Panisinko kesäkumin?

YleX
Uudet kesäkumit kulkevat teemalla "Panisin". Slogan on samalla myös vuoden 2012 Kesäkumibiisin nimi.
Kuvaaja: YleX

Kesäkumikampanja starttaa tänä kesänä YleXPopista 2.6. Tampereen keskustorilla järjestettävässä ilmaiskonsertissa.

Kesän aikana nuorille jaetaan kondomeita ja seksivalistusta eri festivaaleilla. Kampanjan tavoitteena on muistuttaa nuoria siitä, että heillä on oikeus suojautua ja suojata myös kumppaninsa. Kondomi on ainoa ehkäisyväline, joka ehkäisee sekä seksitauteja että raskauden. Kondomi on helppo hankkia ja käyttää.

Kesäkumikampanjalla on pitkä perinne. YleX ja Punainen Risti järjestivät ensimmäisen kampanjan jo vuonna 1995. – YleX haluaa olla mukana valistustyössä. Teemme tätä työtä nuorisokanavalle parhaiten sopivalla tavalla, olemme mukana siellä missä nuoretkin eli festareilla. Siellä nuorille on helppo kertoa asiasta musiikin, kilpailujen ja kondomien jaon avulla, sanoo YleX:n ohjelmapäällikkö Jyri Kataja-Rahko.

Tänä vuonna Kesäkumikampanjan järjestävät YleX, Punainen Risti ja Väestöliitto yhdessä. Sosiaali- ja terveysministeriö tukee kampanjan järjestämistä.

Suomalaiset nuoret käyttävät ehkäisyä suhteellisen hyvin. 2011 kouluterveyskyselyn mukaan lukioikäisistä käytti viimeisessä yhdynnässä ehkäisyä yli 90 prosenttia ja ammattioppilaitosten opiskelijoista 87 prosenttia.  Peruskouluikäisillä vastaava luku on 80 %.  Seksitaudit ovat kuitenkin yleisiä. Tähän vaikuttaa se, että esimerkiksi lukioikäisten ehkäisykeinona oli kondomi vain 58 prosentissa seksisuhteita.

– Kun kondomi unohtuu, niin seuraukset voivat olla kurjat.  Klamydia on nuorten yleinen seksitauti ja se saattaa olla oireeton, mutta voi johtaa vakaviin seurauksiin. On tärkeää, että nuoret oppivat kondomin oikean käytön jo varhaisessa vaiheessa. Se on ainoa ehkäisyväline, joka suojaa sekä raskaudelta että seksitaudeilta, tähdentää seksuaaliterveystyön koordinaattori Sari Valoaho Punaisesta Rististä.

Kondomin oikea käyttö on sitä, että kondomia muistetaan käyttää joka kerta ja alusta loppuun asti. Näin myös ehkäisyteho selkeästi paranee, muistuttavat Kesäkumikampanjan taustatahot.

Ehkäisyn käyttämättömyys ja riskinotto lisääntyvät, kun nuori on päihtynyt, eikä ole osannut varautua ennakolta niihin tilanteisiin, joissa kondomia tarvittaisiin. Toiset luottavat myös liikaa tuuriin ja jotkut eivät osaa tai uskalla ottaa asiaa puheeksi seksikumppaninsa kanssa. Joillakin on yhä tiedollisia puutteita, kun tautien tarttuminen ja raskaaksi tulo on hieman epäselvää.

– Monille nuorille ehkäisyn käyttäminen on onneksi itsestään selvä osa omasta terveydestä huolehtimista. Nämä nuoret haluavat antaa itsestään myös vaikutelman luotettavana kumppanina. He käyttävät ehkäisyä, koska haluavat välttää seksitauteja, eivätkä halua tulla liian nuorena vanhemmaksi. Kondomien hankkiminen on myös helppoa, muistuttaa asiantuntijalääkäri Miila Halonen Väestöliitosta.

Festivaaleilla on Punaisen Ristin vapaaehtoisia ja Väestöliiton asiantuntijoita jakamassa kondomeja ja keskustelemassa nuorten kanssa seksistä ja suhteista. Punainen Risti on kouluttanut nuoria vapaaehtoisia, jotka antavat toisille nuorille vertaisvalistusta kondomin käytön merkityksestä.

Tampereen YleXPopissa esiintyvät 2.6. kello 15 alkaen Pariisin Kevät, Elokuu, DUO, Paleface ja Happoradio. Muuten Kesäkumi on mukana Provinssirockissa Seinäjoella, Ruisrockissa Turussa, Ilosaarirockissa Joensuussa ja Jurassic Rockissa Mikkelissä. Kesän aikana näissä tapahtumissa jaetaan yhteensä 200 000 kondomia.

Kesäkumibiisi on tänä vuonna nimeltään Panisin ja sen esittää DUO.

Kuuntele uusi Kesäkumibiisi

Kesäkumi-kampanja Facebookissa

Liity terveyttä edistävien auttajien joukkoon, ilmoittaudu hiv- ja aids-työn vapaaehtoiseksi