”Päivän ainoa ateria oli maissipuuroa”

Nuori nainen valmistaa ruokaa nuotiolla maapohjaisessa majassa, jonka seinässä on reikiä.
Kuva: Ville Palonen / Suomen Punainen Risti

16-vuotias Thabile sai apua Punaiselta Ristiltä, kun nelihenkinen perhe näki nälkää.

Elämä Swazimaan köyhällä maaseudulla on kovaa. Erityisen rankkaa se on 16-vuotiaalle Thabile Matselle, joka huolehtii yksin reilun vuoden ikäisen lapsensa lisäksi kahdesta pikkuveljestään.

Heillä on jatkuva pula ruoasta. Huonoina aikoina päivän ainoa ateria koostuu maissipuurosta, villipinaatista ja okrasta.

– Kun ruokaa ei ole tarpeeksi, en tiedä, mitä tehdä. En jaksa siivota, pestä pyykkiä tai pelata palloa. Nälkäisenä ei ole energiaa, Thabile sanoo.

Ilman ruokaa ei ole turvaa, ei toivoa, eikä tulevaisuutta.

Ilmastonmuutos aiheuttaa ruokapulaa

Eteläisessä Afrikassa 45 miljoonaa ihmistä kärsii ruoan puutteesta 13 maan alueella. Nälkäkriisin taustalla on muuttuva ilmasto. Kuivuus, epäsäännölliset sateet ja tulvat ovat hankaloittaneet ruoan viljelyä ja karjankasvatusta valtavasti.

Kun ruokaa ei ole, tekisi mieli olla paikallaan tekemättä mitään.
Thabile Matse

Juuri nyt koronakriisin aiheuttama talouslama uhkaa sysätä heikoimmin toimeentulevat ihmiset nälänhätään kiihtyvällä vauhdilla.

Apua heikoimmilla oleville

Suomen Punainen Risti järjestää vuosittain Nälkäpäivä-keräyksen kerätäkseen varoja katastrofirahastoon. Lahjoituksen voi tehdä vuoden ympäri.

Lahjoituksia käytetään esimerkiksi perheille jaettaviin ruoka- tai käteisavustuksiin. Avunsaajia ovat kaikkein heikoimmassa asemassa olevat: pienet lapset, raskaana olevat ja imettävät naiset sekä vanhukset ja vammaiset.

Lue, miten katastrofirahastoon tehtyjä lahjoituksia käytetään

Hätäapu voi pelastaa elämän

Thabilen perhe on yksi avunsaajista. Punainen Risti löysi heidät, kun köyhällä ja kuivuuden vaivaamalla alueella oltiin arvioimassa avuntarvetta.

Käteisavustuksella Thabile ostaa maissijauhetta, hapanmaitoa, riisiä, papuja, öljyä, saippuaa ja joskus lihaa.

– Avustuksen ansiosta voimme syödä kolme kertaa päivässä. Olen kiitollinen avusta, koska muuten meillä ei olisi mitään syömistä, Thabile sanoo.

Nälkäpäivä-keräys
Osallistu Nälkäpäivä-keräykseen
Näin pääset Nälkäpäivä-kerääjäksi
Nälkäpäivä-kerääjäksi