Sään ääri-ilmiöt

Lue lisää työstämme maailmalla

Sekä äärimmäinen kuumuus että kylmyys aiheuttavat terveysongelmia ja vaikeuttavat normaalia elämää.

Lämpöaallot

Lämpöaalto on pitkittynyt epätavallisen lämpimien säiden ajanjakso, johon saattaa liittyä myös kohonneet ilmankosteuspitoisuudet. Virallisen määrityksen mukaan kyseessä on lämpöaalto, kun päivittäinen maksimilämpötila ylittää keskimääräisen maksimilämpötilan enemmän kuin kolmena päivänä peräkkäin viidellä asteella.

Kuumuus voi aiheuttaa vakavia terveysongelmia. Kova kuumuus ja kosteus jo sellaisenaan tai yhdistettynä vähäiseenkin ruumiinponnistukseen voivat johtaa uupumukseen liiallisen suolojen ja nesteen hukan vuoksi. Äärimmäisessä tapauksessa tila voi edetä lämpöhalvaukseksi, joka vaatii kiireellistä hoitoa. Riskiryhmään kuuluvat yleensä vanhukset, pikkulapset ja terveydellisestä ongelmista kärsivät.

Pahimillaan lämpöaalto voi tappaa. Viimeisen 25 vuoden aikana maailman keskilämpötila on noussut 0,6 asteella. Maailman ilmatieteen järjestön (WMO) arvion mukaan lämpöaalloista, johtuvien kuolemien määrä voi kaksinkertaistu seuraavan 20 vuoden aikana.

Kylmäaallot, talvimyrskyt ja äärimäisen kovat talviolosuhteet

Kylmäaalto voi olla pitkittynyt kylmän ilman jakso tai äkillinen kylmän ilman leviäminen suurelle alueelle. Pakkanen voi palelluttaa ihmisiä kuoliaaksi sekä vaurioittaa maataloutta, infrastruktuuria ja omaisuutta.

Kylmäaallot, kova lumisade ja äärimmäinen kylmyys voivat lamauttaa kokonaisen alueen toimintakyvyn. Talvimyrskyt saattavat aiheuttaa myös tulvia.

Erityisen raskaita kylmät aallot ovat alikehittyneille maille sekä alueille, joissa on normaalisti leuto talvi.