Hannele Kankuri

Pekka Reinikainen
Kuvaaja: Pekka Reinikainen
Avustustyöntekijä
Tavoitteena on, että paimentolaisille annetaan valmiudet kohdata rajut sääolosuhteet niin, että he voivat jatkaa perinteistä elämäntapaansa.

Poikkeuksellisen rajut säät vaikuttavat Mongolian paimentolaisten elämään. Punainen Risti auttaa paimentolaisia sopeutumaan uusiin sääilmiöihin.

Mongolian paimentolaisille eläimet ovat elintärkeitä

Mongolian perustalvessa pakkanen paukkuu 26 asteen tietämillä. Lunta on kuitenkin vähän, ja paimentolaisten eläimet selviävät talven yli kesällä hankitun vararavinnon turvin ja kaivamalla ruokaa ohuen lumipeitteen alta.

Talvena 2009–2010 Mongoliaa koetteli suuri valkoinen dzud; kylmä ja runsasluminen talvi, jolloin pakkanen paukkui pahimmillaan 57 miinusasteessa. Valkoisesta dzudista puhutaan, kun kovaa talvea edeltää erittäin kuiva kesä, jolloin heinä kasvaa huonosti eikä eläimille ole riittävästi ruokaa.

– Nälkiintynyt eläin ei kestä kovaa pakkasta ja aroilla esteettä puhaltavaa kipeää pakkastuulta. Talvella 2009–2010 nälkään ja kylmyyteen kuoli noin 8,5 miljoonaa eläintä. Noin 45 000 perhettä menetti eläimensä kokonaan, kertoo Suomen Punaisen Ristin avustustyöntekijänä Mongoliassa työskentelevä Hannele Kankuri.

Rajut säät pakottavat ihmiset kaupunkeihin

Poikkeuksellisen rajut sääolosuhteet ovat vaivanneet Mongoliaa erityisesti 1990-luvun lopulta lähtien. Perinteisesti eläimet ovat selvinneet talvesta ilman ruokkimista, mutta ilmastonmuutoksen mukanaan tuomat äärisäät ovat muuttaneet tilannetta.

Mongolian 2,7 miljoonasta asukkaasta noin puolet elää paimentolaisina. Kymmeniä tuhansia on kuitenkin jo muuttanut kaupunkeihin etsimään toimeentuloa.

Suuren valkoisen dzudin arvioidaan lisänneen kaupunkien liepeille kohonneiden jurttaslummien asukkaita 20 000 hengellä.

Paimentolaisille eläimet ovat elinehto

Perinteisen elämänmuodon säilyttämiseksi ja eläinkuoleminen välttämiseksi Mongolian Punainen Risti aloitti yhdessä Suomen Punaisen Ristin kanssa Euroopan komission humanitaarisen avun toimiston rahoittamana hankkeen, jossa kasvatettiin ja varastoitiin heinää talven hätävaraksi.

– Paimentolaiset ovat itse rakentaneet eläimille myös suomalaisen laavun näköisiä suojia arojen esteettä puhaltavaa kylmää viimaa vastaan, ja tehneet eläinten päälle puettavia viittoja, kertoo Kankuri.

Kesällä 2010 Punainen Risti tuotti heinää yhteensä 3000 paimentolaisperheelle. Lisäksi ostettiin työkaluja ja koneita sekä nopeimmin kuluvia varaosia, jotka jäivät paikan päälle.

Jatkossa ihmisillä on mahdollisuus tuottaa heinää talven varalle ilman ulkopuolista tukea. Lisäksi kokeneet paimentolaiset ovat kouluttaneet nuorempia sukupolvia.