Iris Nolvi

Helena Laatio
Kuvaaja: Helena Laatio
Kätilö, Intia
Minut kutsuttiin mukaan valitsemaan lapselle nimeä.

Ramnik syntyi keskelle järistyksestä toipuvaa Intian Gujaratia vuonna 2001. Hänet auttoi maailmaan Iris Nolvi, joka työskenteli kätilönä Suomen Punaisen Ristin kenttäsairaalassa.

Kaunis ensimmäinen vauva

Värikkäiden nuttujen keskeltä katselee nappisilmillään pieni poika. Hänen nimensä on Ramnik, suomeksi Kaunis.

Ramik oli Suomen Punaisen Ristin kenttäsairaalan ensimmäinen vauva vuonna 2001. Punaisen Ristin avustustyöntekijänä Intiassa työskennellyt kätilö Iris Nolvi muistaa Ramnikin vielä hyvin.

− Äiti oli noin 18-vuotias ja vauvaa oli yritetty synnyttää jo kolmatta päivää, kun he tulivat. Vauva syntyi keisarinleikkauksella, Nolvi kertaa.

Äiti Bhakti ben Shamb Hu Matan ja muun perheen hätä muuttui iloksi, kun terve poikalapsi saatiin maailmaan. Nolvi muistaa, kuinka sukulaisnaisia tulvi teltan aulaan. Perinteiden mukaan he ovat mukana synnytyksessä ja valitsevat lapselle nimen.

− Minut kutsuttiin mukaan valitsemaan nimeä, muistelee Nolvi lämpimästi nauraen.

Synnytyslääkäri apuun

Intiassa kenttäsairaalassa toimi yksi ainoa kätilö kerrallaan, joten Nolvi pyöritti yksin koko synnytyssairaalaa. Neljän viikon komennuksen aikana syntyi noin 50 lasta. Pian sairaalan avaamisen jälkeen Nolvi sai kuitenkin apua paikan päältä.

– Paikallinen sairaala Bhujin kaupungissa sortui ja iso osa sen henkilökunnasta menehtyi maanjäristyksessä. Järistyksestä selvinnyt sairaalan synnytyslääkäri halusi olla hyödyksi ja tuli kenttäsairaalalle kertomaan, että on käytettävissä, kertoo Nolvi.

Kenttäsairaalassa työskenteli myös joukko Intian Punaisen Ristin vapaaehtoisia, suuri osa heistä alan opiskelijoita.

Avustustyöntekijät pystyttivät kenttäsairaalan itse. Nolvi kuvaa, että maanjäristyslinja Gujaratissa oli hyvin selkeä, linjan toisella puolella kaikki oli ehjää ja pystyssä. Se helpotti liikkumista. Välimatkat eivät myöskään olleet pitkiä, ja potilaat saatiin hoitoon nopeasti.

– Saimme sairaalan pystyyn ihanneaikataulussa. Muutenkin yhteistyö eri tahojen kanssa sujui hyvin. Omalta kohdaltani haastava, mutta hyvät muistot jättänyt keikka, päättää Nolvi.