Ensiavun huomionosoitukset jaettiin kahdelle ansioituneelle pelastajalle

Eija Sandberg
Laura Kotila

Tänä vuonna Punainen Risti jakoi ensiavun huomionosoitukset helsinkiläiselle Tarja Albrechtille ja lapinjärveläiselle Anne Perttilälle.

Elvytystä sairauskohtauksen saaneelle

Tarja Albrecht huomasi työpaikan pukuhuoneessa lattialle lyyhistyvän kollegan ja ryhtyi ripeästi auttamaan häntä. Albrecht yritti herätellä sairaskohtauksen saanutta työkaveriaan, kutsui paikalle lisää apua ja aloitti elvytyksen samalla, kun muut soittivat hätänumeroon.

Albrechtin ripeä toiminta pelasti elvytetyn hengen. Hän oli käynyt Punaisen Ristin ensiapukurssin edellisenä syksynä. Elvytystilanne tapahtui 16. toukokuuta 2011.

Tarja Albrecht palkittiin työpaikallaan Helsingissä torstaina 27. syyskuuta.

Karkki pois hengitysteistä

Opettaja Anne Perttilä huomasi penkkaripäivänä 16.2.2012, että eräs alakoulun oppilas alkoi kakoa ja yskiä ja muuttui kasvoiltaan punaiseksi. Perttilä tunnisti, että kyseessä oli ensiapukurssilta tuttu "vierasesine hengitysteissä" –tilanne ja hän alkoi antaa tarvittavaa ensiapua oppilaalle. Samalla hän ohjeisti muita paikalle saapuneita opettajia mahdollisista lisätoimista. Napakat iskut selkään saivat ison pyöreän penkkarikarkin irtoamaan kurkusta ja poika tokeni tilanteesta nopeasti.

Anne Perttilä palkitaan Hilda Käkikosken koululla tänään perjantaina 28. syyskuuta.

Ensiapu. Elämäntaito.

Suomessa Punaisen Ristin koulutusohjelmien mukaisiin ensiapukoulutuksiin osallistuu vuosittain yli 110 000 henkilöä. Koulutusta järjestetään mm. työpaikoilla, oppilaitoksissa ja harrastuspiireissä.

Ensiapukursseista saa tietoa valtakunnallisesta palvelunumerosta 020 701 2376.