Nälkäpäivä-keräys 26.-28.9.2019 vanhemmille oppilaille (yläkoulut, lukiot, ammattioppilaitokset)

Tadzhikistanilainen 12-vuotias Lailo kantaa joka päivä vettä ojasta autotien varrelta. Sillä vedellä perhe tekee ruokaa ja pesee itsensä. He keittävät veden, mutta se on silti likaista. Lailon vatsa on usein kipeä. Hän haaveilee puhtaasta vedestä.
Sakari Piippo
Kuvaaja: Tadzhikistanilainen 12-vuotias Lailo kantaa joka päivä vettä ojasta autotien varrelta. Sillä vedellä perhe tekee ruokaa ja pesee itsensä. He keittävät veden, mutta se on silti likaista. Lailon vatsa on usein kipeä. Hän haaveilee puhtaasta vedestä.

Tervetuloa mukaan Nälkäpäivä-keräykseen. Katso vinkit ja tilaa maksuttomat materiaalit!

Nälkäpäivä-kisa

Nälkäpäivään osallistuvat koulut ovat mukana kisassa, jossa palkintona on matka Punaisen Ristin avustustarvikkeiden lähtöpisteeseen, logistiikkakeskukseen Tampereelle.

Matka sisältää tutustumisen katastrofiapuun, avustustarvikkeisiin ja kenttäsairaalaan, bussimatkan n. 40:lle hengelle sekä lounaan. 

Tilaa Nälkäpäivän koulumateriaalit verkkokaupasta >>

Tilaa maksuttomat materiaalit

Jos lähdette ulos keräämään, pyytäkää lippaan, liivit ja muut keräysmateriaalit paikalliselta osastoltanne. Voitte tiedustella osastoanne koordinaattorilta Markus Högmander, [email protected], 040 757 5601

Koulun sisällä käytettävät materiaalit ovat maksuttomia ja saat ne Punaisen Ristin verkkokaupasta. Sähköiset materiaalit voit ladata suoraan koneellesi. Fyysiset materiaalit Matkahuolto toimittaa suoraan koululle.

Mikä on Nälkäpäivä?

Nälkäpäivä-keräyksessä kerätään varoja Punaisen Ristin katastrofirahastoon. Kun rahaa ei ole korvamerkitty tiettyyn kohteeseen, sitä voidaan käyttää nopeasti juuri siellä, missä eniten tarvitaan.

Suomessa katastrofirahaston varoilla autetaan mm. tulipaloissa kotinsa menettäneitä perheitä, annetaan henkistä tukea, kotoutetaan turvapaikanhakijoita ja tuetaan Vapaaehtoisen pelastuspalvelun toimintaa.Ulkomailla toimimme katastrofeissa ja konflikteissa. Käytännössä työ on ihmisten pelastamista, hoitamista, avustamista ja kuntoutusta.

Ilmastonmuutos ja Punainen Risti

 
Maapallon lämpötilan nousu lisää äärimmäisiä sääilmiöitä ja luonnonkatastrofeja. Niistä kärsivät eniten maailman köyhimmät ja heikoimmassa asemassa olevat ihmiset, jotka vaikuttavat ilmastonmuutoksen syntymiseen kaikkein vähiten. 
 
Punainen Risti asettaa heikoimmassa asemassa olevat ihmiset etusijalle ilmastonmuutokseen liittyvässä työssä. Tunnuslauseemme ilmastonmuutostyössä on ”ketään ei jätetä”.  
 
Autamme ihmisiä ja yhteisöjä varautumaan ilmastonmuutoksen pitkäkestoisiin vaikutuksiin sekä äkillisiin luonnonkatastrofeihin ja selviytymään niistä mahdollisimman hyvin.  

 

Nälkäpäivän toteutusvinkkejä

Perinteinen tapa osallistua Nälkäpäiväkeräykseen on lähteä ihmisten ilmoille lipaskerääjäksi. Voitte pyytää muovisia keräyslippaita, nimikortteja ja keräysliivejä Punaisen Ristin piiritoimistoista.

Jos haluatte kerätä koulun sisällä, tilatkaa koululle pahvisia keräyslippaita ja kierrättäkää niitä luokissa. Lippaat ja oheismateriaalit saatte maksutta Punaisen Ristin verkkokaupasta. Tuotteet ilmestyvät sinne lähempänä Nälkäpäivää.

Voitte kerätä myös netissä koulun tai luokan omalla nettikeräyksellä. Sitä jaetaan netissä, Facebookissa ja sähköpostilla. Jos ette halua aloittaa omaa keräystä, voitte jakaa Punaisen Ristin omaa nettikeräystä ja pyytää lahjoituksia siihen.

Mukavaa tekemistä keräyksen oheen

Katso Nälkäpäivä-videot

Valmistaudu keräykseen katsomalla oppilaiden kanssa Nälkäpäivään ja auttamiseen liittyvät videot:
360-video Bangladeshin kenttäsairaalasta
Eeva Arrajoen Nälkäpäivä-tervehdys Bangladeshista (2018)
Reddie ja Crossien löytävät tavan auttaa
Nälkäpäivä-kerääjän ABC

Aamunavaukset

Sivun alalaidan materiaalipaketista löytyy Nälkäpäivä-aiheisia aamunavauksia.

Nälkäpäivä 2019 -kisa

Jokainen Nälkäpäivä-keräykseen osallistuva koulu on mukana kisassa, jossa palkintona on matka Punaisen Ristin avustustarvikkeiden lähtöpisteeseen, logistiikkakeskukseen Tampereelle.

Matka sisältää tutustumisen käytännön katastrofiapuun, avustustarvikkeisiin ja kenttäsairaalaan, bussimatkan n. 40:lle hengelle sekä lounaan. Voittajakouluun otetaan yhteyttä Nälkäpäivä-keräyksen päätyttyä ja sovitaan matkajärjestelyistä.

Näin vuoden 2017 voittajan, Porolahden peruskoulun, opettaja Marjo Ollikainen tiivisti tunnelmia matkan jälkeen:

Vierailumme Tampereelle oli oikein onnistunut. Vastaanotto oli lämmin.
Erityisen kivaa oli kenttäsairaalan näkeminen ja se, että tavaroihin sai koskea. Pyörätuoliakin sai kokeilla. 
Myös ruoka sai oppilailta erityisiä kehuja.
Matkalla Helsinkiin yksi oppilas vielä kysyi, että koska me päästään sinne uudestaan.
 Kiitos!

Vuonna 2018 Nälkäpäiväkisan voitti Kriivarin koulu, joka vieraili Kalkussa toukokuussa 2019.

Tiedota keräyksestä oppilaiden vanhemmille

Sivun alalaidasta löytyy valmis teksti, jonka voit kopioida koulun sähköiseen järjestelmään (Wilma, Helmi, ym.), kun tiedotat keräyksestä koteihin. Samasta paikasta voit käydä lataamassa myös tulostettavan info-kirjeen.

Tilitä keräysvarat vaivattomasti

Yksityiskohtaiset tilitysohjeet ja tilityksessä tarvittava koulukohtainen viitenumero lähetetään siihen sähköpostiosoitteeseen, jonka olet ilmoittanut Nälkäpäivä-materiaaleja verkkokaupasta tilatessasi.

Tilitysvaihtoehtoja on useita:

  • Sovi paikallisen SPR-vapaaehtoisen kanssa rahojen hakemisesta koululta ja niiden tilittämisestä. Kysy kuka on teidän keräysvapaaehtoisenne [email protected]
  • Voit myös itse viedä rahat pankkikonttoriin, mutta tarkista etukäteen mitkä konttorit vastaanottavat käteistä. Muista käyttää koulusi viitenumeroa.
  • Vie rahat S-pankin palvelupisteeseen. Lista pisteistä, jotka vastaanottavat Nälkäpäivä-varoja löytyy sivun alaosan materiaalipaketista.
  • Talleta rahat Talletusautomaatin avulla omalle tai koulun tilille (otto.fi/talletus/). Siirrä ne sieltä katastrofirahaston tilille koulukohtaista viitenumeroa käyttäen.
  • Perusta koulullesi nettikeräys osoitteessa oma.punainenristi.fi/nalkapaiva-kerays ja kerää lahjoitukset sinne. Näin rahat siirtyvät suoraan katastrofirahaston tilille, erillistä tilitystä ei tarvita.

Ota yhteyttä ja kysy Nälkäpäivästä

Koordinaattori Markus Högmander, [email protected], puh. 040 757 5601

Avun tarinoita

Laura Kotila
Kuvaaja: Laura Kotila

Syed Mujahid Hussain

Lipaskerääjä, Helsinki
Oli murheellistä nähdä, kuinka miljoonat pakistanilaiset elävät ilman ruokaa ja suojaa. Monet olivat menettäneet tulvan myötä kaiken. Koin velvollisuudekseni auttaa heitä hädän hetkellä.

Outi Oinoinen ja Pekka Lehtinen

Lipaskerääjät, Jyväskylän Kuokkala
Jokainen lahjoitus on tärkeä. Muistutamme lahjoittajia siitä, että Haitin maanjäristysalueella apua tarvitaan pitkän. Monet lahjoittajat ovat sujauttaneet lippaisiin myös seteleitä.
Mauri Ratilainen
Kuvaaja: Mauri Ratilainen

Tom Henriksson

Lipaskerääjä ja partiolainen, Helsinki
Partiolaiset olivat heti valmiita avustustoimiin Pakistanin maanjäristyksen tapahduttua. Kerääjiemme mukaan suomalaiset ovat selvästi järkyttyneitä tuhoista ja haluavat auttaa kaukaisen valtion kansalaisia.
Ari Räsänen
Kuvaaja: Ari Räsänen

Sanna Nieminen ja Maija Nousiainen

Nälkäpäivän lipaskerääjät, Tampere
Ihmiset ottivat meidät hyvin vastaan, näimme paljon iloisia katseita. Eräältä mieheltä saimme 20 euroa liikennevaloissa. Kun ajattelee, miten paljon rahalla saa vaikkapa puhdasta vettä, niin tulihan tässä jotakin tehtyä.