Ukraina

Mikko Vähäniitty
Ukrainan Punaisen Ristin tiimikoordinaattori Taras Logginov valmiina auttamaan.
Kuvaaja: Mikko Vähäniitty
Sijainti:
Kiova

Humanitaarinen tilanne Itä-Ukrainassa heikentyi dramaattisesti vuoden 2014 lopulla ja 2015 alussa. Suomen Punainen Risti on tukenut Ukrainaa muun muassa lähettämällä vaateavustuksia.

Vuoden 2013 lopulla Ukrainassa käynnistyi hallituksen vastaisia mielenosoituksia, jotka johtivat presidentin eroon, väliaikaishallinnon perustamiseen ja uusiin presidentin- ja parlamenttivaaleihin vuonna 2014.

Konflikti uuden hallinnon ja sen vastustajien välillä kärjistyi taisteluiksi Itä-Ukrainassa huhtikuussa 2014. Humanitaarinen tilanne Itä-Ukrainassa heikentyi dramaattisesti vuoden 2014 lopulla ja 2015 alussa.

Maan sisäisiä pakolaisia on 1,7 miljoonaa. Lisäksi arvioidaan, että vajaa miljoona ihmistä on paennut maan rajojen ulkopuolelle, suurin osa Venäjälle. Valtaosa maan sisäisistä pakolaisista on vanhuksia. Humanitaarisen avun tarpeessa lasketaan olevan noin neljä miljoonaa ihmistä. Suurin tarve on perustarvikkeista ja terveydenhoidosta sekä pääsystä peruspalveluiden pariin.

Miinat ja räjähtämättömät ammukset ovat iso ongelma maassa, ja humanitaarista tilannetta vaikeuttaa erityisesti rajattu pääsy konfliktialueelle.

Suomen Punainen Risti on lähettänyt Ukrainaan vaateapua, tuottanut viestintämateriaalia sekä tukenut Ukrainan Punainen Ristin ja kansainvälisen Punaisen Ristin avustustyötä maassa Suomen ulkoministeriön myöntämin varoin.

Vuonna 2016 Suomen Punainen Risti lähetti avustustyöntekijän maahan tukemaan Ukrainan Punaisen Ristin terveyshanketta maan sisäisten pakolaisten auttamiseksi.

Suomen Punaisen Ristin apu Ukrainaan

2016: Humanitaarinen terveyshanke (UM). FCU tuotti kampanja- ja koulutusvideot Ukrainan Punaisen Ristin viestinnän tueksi.

2015: Yli 12 000 kiloa vaatteita, yli tuhat paria kenkiä ja 4 500 kiloa kynttilöitä sekä 9 500 euroa tavaran jakelukuluihin. Suomen Punaisen Ristin kenttäviestintäyksikkö (FCU) tuotti maaliskuussa Venäjällä viestintämateriaalia kansainvälisen Punaisen Ristin Liiton toiminnasta Ukrainan kriisissä.

Suomen ulkoasiainministeriö myönsi 500 000 euroa Punaisen Ristin ja Punaisen Puolikuun kansainvälisen liiton (IFRC) työhön Ukrainassa.

2014: Noin 18 000 kiloa vaatteita ja 9 500 euroa jakelukuluihin. Suomen Punaisen Ristin kenttäviestintäyksikkö (FCU) tuotti huhtikuussa Ukrainassa viestintämateriaalia kansainvälisen Punaisen Ristin Liiton toiminnasta Ukrainan kriisissä.

Suomen ulkoasiainministeriö myönsi 500 000 euroa Punaisen Ristin kansainvälisen komitean avustustyöhön Ukrainassa.