Tulivuorenpurkaus

Tulivuorenpurkaus ajaa ihmiset kodeistaan ja vahingoittaa viljelysmaita.

Tulivuorenpurkauksessa maan kaasukehään tai pinnalle purkautuu vulkaanisia kiviä, laavaa, tuhkaa ja kaasuja. Purkaukset vaihtelevat suhteellisen rauhallisesta laavan virtauksesta äkillisiin räjähdyksiin.

Tulivuori voi tuhota purkauksen ensimmäisen viidentoista minuutin aikana ympäröivät alueet kilometrien säteellä. Laava voi virrata hyvinkin pitkiä matkoja, jopa kymmeniä kilometrejä. Yleensä laava liikkuu muutaman kilometrin tuntivauhdilla, mutta voi jyrkillä rinteillä virrata useamman kymmenen kilometrin tuntinopeudella.

Laava, jonka lämpötila on 500–12 000 °C, polttaa, murskaa ja hautaa kaiken alleen. Vaarallisimpia ovat kuuman tuhkan ja kaasun pilvet, ns. pyroklastiset pilvet, jotka polttavat kaiken eteen osuvan. Tappavan pyroklastisen pilven nopeus on 3,6–100 km/h. Pyroklastisen pilven kuumuus on useiden kilometrien päässä tulivuoresta vielä 100–300 °C. Purkausten seurauksena syntyy myös lashareita. Nämä vaaralliset ilmassa lentävät mutamaiset möykyt ja mutavirrat syntyvät sateen kastelemalla tulivuoren rinteellä ja repivät mukanaan puut, talot, kivet alas laaksoon.

Tulivuorenpurkauksen seurauksena suuretkin ihmisjoukot joutuvat jättämään kotinsa paetessaan laavavirtoja, tuhkapilviä ja vulkaanisia kaasuja. Tulivuorenpurkaus voi myös luoda kuolettavia pitkäaikaisvaikutuksia tuhoamalla viljelysmaat ja aiheuttamalla maatalousriippuvaisilla alueilla nälänhädän.

Punaisen Ristin toimenpiteet tulivuorenpurkaustilanteessa:

  • etsintä ja pelastustyöt
  • ensiapu ja perusterveydenhuolto
  • suojan tarjoaminen
  • vesi ja sanitaatio
  • ruoka