HerziCampilla kunnioitetaan erilaisuutta

Laura Kotila
Laura Kotila
Laura Kotila
Laura Kotila

Miltä tuntuu olla kädetön? Miten kommunikoida muiden kanssa, kun ei pysty puhumaan? Kansainvälisellä yhdenvertaisuusleirillä vaihdetaan rooleja ja haetaan vastaukset kysymyksiin yhdessä tekemisen avulla.

HerziCamp’12 ei tunne rajoja.  Leiri kutsuu joka vuosi vammaiset ja vammattomat nuoret maailman eri kolkista yhteiselle leirille viikon ajaksi mitä erilaisimpien puuhien pariin. Leiri on aidosti avoin, kuten leirin johtajat Henri Backman ja Milla Ilonen kuvaavat.

-Kuka tahansa voi osallistua leirille. Avoimuus ei vielä riitä, on osattava myös kutsua kaikki mukaan ja tehdä leiristä esteetön, alleviivaa Ilonen.

Yhdessä tekeminen tärkeintä

Leirillä nuoret toimivat yhdessä, mikä on ohjaajien mukaan yksi tärkeimmistä tavoista vahvistaa yhdenvertaisuutta ja erilaisuuden kunnioittamista.

-Leiriläiset huomaavat, että tuo pyörätuolissa oleva kaveri ei mene rikki, jos kosketan, ja  nuoret löytävät yhteisiä kiinnostuksen kohteita esimerkiksi musiikista. Yhdenvertaisuuden ydin on siinä, että olemme kaikki samanarvoisia, vaikka meissä kaikissa on eroja, havainnollistaa Backman.

Yhdenvertaisuusleirillä kaikki saavat olla tavallisia ihmisiä ja jokainen oma persoonansa. Rajat rikkoontuvat helposti myös autettavien ja auttajien välillä.

 -On hienoa nähdä, kuinka myös vammaiset osallistujat voivat olla apuna muille esimerkiksi tulkkina monikulttuurisessa ympäristössä.

Roolit vaihtoon

Välillä rooleja vaihdetaan tarkoituksenhakuisestikin. Leiriläinen Antti Suokas tietää, miltä tuntuu heittää frisbeetä nyrkkeilyhansikkailla eli käytännössä ilman käsiä.

Joka vuosi järjestettävissä vamma-arpajaisissa jokaiselle leiriläiselle arvotaan vamma, jonka jälkeen nuoret pyrkivät selviytymään iltapäivän ajan erilaisista rasteista ja pääsevät eläytymään vammaisen kaverin asemaan.

-Tässä saa kokea, miltä tuntuu oikeasti elää vamman kanssa ja miten vamma voi rajoittaa elämää, Suokas huomioi.

Yhdenvertaisuus tarkoittaa Suokkaalle ennen kaikkea ennakkoluuloista luopumista ja yhdessä toimimista erilaisista piirteistä huolimatta.

-Ainoa tapa irrottautua ennakkoluuloista on kokemuksen kautta. Meillä kaikilla on ennakkoluuloja, ja on tehtävä koko ajan töitä, jotta niistä pääsee eroon.

45 osallistujaa

Leiri järjestetään yhteistyössä Punaisen Ristin eri osastojen kanssa vapaaehtoisvoimin.  Tänä vuonna teemana on ”äänet” ja leiriläiset vierailevat muun muassa Eduskunnassa sekä radiotoimituksessa.

Leirille osallistuu 45 eri tavoin vammaista ja vammatonta nuorta Suomesta, Kosovosta, Keniasta, Kiinasta ja Virosta. Leiri päättyy lauantaina.

Teksti: Laura Kotila