Punaisen Ristin viikko

Laura Kotila
Kuvaaja: Laura Kotila

Punaisen Ristin viikkoa vietetään kaikkialla maailmassa 8.-14.5.2017. Tänä vuonna korostamme nuorten ensiaputaitojen tärkeyttä, ja haastamme myös koululaiset kokeilemaan ensiavun antamista ja oppimaan uutta.

Punaisen Ristin koulumateriaalit koostuvat aamunavauksista ja ensiapuradasta, jonka rasteista voi räätälöidä kullekin oppiasteelle sopivan kokonaisuuden. 

Aamunavauksissa opitaan hälyttämään apua ja soittamaan hätänumeroon. Turvataulusta etsitään papan osoitetiedot ja muistutetaan, ettei apua tarvitsevan ohi pitäisi kulkea. Kuka tahansa voi osua paikalle, kun jotain on sattunut. Tärkeintä on, että uskallat pysähtyä. Jos onnettomuuspaikalle tarvitaan apua, soita hätänumeroon 112.

Ensiapuradalla toimitaan pienryhmissä. Yksi oppilas näyttää rastin kuvakorttia ja kysyy muilta osallistujilta, miten tässä tilanteessa toimitaan. Muut kertovat ajatuksensa. Tämän jälkeen oppilas näyttää kuvan ja ohjeen oikeasta toimintatavasta ja sitten kaikki harjoittelevat ensiavun antamista. Seuraavalla rastilla rooli vaihtuvat.

Ensiapuradan toteuttamiseen tarvitset:

  • Tulostetut rastitaulut
  • Tukisiteitä
  • Kylmäpakkauksia tai pakastevihanneksia tms.
  • Kolmioliinoja tai kaulahuiveja, paitaa tms.
  • Mopo
  • Kypärä
  • Halutessa tekoverta

 

Ensiapuradan rastit
LiiteKoko
PDF icon Nivelvamma2.44 MB
PDF icon Rannemurtuma2.08 MB
PDF icon Mopokolari2.04 MB
PDF icon Nenäverenvuoto1.38 MB
Punaisen Ristin viikkoa vietetään aina toukokuussa. Silloin haluamme muistuttaa ensiaputaitojen tärkeydestä. Näissä aamunavauksissa kerrataan esimerkkien avulla miten toimia, kun joku tarvitsee apua.
Tatu Blomqvist

Punaisen Ristin viikolla voit esimerkiksi tutustuttaa oppilaat ensiapulaukun sisältöön.

Oppilaalla alkaa vuotaa verta nenästä, toinen saa haavan käteensä. Osaatko antaa ensiapua, osaavatko oppilaanne? Nyt on loistava tilaisuus parantaa kaikkien taitoja helposti toteutettavan Osaa auttaa, osaa pelastaa -taitoradan avulla.