10 vuotta tsunamista

Tuntematon
Tsunamin voima siirsi laivoja kuivalle maalle.
Valokuvaaja: Tuntematon

Varhain tapaninpäivänä vuonna 2004 Suomen Punaisen Ristin päivystäjät saivat ensimmäiset tekstiviestit ja puhelut siitä, että Aasiassa oli tapahtunut mittava maanjäristys. Muutamassa tunnissa Punainen Risti käynnisti avustusoperaation, josta hetki hetkeltä kasvoi yksi Punaisen Ristin historian suurimmista, ellei suurin yksittäinen avustusoperaatio.

Miljoonat ihmiset Aasiassa menettivät kotinsa, sadattuhannet loukkaantuivat ja yli 200 000 ihmistä kuoli. Poikkeuksellisinta oli se, että katastrofialueen lomakohteissa oli lähes 4000 suomalaista viettämässä joulua.

Pääministeri Matti Vanhasen johtama Suomen hallitus pyysi Punaiselta Ristiltä apua, jotta katastrofialueella olleet suomalaiset saataisiin pelastettua ja evakuoitua Suomeen.

Sadat Suomen Punaisen Ristin avustustyöntekijät ja vapaaehtoiset osallistuivat suomalaisten evakuointiin. Vaikeimmin loukkaantuneiden evakuoiminen vaati oman erikoislennon, jota varten Finnair muutti muutamassa tunnissa ison matkustajakoneensa sairaalatasoiseksi tehohoitoa tarjonneeksi erikoislennoksi.

Suomen hallituksen käynnistämästä avustusoperaatiosta muodostui joulun ja uudenvuoden välillä valtava pelastustoimi, johon osallistuivat Punaisen Ristin lisäksi muun muassa Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri, Finnair, matkatoimistot sekä Ilmailulaitos, valtioneuvoston kanslian johdolla useimmat ministeriöt, evankelisluterilainen kirkko ja monet muut organisaatiot.

Suuri avustusprojekti kesti seitsemän vuotta

Katastrofialueella olleet suomalaiset saatiin poikkeuksellisen nopeasti kotimaahan. 179 suomalaista kuoli Thaimaan lomakeskuksissa ja kymmenet loukkaantuivat pysyvästi.

Aasian tsunami kosketti syvästi kaikkia Suomessa. Ihmiset halusivat auttaa suomalaisia, mutta myös muun muassa Thaimaassa, Indonesissa ja Sri Lankassa hädässä olevia ihmisiä. Avustusoperaation akuutin vaiheen jälkeen Suomen Punainen Risti käynnisti poikkeuksellisen mittavan avustusprojektin, joka kesti kaikkiaan seitsemän vuotta.

Thaimaan Phuketiin rakennettiin Aasian nykyaikaisin veripalvelukeskus, joka on jo nyt auttanut tuhansia ihmisiä. Suomen Punaisen Ristin toteuttamaa veripalvelukeskuskonseptia on monistettu muuallekin Thaimaahan ja samaa toimintamallia käytetään uusissa projekteissa myös muualla Aasiassa.

Sri Lanka oli Suomen Punaisen Ristin tsunamiohjelman toinen pääkohdemaa. Suomalaisten antaman tsumaniavun tuella toteutettuja mittavia hankkeita pidetään niin Thaimaassa kuin Sri Lankassakin eräinä parhaina projekteina, jotka vaikuttavat ihmisten elämään vielä pitkään.

Kotimaassa kymmenen vuotta sitten toteutettu tsunamioperaatio on lisännyt viranomaisten ja avustusjärjestöjen yhteistoimintaa. Tällä hetkellä katastrofivalmiuden käytössä on useita sellaisia malleja, jotka on kehitetty tsunamin kokemusten perusteella. Punainen Risti on muun muassa rakentanut yhdessä HUS:n ja Finnairin kanssa evakuointisairaalan, jota voidaan tarvittaessa käyttää myös Suomessa.

Suuri avustusprojekti oli mahdollinen suomalaisilta saatujen lahjoitusten ansiosta. Suomalaiset lahjoittivat ennätykselliset 27,2 miljoonaa euroa Suomen Punaisen Ristin katastrofirahastoon. Valtava kiitos kaikille lahjoituksen antaneille!

Ryhtyisitkö kuukausilahjoittajaksi?

Kuukausilahjoittajana takaat nopean avun katastrofitilanteissa. Säännöllisten lahjoitusten ansiosta avustustarvikkeet ja -työntekijät ovat valmiina lähtöön heti, kun jotain sattuu Suomessa tai maailmalla.
 

Katastrofin tapahtuessa tsunamialueella oli 3700 suomalaista. Suomen Punainen Risti auttoi evakuoinneissa ja antoi henkistä tukea kotimaassa. - See more at: http://www.punainenristi.fi/tarinat/suomi#sthash.QrFM2Hdg.dpuf

Katastrofin tapahtuessa tsunamialueella oli 3700 suomalaista. Suomen Punainen Risti auttoi evakuoinneissa ja antoi henkistä tukea kotimaassa. - See more at: http://www.punainenristi.fi/tarinat/suomi#sthash.QrFM2Hdg.dpufKatastrofin tapahtuessa tsubnamialueella oli 3700 suomalaista. Suomen Punainen Risti auttoi evakuoinneissa ja antoi henkistä tukea kotimaassa.

Read more about the tsunami operation