Jorma

Vapaaehtoistyöntekijä
Nuorten kohteliaisuus on täällä silmiin pistävää: tervehtiminen ja kiittäminen tulevat heiltä luonnostaan.

Nuori kaipaa läsnä olevaa aikuista

Tampereen nuorten turvatalon vapaaehtoistyöntekijällä Jorma Koivusella ei ollut etukäteen oletuksia siitä, millaisia nuoria hän talolla kohtaa. Nyt kun hän on työskennellyt turvatalolla vapaaehtoisena viime syksystä lähtien, hän toteaa olevansa kuitenkin hieman yllättynyt.

"Nuorten kohteliaisuus on täällä silmiin pistävää: tervehtiminen ja kiittäminen tulevat heiltä luonnostaan. Nuoret ovat myös yllättävänkin helposti lähestyttäviä." Nuorten – samoin kuin turvatalon työntekijöiden –  kanssa Jorma kertoo käyneensä antoisia keskusteluja. Aiheet ovat vaihdelleet laidasta laitaan. "Se lähtee ihan siitä, mistä nuoret haluavat keskustella. Minä lähden siihen sitten mukaan. Ohjaamaan en pyrikään, se ei ole minun roolini. Mutta oman, vanhemman miehen mielipiteeni voin asioihin kertoa."

Turvatalon vapaaehtoistyöntekijän tehtäviin kuuluu kotoisia askareita ruoanlaitosta kaupassa käymiseen. Se tärkein rooli on kuitenkin Jorman mielestä olla nuorelle läsnä. "Vapaaehtoinen on aikuinen, jolle nuori voi halutessaan puhua vaikka ”off the record”. Eikä siihen aina syvällistä keskustelua kaivata. Katsellaan vaikka vaan telkkaria yhdessä ja siinä samalla rupatellaan."

Kukin tilanteensa mukaan

Jorma kiinnostui vapaaehtoistyöstä, kun elämään jäi vapaata aikaa eläkkeelle jäämisen myötä. Hän toivoisi, että nuorten turvatalolle tulisi lisääkin vapaaehtoisia. "Jokainenhan voi käydä sen mukaan, miten on aikaa. Kerran kuussa yksi ilta riittää. Uskon, että tästä on hyötyä jokaiselle, jolla on omia lapsia tai joka lasten saamisesta haaveilee."

Nuoret hakeutuvat turvatalolle useista eri syistä ja he kaipaavat apua moniin käytännön asioihin. "Sanotaan, että koulu valmistaa ihmisen yhteiskunnan jäseneksi. Se ei aina pidä paikkaansa, varsinkaan nykyajan vaativassa maailmassa. Tietämättömyys esimerkiksi raha-asioiden hallinnasta voi aiheuttaa ongelmia, kun täällä kuitenkin markkinatalouden armoilla eletään."

Saako vapaaehtoistyöntekijä palautetta tekemisestään? "En kaipaa kiitosta, mutta ainahan työntekijät kiittävät, kun täältä vuorostaan lähtee. Se tuntuu myös hyvältä, että turvatalolta tutut nuoret moikkaavat ja tulevat juttelemaan tuolla turuilla ja toreillakin."