Rauni Räisänen kaipaa vanhan ajan naapurihenkeä

Kaisa Eerola
Rovaniemeläinen Rauni Räisänen on ollut mukana Punaisen Ristin ystävätoiminnassa lähes 15 vuotta.
Kuvaaja: Kaisa Eerola

Rovaniemen osaston ystävätoiminnan vetäjän Rauni Räisäsen mukaan vanhusten yksinäisyys on yllättävän yleistä.

- Parasta ystävätoiminnassa on se, että saa jutella vanhusten kanssa. En ehtinyt tavata omia isovanhempiani. Siksi on mukava kuunnella, kun ystävät ovat muistelleet esimerkiksi lapsuutta ja sota-aikaa. Heidän kanssaan on käyty läpi myös elämässä olleita isojakin suruja. Nämä tarinat ovat mielenkiintoisia.

Rovaniemeläinen Rauni Räisänen meni mukaan Punaisen Ristin ystävätoimintaan viitisentoista vuotta sitten. Nykyisin Räisänen on ystävätoiminnan vetäjä ja voisi puhua ystävätoiminnasta "vaikka koko päivän". Vanhusten yksinäisyys on Räisäsen mielestä huolestuttavan yleistä.

- Vanhukset kaipaavat ennen kaikkea juttukaveria. Monet sanovat, että esimerkiksi kotiavusta käyvillä on aina kiire. He ehtivät vain pikaisesti kysellä, miten on voitu, täyttää dosetin ja hoitaa muut hommat. Jopa palvelutaloissa asuvat kokevat itsensä yksinäisiksi tai jopa vangeiksi, joita kukaan ei käy katsomassa.

Apua arjen tilanteisiin

Räisänen työskentelee Lapin yliopiston yhteiskuntatieteellisen tiedekunnan opintosihteerinä. Vapaaehtoisasioita hoidetaan iltaisin. Räisänen hoitaa ystävätoiminnan puhelinpäivystystä kahdesti viikossa.

Soittoja tulee paljon. Kysyntää olisi juttuseuran lisäksi saattajille sairaalareissuille tai avuksi kauppakäynneille. Myös kotiapua pyydetään.

- Minusta olisi hyvä, että vanhus voisi asua kotona mahdollisimman pitkään. Käytännössä tämä ei ole aina mahdollista. Varsinkin naisten eläkkeet ovat aika pienet. Heillä ei ole aina varaa ostaa niitä palveluita, joita yksinasuminen vaatisi.

Liikunta ja ulos lähteminen tärkeää

Räisäsellä on tällä hetkellä kaksi ystävää, joiden kanssa tavataan vähintään parin viikon välein.

- Tavallisesti juodaan pullakahvit ja istutaan juttelemassa. Yleensä ystävän luona vietetään noin tunti kerrallaan. Siinä vaiheessa kun Sydämen asialla alkaa, onkin aika lähteä, Räisänen nauraa.

Räisänen harrastaa vapaa-ajalla mahdollisimman paljon liikuntaa. Mieleisiä lajeja ovat etenkin hiihto, pyöräily ja tanssi. Räisänen on nähnyt liikunnan ja ulos lähtemisen merkityksen myös ystävätoiminnassa.

- Lihakset surkastuvat yllättävän nopeasti. Rutiineista tulee vanhemmiten hirveän tärkeitä, ja jos ei kotoaan poistu viikkoihin, kynnys siihen kasvaa jatkuvasti. Omiakin ystäviä saa usein houkutella aika pitkään lähtemään johonkin, mutta kyllä se sitten virkistää heitä hirveästi ja käynneistä riittää juttua pitkäksi aikaa.

Rovaniemen ystävätoiminnan haasteena pitkät etäisyydet

Räisänen kertoo, että ystävätoiminnassa on vuosien varrella pyritty auttamaan myös yksinhuoltajaperheitä ja mielenterveyspotilaita, mutta pienen aktiiviryhmän voimat eivät riitä kaikkeen. Hieman helpotusta taloudelliseen tilanteeseen saatiin toissavuonna, kun Kuorosota-ohjelmaan osallistunut Lordi lahjoitti oman hyväntekeväisyyspottinsa Punaisen Ristin ystävyystoimintaan kotikaupunkiinsa.

- Se oli ihan hullu juttu. Tiesimme siitä jo vähän ennen kuin lähetykset alkoivat ja ohjelman ajan sitten jännitettiiin, kuinka käy. Iso kiitos Lordille siitä, että ystävätoiminta sai hyvää julkisuutta ja vanhusten yksinäisyys oli paljon esillä. Myös uusia vapaaehtoisia tuli lisää.

Rovaniemen ystävätoiminnan suuri haaste ovat pitkät etäisyydet. Matkat keskustasta pienempiin asutuskeskuksiin voivat olla jopa sata kilometriä ja syrjäisempiin kyliin on vaikea kulkea.

- Olisi hirveän hyvä, jos järjestyisi kuljetus, joka toisi säännöllisesti mummoja syrjäseuduilta tapaamaan toisia vanhuksia, Luontevin tapa torjua vanhusten yksinäisyyttä olisi, että he tapaisivat toisiaan. Vanhan ajan naapurihenki ehkäisi tehokkaasti syrjäytymistä, kun vielä piipahdettiin kylässä. Entisajan kyläkulttuurissa ei ollut tällaista tilannetta, että vanhukset olisivat jääneet yksin, Räisänen miettii.

Teksti: Kaisa Eerola

Esittelemme vuonna 2013 kuukausittain yhden upeista ja motivoituneista vapaaehtoisistamme, ja jutut julkaistaan tällä "Kuukauden vapaaehtoinen" -palstalla.

Tule sinäkin mukaan Punaisen Ristin vapaaehtoiseksi.