Jarmo Villanen

Ari Räsänen
Kuvaaja: Ari Räsänen
Avustustyöntekijä, sairaanhoitaja, Haiti
Nyt apua tarvitsevat etenkin lapset, jotka aliravitsemuksen ja vastustuskyvyn heikkenemisen seurauksena kärsivät monenlaisista sairauksista.

Haitin maanjäristyksen uhrit saivat merkittävää lisäapua, kun saksalais-suomalainen kenttäsairaala avattiin Carrefourin kaupunkiin.

Sairaala jalkapallostadionilla

Puolen miljoonan asukkaan köyhä kaupunki sijaitsee pääkaupunki Port au Princen länsipuolella. Jalkapallostadionille perustetussa kirurgisessa sairaalassa työskentelee yli 50 kansainvälistä avustustyöntekijää, joista 20 on suomalaisia. Yksi heistä on sairaanhoitaja Jarmo Villanen. Sairaalan tarvikkeet lennätettiin Haitiin Suomesta ja Saksasta.

Ensimmäiset potilaat otettiin yllättäen vastaan jo keskiviikkona. Saksalaiset avustustyöntekijät löysivät kaupungilla ajaessaan kaksi miestä, joita oli juuri ammuttu.  Heidät kuljetettiin vielä valmisteilla olevaan sairaalaan, jossa järjestettiin pikaisesti tilat leikkausta varten. Toinen miehistä menehtyi suomalaiskirurgien ponnisteluista huolimatta, toinen on sairaalassa edelleen hoidettavana. 

Ensimmäisenä varsinaisena aukiolopäivänä torstaina potilaina oli enimmäkseen lapsia ja vauvoja. He saivat hoitoa maanjäristyksen aiheuttamiin hoitamattomiin haavoihin ja ruhjeisiin, useilla oli myös ripulia ja hengitystietulehduksia.

– Välittömien vammojen lisäksi maanjäristys näkyy nyt myös aliravitsemuksena ja yleisenä vastustuskyvyn heikkenemisenä. Tämä johtaa erityisesti lapsilla monenlaisiin sairauksiin, sairaanhoitaja Jarmo Villanen toteaa.

 Kirurgiaan painottuvassa kenttäsairaalassa on neljä leikkauspöytää ja 200 vuodepaikkaa. Sairaala vastaa hoidon tasoltaan suomalaista aluesairaalaa ja se kykenee tarjoamaan kattavat terveyspalvelut noin 200 000 asukkaalle. Kansainvälisten avustustyöntekijöiden lisäksi sairaalaan tullaan rekrytoimaan 150–200 paikallista työntekijää hoito- ja huoltotehtäviin. 

Sairaalan lisäksi Suomesta lähetetty liikkuva terveysklinikka on hoitanut ensimmäisen kymmenen päivän aikana yhteensä 1 400 potilasta kahdessa eri paikassa.

– Ensimmäisessä aallossa olemme hoitaneet potilaita, joilla on maanjäristyksestä johtuvia vammoja kuten murtumia, ruhjeita ja haavoja.Sen jälkeen on alkanut esiintyä myös tulehdustauteja kuten ripulia sekä iho- ja hengitystieinfektioita. Hoidettavaksi tulee myös runsaasti potilaita, joilla on normaaleja kansantauteja kuten flunssaa, kuumetta tai päänsärkyä. Lisäksi on järkytyksestä johtuvia psykosomaattisia oireita, kertoo sairaanhoitaja Marla Nykyri, joka johtaa Suomen Punaisen Ristin liikkuvaa klinikkaa.