Jemen

Punaisen Ristin kansainvälinen komitea
Punaisen Ristin kansainvälinen komitea

Tilanne pitkään jatkuneen konfliktin ja kuivuuden runtelemassa Jemenissä on hälyttävä. Jo noin 70 prosenttia jemeniläisistä tarvitsee humanitaarista apua.

Jemenin konfliktissa on kuollut tuhansia siviilejä. Yli kolme miljoonaa ihmistä on joutunut pakenemaan maan sisällä ja miljoonat ovat menettäneet toimeentulonsa. Avun tarpeessa on 24 miljoonaa ihmistä.

Tilannetta vaikeuttaa entisestään se, että ruoan hinta ovat on noussut huimasti ja puhtaan veden saanti on erittäin vaikeaa. Jo ennen konfliktin alkua Jemen oli lähes täysin tuontiruoan ja lääkkeiden varassa. Jopa noin 60 prosenttia maan väestöstä eli 17 miljoonaa ihmistä ei saa riittävästi syödäkseen. Kansainvälinen Punainen Risti jakaa yhdessä Jemenin Punaisen Puolikuun kanssa ruokaa ja perustarvikkeita kodeistaan paenneille ja auttaa ihmisiä saamaan puhdasta juomavettä.

Terveydenhoitoa ja suojelua

Katastrofirahastoon lahjoittavien tuella Punainen Risti tarjoaa myös terveydenhoitoa ja lääketarvikkeita. Kiireellisesti tarvittavia lääkkeitä on erittäin vaikea saada maahan ja ihmisiä kuolee päivittäin vammoihin ja sairauksiin, jotka olisivat hoidettavissa. Likaisen veden myötä kolera leviää Jemenissä nopeasti.

Punainen Risti on tärkein humanitaarinen toimija Jemenissä ja sillä on pääsy alueille, joilla muut auttajat eivät voi toimia. Kansainvälisellä Punaisella Ristillä on myös keskusteluyhteys konfliktin eri osapuoliin.

Lisäksi Punainen Risti muistuttaa kaikkia konfliktin osapuolia, että heidän pitää noudattaa kansainvälisestä humanitaarista oikeutta ja turvata avustustarvikkeiden ja -työntekijöiden pääsy hädänalaisten ihmisten luo. Sodan sääntöjä tulee kunnioittaa.

Keskeinen osa avustustyötä on vahvistaa Jemenin Punaisen Puolikuun kykyä toimia. Järjestö tekee tärkeää työtä erityisesti ensiavun, ruoka-avustusten, veden ja sanitaation, haavoittuneiden evakuoimisen ja ruumiiden kuljetuksen parissa. 

Suomen Punaisen Ristin apu Jemeniin

2019: Punaisen Ristin kansainvälisen komitean avustusohjelma (katastrofirahasto)

2018: Punaisen Ristin kansainvälisen komitean avustusohjelma (katastrofirahasto)

2017: Punaisen Ristin kansainvälisen komitean avustusohjelma (katastrofirahasto)

2016: Punaisen Ristin kansainvälisen komitean avustusohjelma (katastrofirahasto)