Julia Ärväs

Kimmo Holopainen
Kuvaaja: Kimmo Holopainen
Hiv- ja seksuaaliterveystyön vapaaehtoinen
Parasta on varmaankin se tunne, kun pystyy vastaamaan asiakkaan tarpeeseen, auttamaan tai ainakin rauhoittamaan ja ohjaamaan eteenpäin.

Julia Ärväs tarjoaa tukea ja jakaa oikeaa tietoa Punaisen Ristin valtakunnallisessa hiv-neuvontapuhelimessa.

Tiedolla pelkoa vastaan

Ollessaan työharjoittelussa Namibiassa Julia Ärväs kohtasi valtavasti epätietoisuutta ja ennakkoluuloja aidsiin ja hiv-infektioon liittyen. Tartunnan saaneita syrjittiin, ja ihmiset olivat erittäin varautuneita. Vuonna 2008, palattuaan jo Suomeen, Ärväs näki lehdessä ilmoituksen, jossa etsittiin vapaaehtoisia Punaisen Ristin hiv- ja seksuaaliterveystyöhön.

– Ilmoittauduin kurssille ja jäin sille tielle, muistelee Ärväs vapaaehtoisuransa alkuaikoja.

Ihmisiä kohdataan festareilla ja puhelimessa

Terveyden- ja sairaanhoitajaksi kouluttautuneen nuoren naisen pitää toiminnassa mukana sen monipuolisuus. Ärväs uskoo, että moni ei arvaakaan, kuinka vaihtelevaa työ on.

Osallistun puhelinpäivystykseen, olen kouluttanut uusia vapaaehtoisia, ja tällä hetkellä myös koordinoin puhelinpäivystystä. Lisäksi olemme porukalla järjestäneet erilaisia tietoiskuja ja tempauksia esimerkiksi festareilla.

Valtakunnallinen neuvontapuhelin tarjoaa tukea ja neuvontaa kaikille, joita aids tai hiv askarruttavat. Ärväksen mukaan toiminta on todella erilaista kuin kasvotusten, sillä puhelimessa ei pysty lukemaan ihmisten ilmeitä eikä eleitä. Tilanteet ovat muutenkin vaihtelevia.

– Joku soittaa aivan hädissään – vaikka sitten turhaan – ja joku kiertelee ja kaartelee tosi kauan ennen kuin pääsee asiaan. Moni soittaa vain hakeakseen tietoa, kun on esimerkiksi netissä törmännyt johonkin väärinkäsitykseen. Iso osa työtä on myös henkistä tukea ja neuvontaa ihmisille, jotka epäilevät saaneensa tartunnan.

Päivystäminen onnistuu vaikka kotisohvalla

Neuvontapuhelin on valtakunnallinen, mutta tällä hetkellä suurin osa vapaaehtoisista asuu pääkaupunkiseudulla. Ärväs toivoo, että myös muualla Suomessa innostuttaisiin toimimaan täysin vapaaehtoisvoimin hoidetussa neuvontapuhelimessa.

– Paikkakunnalla ei ole väliä, sillä puhelut voi ohjata omaan kännykkäänsä ja päivystää vaikka kotisohvalla.