Maailman nuorin valtio Etelä-Sudan valtavien haasteiden edessä

Tamara Leigh, IFRC
Etelä-Sudanin Punaisen Ristin vapaaehtoiset avustustyössä Kapurin väliaikaisleirissä
Kuvaaja: Tamara Leigh, IFRC

Mariata, 30, synnytti poikavauvan Kapurin väliaikaisleirissä 13km Etelä-Sudanin pääkau-pungista Jubasta länteen. Tuskin tuntiakaan synnytyksestä on kulunut, kun Mariatalla on jo nimi pojalle. ”Adam. Lääkäri Adam Levinen mukaan, joka johtaa klinikkaa,” huojentunut ja onnellinen Mariata sanoo.

Mariata on juuri saapunut väliaikaisleiriin Sudanista. Adam on ensimmäinen hänen kahdeksasta lapsestaan, joka on syntynyt Etelä-Sudanissa. Mariata ei ole itsekään syntynyt etelässä, vaan hänen vanhempansa pakenivat pohjoisen Khartumiin yli 30 vuotta sitten. 

Mariata on yksi yli 375 000 alun perin eteläsudanilaisesta, joka ovat palanneet takaisin pohjoisesta kahden viime vuoden aikana. Monille lähtösysäys oli tammikuun 2011 kansanäänestys ja siitä puolen vuoden päästä seurannut itsenäisyys.  Paenneet halusivat tulla osaksi uutta valtiota.

Hätäapua paluumuuttajille

Paluumuutto kuitenkin kuormittaa jo entuudestaan köyhää valtiota. SPR on tukenut kansainvälisen Punaisen Ristin kautta paluumuuttajille suunnattua avustusoperaatiota viime vuonna. Avustuksella vastattiin 14 000 perheen tarpeisiin ostamalla ja kuljettamalla maahan hätäaputarvikkeita kuten telttoja, hyttysverkkoja ja perusruoanlaittovälineitä.

Etelä-Sudanissa on lukuisia muita haasteita. Etelä-Sudanin ja Sudanin välillä on ollut kiistaa raja-alueista, infrastruktuuri on täysin kehittymätön, eikä öljynvienti ole lähtenyt käyntiin toivotulla tavalla. Ylipäätään turvallisuustilanne on heikko, sillä maan sisällä on heimokiistoja.

”Olivatpa haavoittuneet kummalla puolella tahansa, heillä on oikeus saada lääkärin palveluja. Komitea tukee terveydenhuoltolaitoksia ympäri Etelä-Sudania silloin kun haavoittuneita on runsaasti – joko lahjoittamalla lääkintävälineitä tai lähettämällä kirurgitiimin,” sanoi lääkäri Cleto Chashi, joka vastaa Kansainvälisen Punaisen Ristin komitean terveysohjelmista Etelä-Sudanissa.

SPR tukee terveyshanketta

Väestöltään suurimassa osavaltiossa Jongleissa on suuret humanitääriset tarpeet. SPR tukee siellä Borin kaupungissa liiton kautta yhteisöpohjaista terveyshanketta seuraavan kolmen vuoden aikana. Terveystoiminta Borissa alkoi vuonna 2009 Sudanin Punaisen Puolikuun toimesta.

Hankkeen tavoitteita ovat ensiapuosaamisen lisääminen, tartuntatautien ehkäiseminen ja niiden esiintyvyyden seuraaminen, katastrofivalmiuden kehittäminen sekä hygieniakasvatus.

”Toimintatapa on yhteisöperustainen terveys, erityisesti kouluissa ja naisryhmien kautta. Nyt haasteena olisi saada mukaan naisia, sillä vapaaehtoiset ovat pääasiallisesti nuoria miehiä.  Toinen haaste on löytää kohderyhmä, sillä väestö on hyvin liikkuvaa,” sanoo juuri Etelä-Sudanissa tilannetta kartoittamassa ollut SPR:n Itä-Afrikan ohjelmista vastaava Linda Karvinen.

Karvisen mielestä toimintaympäristö on todella haasteellinen. ”Etelä-Sudanin Punainen Risti on uusi, mutta siinä on potentiaalia. Heillä on jo osastot joka osavaltiossa, ja yhteisöissä monet tuntevat heidän työnsä.”