Pakolaisuus

Usein luonnonkatastrofi, konflikti tai jokin muu yllättävä tekijä laukaisee ihmisten liikkeellä lähdön. Tarkoituksena on lähes poikkeuksetta palata takaisin kotiin.

Lue lisää työstämme maailmalla

Vastuu pakolaisista kuuluu pääasiassa valtiolle. YK:n pakolaisjärjestöllä (UNHCR) on mandaatti suojella ja auttaa pakolaisia. Maailman elintarvikeohjelmalla (WFP) on puolestaan mandaatti jakaa hätäapuruokaa. Punainen Risti avustaa edellä mainittuja tahoja organisoimalla jakeluita.

Muuttoliike ja maanpakolaisuus ovat toisiinsa linkittyneitä, mutta eri ilmiötä. Maanpakolaiset – joko oman maansa rajojen sisällä tai rajoja ylittävät pakolaiset – tarvitsevat poikkeuksetta hätäapua sekä jonkinlaisen kestävän ratkaisun ongelmaansa. Muuttoliikkeiden yhteydessä ihmiset tarvitsevat muun muassa yksilöllistä sosiaali- ja lakiavustusta sekä henkilökohtaista tukea. Pakolaisuus johtaa usein muuttoliikkeeseen.

Punaisen Ristin operaatiot keskittyvät pääsääntöisesti maanpakolaisten auttamiseen. He ovat usein erityisen haavoittuvaisia ja tarvitsevat monitahoista avustusta, suojelua hyväksikäyttöä vastaan sekä neuvontaa oikeuksistaan maansisäisinä pakolaisina. Maanpakolaisuus on aina traumaattista, ja Punainen Risti tarjoaa myös henkistä tukea sitä tarvitseville.

Punainen Risti priorisoi pakolaisuuskriiseissä:

  • ruuan ja puhtaan veden jakelun
  • väliaikaisen suojan tarjoamisen
  • hätä- ja perusterveydenhoidon turvaamisen
  • hätäaputarvikkeiden, kuten huopien ja vesikanistereiden, jakelun
  • riittävän sanitaatio- ja hygieniatason turvaamisen.