Muumipeikko katselee kirjaimia

Lukukuu innostaa alakoululaiset lukemaan

Lukukuussa luetaan...

Lukukuu-kampanjassa oppilaat lukevat kirjoja, sarjakuvia, runoja tai muita valitsemiaan tekstejä. Myös äänikirjojen kuunteleminen voidaan laskea lukemiseksi.

Opettajan johdolla sovitaan, minkä mittaisesta lukuhetkestä saa merkinnän Lukukuu-passiin. Yksi suoritus voi olla esimerkiksi 10 sivua kirjan lukemista tai 15 minuuttia äänikirjan kuuntelua.

... ja autetaan.

Oppilaan läheiset osallistuvat Lukukuuhun lukukummin roolissa. Kummit maksavat haluamansa summan jokaisesta passiin merkitystä lukuhetkestä.

Luokka lahjoittaa lukemalla ansaitsemansa rahat Punaisen Ristin katastrofirahastoon.

Ohjaamme lahjoitukset auttamistyöhön luonnonkatastrofien ja sotien koettelemissa maissa. Suomessa apua saavat äkillisen onnettomuuden, kuten tulipalon, kohdanneet.

Miksi lukeminen kannattaa?

Lukukuu lisää lasten lukemista, millä puolestaan on monia hyötyjä:

 • Kuten muutkin taidot, lukutaito kehittyy harjoittelemalla. 
 • Lukeminen lisää ajattelukykyä ja ongelmanratkaisutaitoa. Se antaa pohjan kaikelle oppimiselle.
 • Lukutaito auttaa jäsentelemään ja hankkimaan tietoa eri lähteistä. Ilman lukutaitoa on vaikea pärjätä digitaalisessa maailmassa.
 • Lukeminen kehittää myös sosiaalisia taitoja ja empatiakykyä. 
 • Hyvä tarina avaa ovia maailmoihin, joihin ei fyysisesti voi matkustaa.
 • Lukutaito on yksi demokratian toteutumisen edistäjä. 

Lista perustuu Lukukeskuksen 10 faktaa lukemisesta -selvitykseen.

Näin toteutat Lukukuun koulussasi

Tutustu kampanjan ideaan ja askel askeleelta -toteutusohjeisiin oppimateriaalipalvelussamme.

Palvelusta löydät myös yhteistyössä Otavan kanssa tuotetut hauskat oppituntitehtävät. Niissä lähdetään Muumien mukana sanaseikkailuille, pohditaan merkityksiä ja keksitään omia tarinoita.

Tehtävät perustuvat Paula Nivukosken Onnelliset aakkoset -kirjan (Otava, 2021) teksteihin, mutta soveltuvat myös muiden tekstien käsittelyyn.

Kaikki Lukukuun materiaalit ovat valmiita, maksuttomia ja helposti verkosta ladattavia.

 • Kirje opettajille auttaa sinua esittelemään kampanjan kollegoillesi.
 • Kirje lukukummeille selventää kotijoukoille ja tukijoille, mistä kampanjassa on kyse.
 • Lukukuu-passi on oppilaiden "työkirja", johon merkitään lukuhetket ja lukukummien lupaamat lahjoitukset.

Lataa materiaalit verkkokaupastamme.

Luokka lahjoittaa lukemalla ansaitsemansa rahat Punaisen Ristin katastrofirahastoon. Ne ohjataan auttamistyöhön köyhissä, katastrofien koettelemissa maissa.

Saat keräys- ja tilitysohjeet sähköpostiisi, kun olet ladannut kampanjamateriaalit verkkokaupastamme.

 

Jos sinulla on kysyttävää Lukukuusta tai siihen liittyvistä järjestelyistä, ota yhteys Punaisen Ristin varainhankintaan, keraykset@redcross.fi.

Tilaa koulullesi kirjailijan virtuaalivierailu

Kun olet tutustunut Lukukuuhun, ladannut materiaalit ja päättänyt, milloin toteutatte kampanjan, voit varata suositun lastenkirjailijan virtuaaliselle vierailulle kouluusi. Järjestämme maksuttomat vierailut yhteistyössä Lukukeskuksen ja Otavan kanssa.

Virtuaalivierailun järjestäminen on helppoa: tarvitaan vain nettiyhteys, web-kamera ja tietokoneen äänentoisto ja mikrofoni. Voitte toteuttaa vierailun millä tahansa teille tutulla ohjelmalla.

Näin järjestät virtuaalivierailun

Virtuaalivierailun varannut luokka toimii vierailun isäntäryhmänä. He valmistautuvat vierailuun huolellisesti lukemalla kirjailija kirjoja etukäteen ja miettimällä kysymyksiä.

Otava lahjoittaa isäntäryhmälle vierailijan kirjoja, jotta kaikilla oppilailla on tasapuolinen mahdollisuus valmistautua vierailuun.

Jotta mahdollisimman moni pääsee nauttimaan kirjailijan vierailusta, isäntäryhmän kannattaa kutsua itselleen tuttuja luokkia seuraamaan vierailua. Maksimissaan yhteen vierailuun voi osallistua noin 200 osanottajaa, eli noin 4 koululuokkaa.

Kevään 2022 vierailut järjestetään huhtikuussa neljänä keskiviikkona. Vieraat ovat Otavan huippusuosittuja lastenkirjailijoita:

Vierailupäivät jaetaan varausjärjestyksessä. Sitä mukaa kun vierailuja varataan, siitä tulee tieto tälle sivulle

Vierailu tapahtuu klo 9.00-11.00 välisenä aikana. Ilmoita sopiva tarkempi kellonaika, kun varaat vierailun ja ilmoitat luokkasi isäntäryhmäksi.

Syksyn kirjailijavierailut sijoittuvat lokakuulle ja tulevat varattaviksi kesälomien jälkeen. Myös syksyn kirjailijoiden nimet ilmoitetaan myöhemmin.

 

Kun haluta varata vierailun ja ilmoittaa luokkasi isäntäryhmäksi, lähetä seuraavat tiedot sähköpostilla osoitteeseen keraykset@redcross.fi:

 • Koulun nimi ja osoite
 • Yhteyshenkilön nimi ja yhteystiedot (s-posti ja puhelinnumero)
 • Oppilaiden ikä ja ryhmän koko
 • Varattava vierailupäivä ja kirjailija
 • Vierailun tarkka kellonaika

Varauksen saavuttua Punainen Risti ottaa sinuun yhteyttä ja sopii vierailun yksityiskohdista. Saat samalla kontaktin myös Lukukeskuksen tuottajaan, joka vastaa vierailun tekniikasta.

HUOM! Vierailu on ainutlaatuinen kohtaaminen kirjailijan kanssa, hän on paikalla vain teitä varten. Varaukset ovat siis sitovia. Mikäli joudut pakottavasta syystä perumaan vierailun, ilmoitathan siitä viimeistään kaksi viikkoa ennen vierailupäivää.

Jos vierailuun osallistuu monta luokkaa ja yksi niistä ei pääsekään paikalle, vierailu järjestetään normaalisti. Jos mikään luokista ei pääse osallistumaan, yritämme löytää vierailulle uuden sopivan ajankohdan.

Jotta kaikilla oppilailla on tasapuolinen mahdollisuus valmistautua vierailuun, Otava lahjoittaa isäntäryhmälle paketin vierailevan kirjailijan kirjoja. 

Lahjoitettavat kirjat ovat:

 

Lukukeskuksella on vankka kokemus virtuaalivierailujen järjestämisestä. Heidän tuottajansa on myös mukana kaikilla vierailuilla. Lisäksi toivomme, että huomioit nämä seikat:

 • Isäntäryhmän opettaja on koko vierailun yhteyshenkilö Punaisen Ristin ja Lukukeskuksen suuntaan. Hän toimittaa myös vierailulle osallistuvien luokkien opettajien yhteystiedot Lukukeskukselle.
 • Isäntäryhmän opettajan on oltava paikalla koko vierailun ajan. Hän lähettää osallistumislinkin sekä yleisölle että kirjailijalle ja avaa vierailuyhteyden.
 • Vierailulle osallistuvien ryhmien kannattaa testata etukäteen, että kaiuttimet, netti ja videotykki toimivat halutulla tavalla.
 • Jos kaikki osallistujat ovat samassa tilassa, esimerkiksi koululuokassa, oppilaat eivät tarvitse omia koneita. Videoyhteys voidaan heijastaa yhdestä koneesta vaikkapa valkokankaalle. 

Tutustu myös Lukukeskuksen vinkkeihin:
Näin järjestät virtuaalivierailun
Opettajan vinkit virtuaalivierailua varten
Usein kysytyt kysymykset

 

Vierailun aikana voitte keskustella kirjailijan kanssa teitä kiinnostavista aiheista, vaikkapa kirjailijantyöstä, kirjoista ja lukemisen hyödyistä. Kirjailija voi myös kertoa luovuudesta tai muista työhönsä liittyvistä teemoista

Jotta vierailu olisi mahdollisimman onnistunut, valmistaudu siihen huolellisesti etukäteen:

 • Tutustukaa kirjailijan kirjoihin etukäteen.
 • Miettikää kysymyksiä ja suunnitelkaa vierailun etenemistä.
 • Tsekatkaa tekniikan toimivuus.

Vierailun jälkeen kannattaa jakaa lukemisen aiheuttamaa hyvää fiilistä myös oppilaiden vanhemmille ja muille kouluille vaikkapa somen kautta.