Farzin Zadeghi ja Terhi Lehessalo

Kimmo Holopainen
Kuvaaja: Kimmo Holopainen
Ystävävälittäjät, Helsinki
Syrjäytymisvaarassa olevia nuoria on tänä päivänä todella paljon. Haluamme omalla panoksellamme ehkäistä syrjäytymistä edes vähän.

Nuorten yksinäisyys on kasvava ongelma. Punainen Risti tarttui härkää sarvista ja aloitti syksyllä pääkaupunkiseudulla ystävävälityksen, joka on suunnattu nimenomaan nuorille.

Ystäviä nuorille

Vapaaehtoiset ystävävälittäjät Terhi Lehessalo ja Farzin Sadeghi kertovat Helsingissä ystävätoiminnan tukipisteessä, että Nuori nuorelle -ystävävälityksen ideana on löytää yksinäisille 15–29-vuotiaille nuorille ikäisiään ystäviä.

– Meihin voi ottaa yhteyttä yksinäinen nuori, hänen läheisensä tai sosiaalitoimen edustaja, jos hän arvelee jonkun nuoren tarvitsevan tukea, Terhi Lehessalo kertoo.

– Yhteyttä voi ottaa netin kautta, sähköpostilla ja puhelimella. Kanavia on monta, että kynnys lähestyä meitä olisi mahdollisimman matala.

Moni kaipaa vain juttuseuraa

Lokakuussa alkanut toiminta on lähtenyt käyntiin lupaavasti.

– En olisi itse uskonut, että se menee heti näin hyvin. Ihmiset ovat ottaneet paljon yhteyttä ja yhteydenottoja on tullut myös sosiaaliviraston kautta, Farzin Sadeghi sanoo.

Ystävää tarvitsevien joukossa on paljon mielenterveyskuntoutujia, jotka saattavat tarvita tukihenkilöä vain rohkaistuakseen liikkumaan kodin ulkopuolella. Toisaalta moni kaipaa vain juttuseuraa.

– Lähtökohta on, että toiminta ei maksa kummallekaan osapuolelle mitään. Yhteinen ajanvietto voi olla esimerkiksi ulkoilua tai kirjastossa käyntiä, mitä nyt kukin haluaa tehdä, Terhi sanoo.

Lisää vapaehtoisia kaivataan

Mukaan toimintaan kaivataan myös lisää vapaaehtoisia ystäviä, eikä muutama uusi ystävävälittäjäkään olisi pahitteeksi.
– Tähän asti olemme olleet Farzinin kanssa tässä kahdestaan kerran viikossa, eikä se aika tahdo riittää kaikkien yhteydenottojen läpikäymiseen.

Terhi ja Farzin haastattelevat ensin puhelimessa ja sen jälkeen kasvokkain sekä asiakkaat että ystäväksi tarjoutuvat.
– Tietojen pohjalta mietitään sitten sopivia pareja, kenen kemiat voisivat sopia yhteen. Ja tosiaan, välitämme vain naisia naisille ja miehiä miehille kaveriksi, mikään treffipalvelu tämän ei ole tarkoitus olla, Terhi nauraa.

”Haluan ehkäistä syrjäytymistä”

Lapsesta asti pyörätuolissa istunut Terhi tietää omien kokemustensakin kautta, miten vakava ongelma yksin jääminen voi olla. Syrjäytyminen voi muuttaa elämän suunnan pysyvästi.

– Ja syrjäytymisvaarassa olevia nuoria on tänä päivänä todella paljon, sosionomiksi valmistunut Terhi sanoo.

– Haluan omalla panoksella ehkäistä syrjäytymistä edes vähän.

Ulkomaalaisia toivotaan mukaan toimintaan

Iranilaissyntyinen Farzin toivoo, että toiminta voisi yhdistää myös kantasuomalaisia ja maahanmuuttajia.
– Yksinäisyys on kova ongelma ulkomaalaisille Suomessa. He eivät puhu kunnolla kieltä, eivätkä suomalaiset lähesty ulkomaalaisia kovin helposti. Vielä meillä ei ole paljon ulkomaalaisia mukana, mutta toivottavasti heitä tulee lisää.

Pääkaupunkiseudun nuorten ystävävälitykseen voi ottaa yhteyttä sähköpostilla [email protected] tai puhelimitse maanantaisin klo 17–19 numeroon 0400 380 558.