuumenna öljy. Lisää sipulit ja juuressuikaleet kasariin. Kuullota sipuleita ja juuressuikaleita öljyssä hetken aikaa, kunnes sipulit hieman ruskistuvat ja juuressuikaleet pehmenevät.
Lisää tomaattimurska, vesi ja mausteet, sekä muut aineet.
Anna kastikkeen kiehua ja juuressuikaleiden kypsyä.
Lisää järvikala ja tarkista maku.
Tarjoa keitetyn pastan lisäkkeenä.

 

Punaisen Ristin vakituiseen tiimiin kuuluva Erja Lehtonen toimi Punaisen Ristin keittiövastaavana kenttäsairaalassa Bangladeshissa vuonna 2018. Rankoista olosuhteista ja hygieniahaasteista huolimatta paikallinen ruokakulttuuri teki Erjaan vaikutuksen. Avustustyössä kokki on usein vastuussa sadoista ihmisistä – sekä potilaista että vapaaehtoisista auttajista.

Erjan työpari, bangladeshilainen Shakilag Ibrahim, kertoo, että esimerkiksi Persian ja Arabian vaikutteet näkyvät ruokakulttuurissa, jossa tärkeätä ovat myös runsaat ainekset ja jakaminen. Lukuisten paikallisten ruokalajien joukosta Shakila esittelee kasvisbiryanin, mausteisen ja ylellisen kasvisruoan, jossa on sahramia ja tuoksuvaa riisiä.

Shakilan kasvisbiryani

Ruoanvalmistus: 30-40 min Tarjoilu: 4 henkilölle

1 dl basmatiriisiä
1 tl inkivääritahnaa
1 tl valkosipulitahnaa
1/2 tl garam masalaa
1/2 hienonnettu sipuli
3 kokonaista kardemummaa
3 pientä kanelitankoa
1 laakerinlehti
2 tähtianista
1/2 kukkakaali
1/4 dl vihreitä herneitä, sulatettu pakastettuna
1/2 tl suolaa
3 rkl sulatettua voita
1 /2 dl kaurakermaa
3-4 rkl margariinia
1 dl vettä
ripaus sahramia

Vaihe 1: Riisin valmistus
Huuhtele riisi kylmässä vedessä, kunnes se on kirkasta.
Keitä kattilassa riisin kera 1 kardemumma, 1 kanelitanko, 1 tähtianis, kaurakerma, vesi ja 1/2 tl suolaa.
Keittoaika 6-8 minuuttia.

Vaihe 2: Vihannesten valmistus
Kuumenna pannulla margariini ja lisää kokonaiset mausteet (1 laakerinlehti, 2 vihreää kardemummaa, 2 kanelitikkua, 1 tähtianista) ja hauduta, kunnes mausteet ovat ”rapisevia” ja tuoksuvia.
Lisää viipaloidut sipulit, sekoita ja paista keskilämmöllä, kunnes ne muuttuvat ruskeiksi. Tämä kestää noin 10 minuuttia.
Kun sipulit ovat kullanruskeita, lisää inkivääri- ja valkosipulitahna sekä 1 tl suolaa. Jatka keittämistä 2-3 minuuttia.
Lisää kaikki hienonnetut vihannekset ja garam masala. Hauduta minuutti tai kaksi. Jätä vihannekset kypsymään, ja lisää tarpeen mukaan pieni tilkka vettä ja kaurakermaa. Kypsennä, kunnes vihannekset ovat pehmeitä ja kastike paksua.

Vaihe 3: Viimeistely; ainesten yhdistäminen
Sekoita keitetyt vihannekset riisiin ja lisää ripaus sahramia. Poista biryanista ennen tarjoilua kanelitangot ja kardemummat.
Tarjoile herkullinen kasvisbiryani kurkun, tomaatin ja sipulisalaatin kera.

Lisävinkki: Shakila paistaa biryanin oheen kokonaiset kananmunat öljyssä ja lisää kurkumaa väriksi.

Syksyllä metsä on täynnä ravintorikasta lähiruokaa, mutta syksyn satoa kerätessä suuntavaisto saattaa tehdä tepposet.

Vapaaehtoisten pelastuspalvelu eli Vapepa on osa Punaisen Ristin avun ketjua. Vapepan vapaaehtoiset tekevät mm. kadonneisiin henkilöihin liittyviä maastoetsintätehtäviä. 

Marjametsän piiras

150 g rasvaa
1,5 dl sokeria
2 kananmunaa
1,5 dl grahamjauhoja
1, 5 dl vehnäjauhoja
1, 5 tl leivinjauhe

Täyte:
4-5 dl marjoja mustikoita, vadelmaa, herukoita
2 dl kermaviiliä
1 kananmuna
½ dl sokeria
1 tl vanilliinisokeria

Vatkaa rasva ja sokeri vaahdoksi. Lisää kananmunat hyvin sekoittaen. Lisää jauhoihin leivinjauhe. Sekoita jauhot rasva-sokeriseokseen.
Voitele piirakkavuoka ja painele taikina piirakkavuokaan. Jaa taikina myös piirakkavuoan reunoille. Lisää marjat piirakkataikinan päälle. Pakastemarjat lisätään jäisinä.
Sekoita kermaviiliin kananmuna ja sokerit. Lisää kermaviiliseos marjojen päälle.
Paista n. 180 asteessa n. 30 minuuttia.
Anna piirakan jäähtyä ja vetäytyä.

”Kun vapaaehtoiset kohtaavat, kyse on ystäväpiiristä, jossa eri-ikäisiä auttajia yhdistää iloinen mieli ja vilpitön halu auttaa,” kertoo Regina Laurén, yksi auttajista.

Hyvien kohtaamisten smoothie

3 dl kaura- tai soijajuomaa
2 dl marjoja (mustikka, mansikka, herukat tms.)
1 kpl pieni banaani tai puolet suuremmasta banaanista (voit leikata banaanin myös paloiksi ja pakastaa banaaninpalat)
1 rkl kaurahiutaleita tai gluteenittomia kaurahiutaleita.

Sekoita kaikki ainekset tehosekoittimessa ja nauti juoma kylmänä.
Ohjeesta tulee kaksi annosta smoothieta.

Monille Suomen Punaisen Ristin vapaaehtoisille auttamistyön kautta on löytynyt uusia ystäviä ja merkityksellisyyttä elämään.

Lue lisää vapaaehtoistoiminnasta ja tule mukaan

 

YouTube-upotuksen esikatselukuva
Punaisen Ristin keittiön henkilökunta kutsui pitkän linjan vapaaehtoisen Reginan nostamaan smoothiemaljan kaikille vapaaehtoisille! Katso video, jossa keskustellaan vapaaehtoistyöstä ja sen merkityksestä.
Osallistu Nälkäpäivä-keräykseen
Osallistu Nälkäpäivä-keräykseen
Sinäkin olet loistava digikerääjä
Tule Nälkäpäivä-digikerääjäksi