15.09.2023

Lian perhe kärsii sodista ja nälästä Itä-Afrikassa. Onneksi apuakin saa

Kuva: Susan Cullinan / Kansainvälinen Punainen Risti

”Kukaan ei kysy, haluatko sodan maahasi vai et. Sota alkoi, ja me jäimme sen keskelle”, sanoo sudanilainen yksinhuoltajaäiti Lia.

Lia ja hänen kolme lastaan jäivät taisteluiden jalkoihin Sudanin pääkaupungissa Khartumissa. Lia oli juuri perustanut Khartumiin oman luovan alan yrityksen, jossa hän toimi ohjaajana ja käsikirjoittajana. Kun taistelut alkoivat, hän ja moni muu naapuruston asukas luulivat, että kaduilla olisi alkanut tavallista äänekkäämpi mielenosoitus. Sitten he kuulivat pommien äänet.

Räjähdysten äänet pelottivat Lian lapsia. Perhe piileskeli viikon, kunnes Lia kuuli, että pakeneminen kaupungista olisi mahdollista sillä välin, kun taistelijat ampuvat suojatulta. Lia pakeni lapsineen lähimpään kaupunkiin, mutta pommitukset levisivät pian myös sinne. Arkea hankaloitti sekin, että elintarvikekauppojen hyllyt tyhjenivät nopeasti ruoasta.

46 miljoonaa ihmistä tarvitsee ruoka-apua

Itä-Afrikan maissa on puhjennut väkivaltaisia konflikteja, ja pelkästään Sudanissa kodeistaan on Lian tavoin paennut noin kolme miljoonaa ihmistä. Afrikan sarveksi kutsuttua aluetta piinaa pahin nälkäkriisi vuosikymmeniin. Eniten kriisissä kärsivät juuri naiset, lapset, sotaa paenneet, vanhukset ja vammaiset henkilöt. Konfliktien ja nälkäkriisin yhteisvaikutus on tuhoisa. Kaikkiaan 46 miljoonaa ihmistä tarvitsee ruoka-apua.

Lian perhe jatkoi pakenemistaan kohti turvallisempia seutuja. Linja-automatka kesti useita päiviä, ja matkustajat joutuivat yöpymään ulkona. Lia lapsineen kulki ovelta ovelle pyytäen ruokaa ja muuta apua tuntemattomilta. Onneksi ihmisillä riitti ymmärrystä sotaa pakeneville.

Perillä Port Sudanissa majoituksen löytäminen oli vaikeaa. Perhe muutti pakolaisleiriltä toiselle. Sudanin Punaisen Puolikuun vapaaehtoisilta Lia ja lapset saivat sairaanhoitoa, lääkkeitä ja ruokaa, Lia kertoo.

Suomen Punainen Risti auttaa Sudanissa

Paikallinen apu on aina ensiarvoisen tärkeää kriisialueilla. Itä-Afrikan nälkäkriisi on kuitenkin niin monisyinen, että siellä olevat ihmiset tarvitsevat kansainvälistä apua.

Ilmastonmuutoksen pahentamat kuivuus- ja tulvakaudet sekä Ukrainan konflikti vaikuttavat ruoan saatavuuteen syventäen elintarvikepulaa, ja inflaatio tekee ruoan ostamisesta entistäkin vaikeampaa.

Suomen Punaisella Risti tarjoaa käteisapua pakolaisille Etelä-Sudanissa ja tukee paikallisia työtekijöitä ja vapaaehtoisia, jotka jakavat Sudanissa avustustarvikkeita kotinsa jättäneille. 

Lisäksi Suomen Punainen Risti parantaa puhtaan veden saatavuutta ja tukee terveysklinikoita sekä vahvistamme ihmisten valmiutta varautua katastrofeihin.

Nälkäpäivänä kerätään lahjoituksia katastrofirahastoon. Autat kanssamme nyt ja huomisen kriiseissä. Lahjoita Nälkäpäivä-keräykseen.