Tunnustuspalkinto kansainvälisen avun johtaja Kalle Lööville

Kimmo Holopainen
Suomen Punaisen Ristin kansainvälisen avustustoiminnan johtaja Kalle Löövi.
Kuvaaja: Kimmo Holopainen

Suomen Punaisen Ristin kansainvälisen avustustoiminnan johtaja Kalle Lööville on myönnetty tunnustus ansiokkaasta ja monipuolisesta työstä inhimillisen hädän lievittäjänä poikkeusolojen keskellä.

Tunnustuksen myönsi kulttuurisäätiö Jenny ja Antti Wihurin rahasto. Tunnustus on arvoltaan 15 000 euroa.

Kalle Löövin ura Suomen Punaisessa Ristissä alkoi 1972 Valkeakosken paikallisosastossa. Kansallinen ura on sittemmin vaihtunut kansainväliseen, mutta työn luonne on pysynyt samana vain mittakaava, alueet ja vahingon laatu vaihtuvat.

Löövi on vuosien saatossa oppinut, että "Pelastustyössä ja avustustoiminnassa samat periaatteet pätevät kaikkialla: projektin organisointi, tarpeiden ja resurssien kartoitus ja sovittaminen yhteen. Ja toisaalta - mikään ei ole samanlaista ja joka kerta kaikki on erilaista. Kokemuksista oppiminenkin muuttaa asioita. Se, mikä ennen meni huonosti, osataan seuraavalla kerralla paremmin. Ja tilalle tulee uusia ongelmia. Kaikki on vähän hankalaa, mutta mikään ei ole ylivoimaista."

Tärkeintä on kuitenkin pelastaa ihmisiä.

Jenny ja Antti Wihurin rahasto jakoi sunnuntaina 9.10. hallituksen syyskokouksen yhteydessä palkintoina ja apurahoina 9,7 miljoonaa euroa. Tukea myönnettiin 381 yksityishenkilölle tai työryhmälle ja 120 yhteisölle eli yhteensä 501 hakijalle.

Kalle Löövin ura Punaisessa Ristissä

Vuonna 1952 syntynyt hallintotieteilijä Kalle Löövi kehitti vuosina 1978–83 nykyisinkin käytössä olevan etsinnän ja sen johtamisen koulutusjärjestelmän Vapaaehtoisen Pelastuspalvelun käyttöön.

Vuodesta 1990 hän on osallistunut ja toiminut kouluttajana Punaisen Ristin ja Punaisen Puolikuun yhdistysten kansainvälisen liiton avustustoiminnan, operaatioturvallisuuden ja johtamisen kursseilla ja kehittänyt vuodesta 1994 alkaen operatiivisen johtamisen ja koordinaation (Field Assessment and Coordination, FACT), alueellisen katastrofivasteen (Regional Disaster Response Team, RDRT) sekä nopean avustustoiminnan katastrofivalmiusyksiköiden (Emergency Response Unit, ERU) toimintaprosesseja ja koulutusta.

Vuosina 1994–2000 Kalle Löövi on osallistunut ja kouluttanut YK:n katastrofityön johtamisen (United Nations Disaster Assessment and Coordination, UNDAC) ja FinnRescueForcen koulutustilaisuuksissa ja toiminut kouluttajana Euroopan Yhteisön korkean tason siviilikriisinhallinnan koulutuksessa.

Kalle Löövi on toiminut lukuisien poikkeusolojen terveydenhuollon ja pelastustoimen neuvottelukuntien ja työryhmien jäsenenä ja asiantuntijana.