Liialta auringolta ja kuumuudelta kannattaa suojautua

Laura Kotila
Kesäkuumalla kannattaa välttää oleilua suorassa auringonpaisteessa.
Kuvaaja: Laura Kotila

Helteet ovat koittaneet, ja lämmöstä voi nyt nauttia täysin siemauksin. Myös helteen vaarat kannattaa ottaa huomioon. Auringonpalvojat voivat joutua moniin ikävyyksiin, jos auringolta suojautumisesta ja nesteytyksestä ei huolehdita riittävästi.

Vältä palovammoja suojautumalla

- Suomessa tulee vastaan tapauksia, joissa auringonottaja on saanut toisen asteen palovammoja. Varsinkin lasten iho on erittäin herkkä, ja sitä pitäisi suojata. Mieluiten vaatteilla, mutta ainakin aurinkorasvalla, sanoo Punaisen Ristin ensiavun koulutussuunnittelija Riikka And.

Auringossa pitkään viihtyvän vaarana on myös auringonpistos eli pään liiallinen kuumentuminen. Auringonpistokselta suojaudutaan päähineillä ja juomalla riittävästi vettä ja syömällä myös suolaista.

Muista nesteytys

Erityisesti huonokuntoisten vanhusten nesteytyksestä täytyy huolehtia hyvin, sillä kuumuus voi olla heille huomattava terveysriski.

- Jos lähipiirissä on iäkkäitä henkilöitä, heidän luonaan olisi hyvä esimerkiksi vierailla tai muuten tarkastaa, että heidän vointinsa on hyvä.

Lapsille valvoja tutuillekin rannoille

Lämmin kesäpäivä innostaa kaiken ikäiset uimarannoille. And muistuttaa, että pieniä lapsia pitää veden äärellä vahtia erityisen huolellisesti.

- Monet vanhemmat seuraavat tarkkaavaisesti lapsiaan vieraissa paikoissa. Omassa kotirannassa lapsiin luotetaan enemmän, ja heidät saatetaan jättää helpommin yksikseen. Onnettomuuksia voi kuitenkin sattua missä vain veden luona. Siksi lapsia tulisi aina pitää silmällä.

112 auttaa tarvittaessa

Jos vedessä käy onnettomuus, ja vedestä pelastetaan eloton henkilö, on aina soitettava hätänumeroon 112.

- Hätänumeroon pitää soittaa heti, jos epäilee jonkun olevan hengenvaarassa.

Lataa 112 Suomi -sovellus puhelimeesi. Sen kautta soitettu hätäpuhelu välittää sijaintitietosi suoraan hätäkeskukseen

Kesän ensiapuohjeet kotiin tai mökille

Punainen Risti on koonnut yhteen ensiapuohjeita, joita saattaa kesällä tarvita. Ohjeista löydät tyypillisimmät kesän vammat sekä neuvot, kuinka menetellä haaverin sattuessa. Ohjeet voi tulostaa ja ripustaa esimerkiksi mökin seinälle tai ottaa matkalle mukaan.

Lataa Punainen Risti -sovellus puhelimeesi, niin hätäensiapuohjeet ovat aina taskussasi. Sovellus löytyy hakusanoilla "Punainen Risti" ja "Veripalvelu".

Päivitä ensiaputarvikkeet ja lääkekaappi

Kotona ja mökillä on hyvä olla myös ensiaputarvikkeita. Punaisen Ristin ensiapulaukkuja ja muita turvatuotteita voi ostaa osoitteesta www.punaisenristinkauppa.fi. Kesän ensiapuohjeista löydät listan lääkekaapin perusvarustuksesta.