Filippiinit

Mirva Helenius / Suomen Punainen Risti
Jarkko Mikkonen / Suomen Punainen Risti
Jarkko Mikkonen / Suomen Punainen Risti
Apua filippiniläisille

Paikallinen valmius on tärkeintä katastrofeihin varautumisessa ja niiden tuhojen lievittämisessä. Tästä syystä Suomen Punainen Risti tukee erityisesti kyläyhteisöjen aktiivisten vapaaehtoisten ja viranomaisten yhteistyötä.

Lue lisää

Sijainti:
Manila

Filippiinejä koettelee vuosittain noin 20 taifuunia. Muita uhkia ovat maanvyörymät, tulvat, tulivuorenpurkaukset ja maanjäristykset. Punainen Risti auttaa filippiiniläisiä sekä valmistautumaan että selviämään katastrofeista.

Filippiinit on yli 7 000 saaren ja lähes sadan miljoonan asukkaan valtio, jonka asukkaista 30 prosenttia elää köyhyysrajan alapuolella.

Ilmastonmuutoksen aiheuttamat äärimmäiset sääolosuhteet kylvävät tuhoa niin maaseudulla kuin ylikansoitetuissa kaupungeissa. Maaseudulla ihmisten elinkeino riippuu pienimuotoisesta maanviljelystä ja kalastuksesta.

Filippiineillä ympäristön tila heikkenee ja metsät häviävät, mikä lisää tulvien ja maanvyörymien riskiä entisestään. Kaupungeissa taas infrastruktuuri ei pysy muuttoliikkeen perässä ja asukkaat slummialueilla Metro-Manilassa ovat alttiita niin sosiaalisille ongelmille kuin toistuvien tulvien aiheuttamille ongelmille.  

Voimakkain koskaan mitattu myrsky Haiyan iski Filippiineille 8. marraskuuta 2013. Taifuuni repi tieltään yli miljoona kotia, yli 6 300 ihmistä kuoli ja yli 28 000 loukkaantui. Suomen Punainen Risti auttoi myrskyn uhreja suomalaisten lahjoitusten ja ulkoministeriön tuella. Varoilla tarjottiin nopeaa hätäapua, kuten ruokaa ja suojaa, ja niitä käytettiin jälleenrakennustyöhön, kuten talojen rakentamiseen, puuseppien kouluttamiseen ja materiaalien jakamiseen.

Suomesta lähetettiin apua myös helmikuussa 2012 tapahtuneen maanjäristyksen tuhojen korjaamiseen sekä syksyllä 2013 maata riepotelleen Bopha-hirmumyrskyn ja Luzonin tulvien uhrien auttamiseen. Paikallinen valmius on tärkeintä katastrofeihin varautumisessa ja niiden tuhojen lievittämisessä. Tästä syystä Suomen Punainen Risti tukee erityisesti kyläyhteisöjen aktiivisten vapaaehtoisten ja viranomaisten yhteistyötä.

Filippiiniläisten katastrofivalmius paranee

Suomen Punainen Risti on tukenut Filippiineillä katastrofivalmiutta. Vuonna 2011 alkanut katastrofivalmiushanke on vuosina 2013–2015 laajentunut viiteen uuteen kylään Aklanin maakunnassa, joka on yksi Filippiinien köyhimmistä alueista. Alueella asuu 11 800 ihmistä. Jo päättyneessä hankkeessa vahvistettiin yhteisöjen katastrofivalmiutta, lisättiin ihmisten tietoja riskien syistä, seurauksista ja ehkäisemisestä sekä tiivistettiin yhteisöjen ja paikallisviranomaisten yhteistyötä.

Filippiinien Punaisen Ristin katastrofivalmiutta on vahvistettu perustamalla jokaiseen kylään Red Cross 143 -ryhmä, joka koostuu 44 vapaaehtoisesta.

Suomen Punainen Risti tukee myös koulujen katastrofivalmiustyötä. Kouluihin on perustettu Punaisen Ristin nuorisoryhmiä, joille tarjotaan koulutusta. Oppimista vahvistavat valmiusosaamista kehittävät harjoitukset, simulaatiot ja kokoontumiset. Osa kouluista toimii Filippiineillä virallisina evakuointikeskuksina, joten niiden valmius on erityisen tärkeää.

Valmiustiimejä Metro-Manilan slummiin

Vuonna 2013 Suomen Punaisen Ristin hanke laajentui suur-Manilassa sijaitsevassa Caloocanin kaupunkiin, sen slummeihin ja kouluihin. Hankkeen kohdealueella asuu noin puoli miljoonaa ihmistä, joiden vitsauksena ovat sanitaation ja jätehuollon puuttumisen lisäksi tulvat ja tulipalot. Manilassa hanketta tukee Suomen Punaisen Ristin delegaatti.

Slummin katastrofivalmiutta on vahvistettu perustamalla valmiustiimejä, jotka toimivat yhteistyössä yhteisön muiden jäsenten ja paikallisviranomaisten kanssa.

Vuonna 2014 Suomen Punainen Risti aloitti yhdessä Espanjan, Hollannin ja Saksan Punaisen Ristin kanssa EU:n tukeman kolmivuotisen hankkeen, joka parantaa viranomaisyhteistyötä. Tavoitteena on kannustaa ihmisiä ja paikallisia järjestöjä osallistumaan kylätason valmiussuunnitteluun. Suomen Punainen Risti vetää hanketta ja toteuttaa oman osuutensa Aklanin ja Caloocanin alueille.

Suomen Punaisen Ristin apu Filippiineille

2019: Yhteisöjen ja paikallishallinnon tukeminen katastrofiriskien alentamiseksi (SPR, EU).

2018: Yhteisöjen ja paikallishallinnon tukeminen katastrofiriskien alentamiseksi (EU).

2017: Yhteisöjen ja paikallishallinnon tukeminen katastrofiriskien alentamiseksi (EU).

2016: Yhteisöjen ja paikallishallinnon tukeminen katastrofiriskien alentamiseksi (EU).

2015: Yhteisöperustainen katastrofivalmiusohjelma (UM); yhteisöjen ja paikallishallinnon tukeminen katastrofiriskien alentamiseksi (EU).

2014: Hirmumyrsky Haiyanin uhrien auttaminen (UM) ja myrskyn jälkeinen jälleenrakennus ja elinkeinojen tukeminen (SPR, ECHO) Katastrofivalmiusohjelma (UM)

2013: Hirmumyrsky Bophan ja Luzonin tulvien uhrien auttaminen (UM)
Hirmumyrsky Haiyanin uhrien auttaminen (UM)
Katastrofivalmiusohjelma (UM)

2012: Hirmumyrsky Nesatin, Nalgaen, Washin tuhoista kärsivien auttaminen (UM).
Katastrofivalmiusohjelma (UM).

2011: Hirmumyrsky Nesatin, Nalgaen, Washin tuhoista kärsivien auttaminen (UM ja SPR).
Katastrofivalmiusohjelma (UM).

2010: Hirmumyrsky Megin tuhoista kärsivien auttaminen.

2009: Taifuunin ja tulvien kodittomiksi jättämien auttaminen.
Tilapäissuojien rakentamiseen hirmumyrsky Fengshenin jälkeen (UM).

2008: Hirmumyrsky Fengshenin tuhoista kärsivien auttaminen.
Katastrofivalmiuskeskuksen kehittäminen.

2006: Maanvyörymien tuhojen korjaaminen.
Hirmumyrsky Durianin aiheuttamien tulvien jälkeinen avustustyö.