Irak

Stacy Ragan
Kuvaaja: Stacy Ragan

Väkivaltaisuudet ovat leimahtaneet Irakissa uudelleen sisällissodan jälkeen. Yli kolme miljoonaa irakilaista on joutunut pakenemaan kodeistaan ja yli kymmenen miljoonaa ihmistä on humanitaarisen avun tarpeessa.

Vuonna 2014 väkivaltaisuudet kiihtyivät sisällissodasta pitkään kärsineessä maassa. Erityisesti Pohjois- ja Keski-Irakissa turvallisuus- ja humanitaarinen tilanne huononi aseistautuneiden ryhmien vallattua laajoja alueita.

Vuoden 2016 aikana turvallisuustilanne pahentui ja sisäisten pakolaisten määrä on kasvussa Irakin armeijan ja sen liittolaisten sekä aseellisten ryhmien välisissä taisteluissa.

Yli kolme miljoonaa irakilaista on joutunut pakenemaan maan sisällä. Lisäksi Irakissa on yli neljännesmiljoona syyrialaista pakolaista, jotka ovat sijoittuneet etupäässä Kurdistanin alueelle. Pakolaisia vastaanottavat kaupungit ovat venyttäneet kestokykynsä äärimmilleen.

Irakissa toimivat yhteistyössä Punaisen Ristin kansainvälinen komitea (ICRC), jolla on päävastuu konfliktialueilla, sekä Punaisen Ristin kansainvälinen liitto (IFRC) ja sen tukema Irakin Punainen Puolikuu. Komitea on toiminut maassa jo vuosia.

Punaisen Ristin ja Punaisen Puolikuun kansainvälinen liitto (IFRC) ja Irakin Punainen Puolikuu työskentelevät sekä Irakin maansisäisten pakolaisten että syyrialaispakolaisten avustamiseksi. Painopiste on terveydenhuollossa, ensiavussa ja psykososiaalisen tuen tarjoamisessa pakolaisille ja heitä auttaville tahoille.

Lisäksi Punainen Risti jakaa ruokaa ja kotitaloustarvikkeita leirien ulkopuolella asuville pakolaisille sekä tarjoaa vettä, sanitaatiota ja tilapäismajoitusta. Kurdistanin alueella parannetaan Irakin Punaisen Puolikuun hätävalmiutta täydentämällä olemassa olevia varastoja sekä tukemalla Punaisen Puolikuun logistiikkakapasiteettia.

Suomen Punaisen Ristin apu Irakiin:

2017: Hätäapuoperaatio (UM, SPR)

2016: Hätäapuoperaatio (UM, SPR)

2015: Hätäapuoperaatio (UM, SPR)

2014: Hätäapuoperaatio (UM, SPR)