Vesa Kirjavainen

Ari Räsänen
Kuvaaja: Ari Räsänen
Avustustyöntekijä, teknikko, Haiti
On hienoa, olla yhtenä osana mukana auttamassa. Me teknikot laitamme sairaalan toimintaan, hoitohenkilökunta jatkaa siitä.

Vesa Kirjavainen sai kesken työpäivän kutsun lähteä Haitiin pystyttämään kenttäsairaalaa. Lähtö oli samana iltana.

Avun lenkkinä

Viikko sitten torstaina mikrobiologi Vesa Kirjavainen teki normaalisti töitään Helsingin yliopistollisesssa keskussairaalassa. Lounaalla häntä ei yllättäen enää näkynyt. Syöminen vaihtui pikaiseen pakkaamiseen, lääkärintarkastukseen ja käyntiin Suomen Punaisen Ristin keskustoimistolla.

Vesa kutsuttiin lähtemään jo samana iltana Haitille, pystyttämään suomalais-saksalaista kenttäsairaalaa.

– En ollut varautunut lähtöön, sillä ajattelin suorittaa sairaalamikrobiologian opinnot lähiviikkoina loppuun. Töissä oli kuitenkin osaltani hyvä tilanne, joten iltayhdeksältä olin jo lentokentällä.

Nyt teknikkona toimiva Vesa istuu levähtämässä majoitusteltan suojassa. Aurinko paahtaa jalkapallokenttää, jolle sairaalaa pystytetään. Ympärillä on jatkuvaa hälyä, generaattori hurisee, laatikoita kannetaan. Helikopteri lentää ylitse.

Monipuolista osaamista tarvitaan

Vesa on valmistautunut ensimmäiseen avustustyöntekijän komennukseensa hyvin. Takana ovat muun muassa, katastrofiyksikkökurssi, teknikkokurssi ja kurssi viestivälineiden käyttämisestä. Erikoisosaamista hänellä on myös vedenpuhdistuslaitteista. Hän on puhdistanut vettä harjoituksissa Suomessa ja Makedoniassa.

Hienoa että nyt pääsee soveltamaan opittua käytännössä. Tänään olen laittanut generaattoreita käyttökuntoon, seuraavaksi alamme vetämään sähköjä huomenna avattavalle poliklinikalle. Sitten vuorossa on röntgenin ja laboratorion pystyttäminen.

– On hienoa, olla yhtenä osana mukana auttamassa. Me teknikot laitamme sairaalan toimintaan, hoitohenkilökunta jatkaa siitä.

Vesa palaa Helsinkiin ensi viikolla, mutta Punainen Risti ei hänen elämästään katoa. 28-vuotias Vesa toimii viidettä vuotta Länsi-Helsingin ensiapuryhmän johtajana ja osallistuu kadonneiden ihmisten etsintöihin aina kun mahdollista.

– Ihan sama mihin maahan menee, Punaisesta Rististä löytyy aina ystäviä, jotka ovat valmiita auttamaan.