Haluatko ystävän?

Joonas Brandt
Kuvaaja: Joonas Brandt

Punaisen Ristin ystävätoiminnan vapaaehtoiset tuovat iloa yksinäisen arkeen. Voit kysyä itsellesi tai läheisellesi pitkäaikaista ystävää tai kertaluonteista apua.

Yksinäisyyttä voivat kokea nuoret, aikuiset ja vanhukset, ikään, sukupuoleen tai kulttuuritaustaan katsomatta. Yksinäisyyttä voi aiheuttaa esimerkiksi välimatka perheeseen tai uusi ja outo elämäntilanne. Ystävyyden solmiminen voi olla hankalaa monista eri syistä.
 

Yksinäisyys ahdistaa – ystävä on kuuntelija

Punaisen Ristin vapaaehtoiset ovat tehtäväänsä koulutettuja. Ennen kaikkea vapaaehtoinen ystävä on kuuntelija ja henkinen tuki. Ystävän kanssa voi käydä kahvilla, teatterissa tai vaikka kävelyllä. Voitte yhdessä miettiä kuinka haluatte tavata. Vapaaehtoisen ystävän kanssa voi keskustella myös anonyymisti verkossa, esimerkiksi sähköpostiviestein.

Olen yksinäinen. Miten voin saada ystävän Punaisen Ristin kautta?
 

  • Ota yhteyttä oman asuinpaikkakuntasi Punaisen Ristin osastoon tai alueelliseen piiritoimistoon. Lisätietoa osastojen ja piirien toiminnasta sekä niiden yhteystiedot löydät Punaisen Ristin RedNet-sivuilta.
  • Jos asut pääkaupunkiseudulla tai Uudellamaalla, voit ottaa yhteyttä Punaisen Ristin ystävävälitykseen, jonka avulla ystävää tarvitsevat ja vapaaehtoiset voivat kohdata. Lue lisää ystävävälityksen sivuilta.
  • Nuorille suunnatusta ystävätoiminnasta lisätietoa Nuori nuorelle -ystävätoiminnan sivulta.
  • Jos toivot verkkoystävää, täytä ystäväpyyntö täällä.

Ryhmätoiminnasta virkistystä arkeen

Ystävätoiminta voi olla joko kahdenvälistä tai ryhmätoimintaa. Punainen Risti tarjoaa ryhmätoimintaa nuorille ja ikäihmisille. Toiminta voi olla myös sukupolvia yhdistävää: esimerkiksi Terhokerhot on tarkoitettu lapsille, heidän vanhemmilleen ja senioreille.

Tarkoituksena on lisätä yhteisöllisyyttä, lievittää yksinäisyyttä ryhmässä ja saada vertaistukea. Yhdessä esimerkiksi keskustellaan, leivotaan, harrastetaan käsitöitä, jumpataan, leikitään tai keskustellaan elokuvista ja harrastetaan taidetta – ryhmäläiset saavat itse vaikuttaa toiminnan sisältöön. Tule rohkeasti mukaan! Myös ryhmätoiminnasta saat tietoa sinua lähimmästä Punaisen Ristin osastosta tai piiritoimistosta, jonka voit etsiä täältä.
 

Marjaana Malkamäki

Yksinäisyyttä voi kokea kuka vain ikään, sukupuoleen tai kulttuuritaustaan katsomatta. Yksinäisyyttä voi aiheuttaa esimerkiksi välimatka perheeseen tai uusi elämäntilanne.

Joonas Brandt

Jopa viidesosa suomalaisista tuntee itsensä yksinäiseksi. Yksinäisyys voi tuntua näkymättömyydeltä, tyhjyydeltä tai se voi ilmetä fyysisenä kipuna.