Punainen Risti vetoaa EU-maihin turvapaikanhakijoiden puolesta

Erja Säkkinen
Tommaso Della Longa / Italian Punainen Risti

EU-maita kannustetaan luomaan turvallisia tapoja päästä Eurooppaan hakemaan turvapaikkaa.

Punaisen Ristin EU-toimisto on julkaissut kannanoton, jossa se muistutti EU-maita niiden velvollisuudesta soveltaa kansainvälistä oikeutta turvapaikanhakijoihin sekä omalla alueella että sen ulkopuolella.

Punainen Risti painottaa, ettei humanitaarista apua saa evätä sen tarpeessa olevilta henkilöiltä.

EU-maita myös kannustetaan luomaan turvallisia ja laillisia tapoja päästä Euroopan alueelle hakemaan turvapaikkaa, jotta vältyttäisiin kärsimykseltä ja EU:n rajoilla tapahtuvilta kuolemantapauksilta.

Ainakin 2 500 on kuollut Välimerellä

UNHCR raportoi turvapaikanhakijoiden määrän kasvaneen EU-maissa vuoden 2011 ensimmäisellä puoliskolla 13 prosenttia. Hakemuksia kirjattiin yhteensä 123 400.

EU-maat tavoittelevatkin laittoman maahanmuuton estämistä muun muassa tiukentamalla rajavalvontaa ja käännyttämällä siirtolaisia jo EU:n toimivalta-alueen ulkopuolella. Euroopan Punaiset Ristit ja siirtolaisten asemaa käsittelevät raportit kuitenkin osoittavat, että nämä toimenpiteet vaikeuttavat turvapaikanhakijoiden mahdollisuuksia päästä unionin alueelle hakemaan kansainvälisen lain heille takaamaa suojelua.

EU-maiden toimet voivat näin ollen rikkoa EU:n velvollisuutta noudattaa kansainvälistä oikeutta, pakolaisoikeutta, ihmisoikeuksia sekä EU:n omaa turvapaikkalainsäädäntöä. Lukuisissa tapauksissa maahan pyrkijöitä, joiden joukossa on myös turvapaikanhakijoita, on käännytetty jo avomerellä ilman heidän suojeluntarpeensa tarkistamista. Lisäksi ainakin 2 500 ihmisen arvioidaan menettäneen henkensä tänä vuonna pelkästään Välimerellä.

Ihmisoikeuksien mukaan ketään ei kuitenkaan saa käännyttää maahan, jossa hänellä on riski joutua vainon, kidutuksen tai hengenvaaran kohteeksi.