Tsunamituhojen korjaaminen jatkuu Japanissa vuosia

Patrick Fuller / IFRC
IFRC
IFRC
IFRC
IFRC
IFRC

Valtaosassa Japania arki on palannut hiljalleen entisiin uomiinsa vuosi sitten tapahtuneen luonnonkatastrofin ja sitä seuranneen Fukushiman ydinvoimalaonnettomuuden jälkeen.

Apua virtasi Japaniin
  • Punaisen Ristin ja Punaisen Puolikuun yhdistykset auttoivat Japanin Punaista Ristiä yhteensä reilulla 520 miljoonalla eurolla.
  • Suomalaiset lahjoittivat Suomen Punaisen Ristin katastrofirahaston kautta Japanin katastrofin uhreille noin miljoona euroa.

  • Japanin Punaisen Ristin noin 900 lääkintäyksikköä hoitivat järistyksen ja tsunamin jälkeisen puolen vuoden aikana lähes 87 500 potilasta. Henkistä tukea annettiin yli 14 000 ihmisille.
  • Välittömän hätäavun jälkeen Japanin Punainen Risti on mm. rakennuttanut kotinsa menettäneille väliaikaisia taloja, tukenut väliaikaismajoituksissa asuvia, tarjonnut katastrofin uhreille henkistä tukea ja juttuseuraa sekä osallistunut sairaalainfrastuktruurin uudelleenrakentamiseen.

Pahimmilla tuhoalueilla toipuminen ja jälleenrakennus kestävät kuitenkin useita vuosia.

Ensi sunnuntaina tulee kuluneeksi vuosi siitä, kun 9 magnitudin maanjäristys ja sitä seurannut tsunami runtelivat Japanin pääsaaren Honshun koillisrannikkoa.
Noin 700 kilometrin pituisella rannikkokaistaleella tsunamiaallot pyyhkäisivät useisiin kaupunkeihin ja kyliin haudaten alleen kokonaisia asuinalueita. Vesimassat veivät kodin yli 300 000 japanilaiselta. Katastrofissa kuoli yli 15 840 ihmistä ja 3 380 on yhä kateissa.

Maanjäristys ja tsunami vaurioittivat myös Fukushiman ydinvoimalaa ja aiheuttivat pahimman ydinturman sitten Tshernobylin. Voimalaonnettomuuden jäljiltä satoja ihmisiä on yhä evakuointikeskuksissa ja monet kylät ovat säteilyn vuoksi asuinkelvottomia.

Japani on arvioinut maanjäristyksen ja tsunamin tuhojen nousevan noin 150 miljardiin euroon. Tsunamin jälkeensä jättämistä avioidusta 22 tonnista romua ja raunioita on tähän mennessä onnistuttu korjaaman pois lähes 70 prosenttia. Edistysaskeleista huolimatta uudelleenrakennus pahiten kärsineissä kaupungeissa on kuitenkin ollut hidasta.

Punaisen Ristin avulla keskeinen rooli

Japanin Punainen Risti antoi hätäapua välittömästi katastrofin jälkeen. Punaisen Ristin lääkintäryhmät perustivat liikkuvia klinikoita, antoivat yhdessä vapaaehtoisten kanssa katastrofin uhreille ensiapua sekä jakoivat heille ruokaa, puhdasta vettä ja avustustarvikkeita.

Hätäavun jälkeen avustyön painopiste on siirtynyt väliaikaismajoituksissa olevien yli 300 000:n kotinsa menettäneen tukemiseen.

Kuluneen vuoden aikana noin 126 500 väliaikaismajoituksessa asuvaa perhettä on saanut Punaiselta Ristiltä taloustarvikkeita, muun muassa mikroaaltouuneja, vedenkeittimiä ja sähkölämmittimiä, helpottamaan talven kylmyydestä selviämistä.

- Teemme kaikkemme, jotta ihmisillä olisi ahtaista olosuhteista ja talven kylmyydestä huolimatta mukava olla. Pyrimme myös ehkäisemään iäkkäiden ihmisten syrjäytymistä, kertoo Tadateru Konoe, joka toimii sekä Japanin Punaisen Ristin että Punaisen Ristin ja Punaisen Puolikuun yhdistysten kansainvälisen liiton (IFRC) puheenjohtajana.

Pahiten tuhoutuneilla Iwaten, Fukushiman ja Miyagin alueilla Japanin Punainen Risti on rakennuttanut väliaikaistaloja sekä auttanut infrastruktuurin ja tuhoutuneiden rakennusten korjaamisessa. Lahjoitusvaroilla on tuettu myös kahden sairaalan rakentamisessa sekä kolmen muun korjaamissa Miaygin alueella. Lasten koulunkäynnin helpottamiseksi kouluihin on hankittu koulubusseja ja -tarvikkeita.

Tukea ahdistuneille

Punaisen Ristin tarjoamalla henkisellä tuella on ollut tärkeä rooli, sillä monet katastrofista selvinneet menettivät lähes kaiken: kotinsa, läheisensä ja työpaikkansa.

Katastrofin myötä työttömyys on lisääntynyt räjähdysmäisesti. Japanin hallituksen mukaan kolmella pahinten kärsineellä alueella, Iwatessa, Fukushimassa ja Miyagissa on tällä hetkellä työttömänä ainakin 120 000 ihmistä.

Punainen Risti on tarjonnut tukea ja juttuseuraa vanhempien lisäksi myös koululaisille, jotka usein jakavat vanhempiensa huolen ja stressin tulevaisuudesta ja toimeentulon puolesta.

Kaiken menetyksen keskellä huolta tulevaisuudesta aiheuttavat myös Fukushiman ydinonnettomuus ja pelko säteilyn aiheuttamista pitkäkestoisista terveysvaikutuksista. Monikaan Fukushiman voimalaitoksen suojavyöhykkeen ulkopuolella asuvista ei luota viranomaisten toimiin säteilyvaaran vähentämiseksi.

Ydinonnettomuudesta huolestuneille Punainen Risti on tarjonnut mahdollisuuden keskusteluun ja henkiseen tukeen. Fukushiman kaupungissa Punainen Risti rakentanut myös Smile Park -sisäleikkipuiston lapsille, jotka eivät säteilypelon vuoksi pääse ulos leikkimään.

Ydinturvallisuuteen panostettava enemmän

Japanin Punainen Risti on esittänyt vetoomuksen, että ydinturvallisuuteen ja katastrofeihin valmistautumiseen panostettaisiin nykyistä enemmän.

Punaisen Ristin ja Punaisen Puolikuun yhdistysten kansainvälinen liitto (IFRC) järjestää ensi toukokuussa yhdessä Japanin Punaisen Ristin kanssa ydinturvallisuudesta konferenssin, jossa tavoitteena on laatia keskeisten kansainvälisten kumppaneiden kanssa uudet suuntaviivat ydinonnettomuusvalmiudelle.

- Me japanilaiset olemme pitäneet itseämme yhtenä maailman parhaiten katastrofeihin valmistautuneena maana. Fukushiman onnettomuus paljasti, kuinka haavoittuvia olemme, puheenjohtaja Tadateru Konoe sanoo.

Video: IFRC

Sendain maanjäristyksen ja sitä seuranneen tsunamin vuosipäivää vietetään 11. maaliskuuta.

Kampanjat