TPA:n opiskelijat

Laura Kotila
Kuvaaja: Laura Kotila
Roskistempaus, Tampere
Olisi hyvä muistaa, että värillä ei ole väliä, vaan sillä, minkälaisia olemme ihmisinä.

Tampereen palvelualan ammattiopistossa rasismille sanotaan tiukka ei. Oppilaitos on mukana Punaisen Ristin roskistempauksessa, jonka tarkoituksena on innostaa ihmisiä kirjoittamaan ennakkoluulonsa paperille ja heittämään ne kirjaimellisesti roskikseen.

Ennakkoluuloille kyytiä Tampereella

Opiskelijayhdistyksen aktiivit Aleksi Taistomies ja Toni Ronni huolehtivat koko rasisminvastaisen viikon ajan, että roskiksen kansi paukkuu tasaiseen tahtiin. He ohjeistavat opiskelijoita välitunnin aikana ennakkoluulojensa luopumisessa ja jakavat rasisminvastaista materiaalia.

Yleistäminen suurin ongelma

Roskikseen päätyvän paperin tekstiä ei tarvitse paljastaa, mutta osa opiskelijoista haluaa puhua ennakkoluuloistaan. Tonin mukaan pysyvin teema on yleistäminen; yhden esimerkin perusteella kokonainen etninen ryhmä leimataan helposti tietynlaiseksi. 

– Olisi hyvä muistaa, että värillä ei ole väliä, vaan sillä, minkälaisia olemme ihmisinä, hän huomauttaa.

Opiskelu tuo erilaiset ihmiset yhteen

Tonin mielestä koulu on yksi parhaimmista paikoista hälventää ennakkoluuloja, sillä opiskelu tuo erilaiset ihmiset yhteen ja tutustuminen yli kulttuurirajojen on helppoa.

– Olen saanut hyviä ystäviä maahanmuuttajista yläasteella. Ystävystymisen avulla on helpompi katsoa maailmaa vähän avarakatseisemmin, hän uskoo.

Samalla Toni muistuttaa, että siltojen rakentaminen vaatii avoimuutta myös muualta muuttaneilta.

– Usein halutaan pysyä vaan omanmaalaisten kanssa. Tutustuminen auttaa meitä kaikkia.

Lisää tietoiskuja kouluihin

Tonin ja Aleksin mukaan kouluissa rasismista ei puhuta kovin paljon. Aleksi muistelee ala- ja yläasteajaltaan muutaman hassun puheen. Mieleen ei ole jäänyt mitään suurempaa tempausta tai teemapäivää.

Toni pohtii, että kouluissa ja oppilaitoksissa kannattaisi hyödyntää valtakunnallinen rasisminvastainen viikko ja järjestää vuosittain erilaista toimintaa ja tietoiskuja.

– Rasismista kannattaisi puhua enemmän, hän sanoo.

Epäkohtiin puututaan heti

Tampereen palvelualan ammattiopiston apulaisrehtori ja tasa-arvotoimikunnan puheenjohtaja Minna Jansson on tyytyväinen, että oppilaitos lähti mukaan Punaisen Ristin roskistempaukseen.

– Roskistempauksen avulla rasismi on nostettu aiheena esille, hän kertoo.

Jansson ynnää nopeasti, että koulun 260 oppilaasta noin kymmenen on maahanmuuttajataustaisia. Apulaisrehtorin mukaan oppilaitoksessa pyritään kaikessa toiminnassa suvaitsevaisuuteen ja tasavertaisuuteen.

– Epäkohtiin tartutaan heti kun niitä ilmenee. Kulttuurierot ovat haaste, ja oppimista on paljon puolin ja toisin.