Uudistunut Rovaniemen Kontti avaa ovensa torstaina 12.1.

Kai Karkulahti
Kuvaaja: Kai Karkulahti

Lahjoitettavaksi toivotaan vain puhdasta ja ehjää tavaraa, Kontista muistutetaan.

Punaisen Ristin Kontti-tavaratalo avataan torstaina 12.1. klo 10, osoitteessa Teollisuustie 13. Kontti-päällikkö Sanna Niska-Grönroosin mukaan uudet tilat ovat aiempaa isommat ja toimivammat. Kontti palvelee asiakkaita jatkossa laajennetuin aukioloajoin: maanantaista perjantaihin klo 9-18 ja lauantaisin klo 9-15. Ihan normaali arkeen Kontissa ei kuitenkaan päästä heti avajaispäivänä, sillä avajaisia vietetään juhlatunnelmissa.

- Punaisen Ristin maskotti, Reddie-koira, on mukana ilahduttamassa lapsia ja tarjoamme täytekakkukahvit kävijöille, Niska-Grönroos kertoo.

Muutto aiheutti erityisjärjestelyjä esimerkiksi lahjoitustavaran vastaanottoon. Avajaisista lähtien lahjoituksia otetaan vastaan totuttuun tapaan myymälän aukioloaikoina ja noutopalvelu toimii normaalisti. Kontti ottaa jatkuvasti vastaan puhdasta ja ehjää tavaraa: vaatteita, kodin käyttötavaroita, lasten tarvikkeita, urheiluvälineitä, astioita, kirjoja ja huonekaluja.

- Ikävä kyllä, joskus lahjoitusten joukossa on myös likaisia ja rikkinäisiä tavaroita tai vaatteita. Niille meillä ei ole käyttöä vaan ne päätyvät kaatopaikalle ja jätekustannukset pienentävät Kontin tuottoa, Niska-Grönroos pahoittelee.

Osa Konttiin lahjoitetuista vaatteista päätyy Punaisen Ristin logistiikkakeskuksen kautta vaateapuna kriisialueille. Punainen Risti lähettää kansainväliseen vaateapuun arkivaatteita, joilla on käyttöikää jäljellä.

Lisäksi vaatteiden on oltava tarkoituksen mukaisia kohdemaassa. Kansainvälisen vaateavun laatuvaatimukset ovat erittäin tiukat, sillä kriisialueilla ei ole mahdollisuutta vaatteiden pesemiseen tai korjaamiseen. Vaateavun kriteerit otetaan jo Kontissa huomioon. Logistiikkakeskukseen lähetetään Kontista vain esilajiteltuja, kansainväliseen vaateapuun soveltuvia vaatteita.

Kontti on Punaisen Ristin kierrätystavaratalo, jossamyydään vain lahjoituksena saatua ehjää ja puhdasta tavaraa. Lahjoittajat ja asiakkaat ovat mukana tukemassa Punaisen Ristin toimintaa, sillä Kontin tuotto käytetään avustustyöhön Suomessa ja maailmalla. Punaisella Ristillä on Kontit Joensuussa, Kuopiossa, Lahdessa, Lappeenrannassa, Oulussa, Porissa, Rovaniemellä, Siilinjärvellä, Tampereella ja Turussa sekä Kontti-Putiikki Lahdessa. Vuonna 2012 Kontti-ketju laajenee Uudellemaalle.