Mohamed Abdirahim Hussein

Laura Kotila
Kuvaaja: Laura Kotila
Lipaskerääjä, Helsinki
Olen seurannut viimeiset kymmenen vuotta keräystä vierestä ja harmitellut, miksi en ole lähtenyt mukaan. Olen onnellinen, että minut pyydettiin nyt kerääjäksi.

Munkkiniemen Kansainvälisen Klubin tapahtumissa opetellaan suomea, tutustutaan erilaisiin kulttuureihin ja vietetään aikaa rennosti yhdessä.

Keräämään monen kulttuurin voimin

Mohamed Abdirahim Hussein pukee ylleen Punaisen Ristin keräysliivit ja nappaa lippaan käteensä Helsingin Kauppatorin auringossa. Punaiset liivit komeilevat miehen yllä ensimmäistä kertaa. Tarkoituksena on ottaa Abdirahimista muutama poseerauskuva Operaatio Nälkäpäivä -keräystä varten. Hän ojentaa keräyslippaansa kohti kameraa, mutta ennen ensimmäistäkään kuvaa ohikulkija käy yllättäen sujauttamassa viiden euron setelin lippaaseen.

Hymy nousee Abdirahimin kasvoille. Ensimmäiset eurot katastrofirahastoon on tienattu vaivattomasti ennen kuin keräys on virallisesti alkanutkaan. Parempaa ensikosketusta lippaaseen ei voisi toivoa.

Kerääjäksi Abdirahim lähtee omien sanojensa mukaan suurella innolla. Hän muutti Suomeen 90-luvun puolivälissä Somalian sisällissodan jaloista ja tietää hyvin, mistä keräyksessä on kyse.

– Olen seurannut viimeiset kymmenen vuotta keräystä vierestä ja harmitellut, miksi en ole lähtenyt mukaan. Olen onnellinen, että minut pyydettiin nyt kerääjäksi, Abdirahim kiittelee.

Abdirahimin kerääjäpari Emilia Fagerlund on yksi Munkkiniemen Kansainvälisen Klubin perustajista. Klubi on osa Punaisen Ristin Länsi-Helsingin osaston monikulttuurista toimintaa. Huhtikuussa perustettu klubi kokoaa yhteen helsinkiläisiä maahanmuuttajia ja kantasuomalaisia.

– Toiminnan punaisena lankana on suomen kielen ja kulttuurin oppiminen rennossa ilmapiirissä, Emilia tiivistää. Kerran viikossa järjestettävissä tapaamisissa pelataan pelejä, ulkoillaan ja keskustellaan. Välillä klubin vetäjät suunnittelevat suurempia tapahtumia ja tempauksia. Operaatio Nälkäpäivä on yksi niistä.

– Juuri tällaisia tempauksia kaipaamme. Haluan, että ihmiset näkevät, että kantasuomalaiset ja maahanmuuttajat voivat tehdä yhdessä hyvää, Emilia sanoo.

Hän uskoo, että klubin toiminta helpottaa maahanmuuttajien kotoutumista ja edistää suvaitsevaisuutta. Kotoutumisen lisäksi tärkeää on molemminpuolisen yhteisymmärryksen löytäminen.

Uskon, että klubilla tapahtuu aitoa vuorovaikutusta ja siltojen rakentamista. Oikeanlaisen ilmapiirin luomisessa olemme mielestämme onnistuneet todella hyvin.

Abdirahimia Emilia kutsuu klubin ”suojelijaksi”. Politiikassakin aktiivisesti mukana oleva Abdirahim auttoi Emilian alkuun, kun klubin toimintaa käynnistettiin. Emilian lisäksi Munkkiniemen Kansainvälistä Klubia ovat olleet perustamassa Anri Veisterä ja Tiia Paananen. Mukaan kerhon vetäjäksi on saatu myös Maija Hattunen. Kaikki ovat Punaisen Ristin vapaaehtoisia.

– Klubi on saanut todella hyvän vastaanoton. Esimerkiksi juhannuksena Suomenlinnassa järjestetyllä piknikillä oli mukana huikeat 70 osallistujaa.

Emilia on asunut ulkomailla vuosia ja sanoo ymmärtävänsä maahanmuuttajien tunteita vieraan kulttuurin keskellä. Hän on järkyttynyt siitä, miten lyhyessä ajassa maahanmuuttajiin kohdistuvat asenteet ovat muuttuneet kielteisiksi Suomessa.

– On ikävää, että asenteet eivät perustu faktoihin vaan ennakkoluuloihin. Haluan yrittää vaikuttaa asiaan edes ruohonjuuritasolla, hän sanoo.

Lue lisää Munkkiniemen Kansainvälisestä Klubista ja tarkista tapaamisajat.