Jouni 15v.

Niklas Meltio
Kuvaaja: Niklas Meltio
Nuori
Uskaltauduin kertomaan meidän tilanteesta mun kaverilleni. Se sanoi, että mene turvikselle. Sen serkku oli joskus ollut siellä.

Jouni 15 v.
Meidän perheeseen kuului isä, äiti ja minä. Me vietettiin ihan tavallista elämää: molemmat vanhemmat kävivät töissä. Isä oli lääkäri ja äiti paperifirmassa sihteerinä. Mulla meni hyvin: oli kavereita ja koulussa oli ihan kivaa.

Yhtenä päivänä kaikki muuttui. Kun tulin koulusta kotiin, isä ei ollut kotona. Äiti odotti mua ruokapöydän ääressä ja oli tosi hiljainen. Se rupesi takeltelemaan, ettei rakasta enää isää ja muuttaa kotoa pois. Minä jään isän luo. Ihan kuin mua olisi lyöty halolla päähän. Isä ja äiti eivät olleet ikinä riidelleet tai mitään muuta vastaavaa. Äiti antoi uuden osoitteensa ja lähti.

Isä tuli illalla kotiin. ”Anteeksi poika”, se vaan jaksoi sanoa ja rojahti sohvalle. Menin omaan huoneeseeni, ja kyllä multa itku tuli. Yöllä heräsin pullojen kilinään. Kurkkasin huoneeni raosta: isää joi sohvalla kaljaa ja itki. Mua ahdisti.

Isä ei mennyt seuraavana päivänä töihin. Se oli vaan himassa kylpytakki päällä ja joi kaljaa. Sit isä vaan joi ja joi. Kun kysyin siltä, milloin se menee töihin, se vaan tokas, että se on sairauslomalla. Meillä meni tosi huonosti. Pyykit oli pesemättä ja syötiin vaan Saarioisten roiskeläppiä.

Uskaltauduin kertomaan meidän tilanteesta mun kaverilleni. Se sanoi, että mene turvikselle. Sen serkku oli joskus ollut siellä. Tuntui tosi vaikealta soittaa turviksen summeria, mutta mun oli tehtävä se itseni ja isäni takia.

Siellä oli ystävällinen mies vastassa, joka tarjosi kahvia. Kerroin meidän tilanteesta, ja se sanoi, että voin jäädä turvikselle vähäksi aikaa lepäilemään.  Se sanoi myös soittavansa sekä isälle että äidille ja kertovansa, missä minä olen.

Parin päivän päästä isä ja äiti tulivat turvikselle palaveriin. Isä kertoi, että se oli masentunut eron jälkeen. Äidinkin silmät avautuivat: se sanoi, että voin muuttaa sen luo, kunnes isä voi paremmin. Mua ei ahdistanut enää.