Suomen Punainen Risti lähettää lisää apua Syyriaan ja Maliin

Ibrahim Malla
Avustuspakettien jakoa Bloudanin kylässä
Kuvaaja: Ibrahim Malla

Syyrian sisäinen aseellinen konflikti ei osoita laantumisen merkkejä ja maan humanitaarinen tilanne pahenee. Miljoonat syyrialaiset ovat joutuneet jättämään kotinsa ja pakenemaan joko maan sisällä tai naapurimaihin.

Erityisen ahtaalla ovat maansisäisiä pakolaisia vastaanottaneet ja majoittavat kotitaloudet. Pakolaisten määrä kasvaa edelleen.

Punaisen Ristin kansainvälisen komitean ja Syyrian Punaisen Puolikuun yhdessä toteuttama Syyrian avustusoperaatio keskittyy vastaamaan konfliktista kärsivien ihmisten ja maansisäisten pakolaisten sekä pidätettyjen ja vangittujen kiireellisimpiin humanitaarisiin tarpeisiin. Suomen Punainen Risti tukee operaatiota ulkoministeriön myöntämällä 1,25 miljoonan euron katastrofiavulla.

Avustusoperaatiossa jaetaan ruoka-apua ja perustarvikkeita, kuten hygieniapakkauksia konfliktista pahiten kärsivillä alueilla ja tuetaan infrastruktuurin parantamista. Lisäksi tarjotaan turvallista juomavettä ja avustetaan naapurimaihin pakolaisiksi lähtemään joutuvia. Haastavassa operaatiossa turvataan 450 000 konfliktista kärsivällä alueella asuvan ihmisen pääsy perusterveydenhuollon palveluihin toimittamalla lääkintätarvikkeita Syyrian Punaisen Puolikuun liikkuville terveysyksiköille ja terveysministeriön terveyspisteisiin.

Humanitaarisen avun toimittaminen Syyriassa on haasteellista heikon turvallisuustilanteen, muuttuvien etulinjojen ja lisääntyneen avustustyön kontrolloimisen (tiesulut, tarkastuspisteet) takia. Vaaroista huolimatta komitea ja Syyrian Punainen Puolikuu ovat pystyneet toimittamaan hätäapua eri puolille maata. Maaliskuun aikana yli 155 000 ihmistä kahdeksassa maakunnassa sai ruoka-apua.

Ruokaa ja lääkintäapua Maliin ja Nigeriin

Myös Malissa konfliktin takia humanitaarinen tilanne on vakava. Konflikti on keskeyttänyt vesihuollon-, koulutus- ja terveyspalveluja pohjoisessa. Tärkeimmissä kaupungeissa ryöstely on entisestään vaarantanut tuhansien perheiden ruokaturvan alueella, joka on kärsinyt edellisten vuosien ja 2011–2012 kuivuuden ja aavikoitumisen aiheuttamasta ruokakriisistä.

Siviilejä on paennut suurempiin kaupunkeihin maan sisällä sekä naapurimaihin. Malin konflikti heijastuu erityisesti Nigeriin, jossa konfliktia pakenevat ihmisjoukot lisäävät jo ennestään olemassa olevia sosiaalisia ja taloudellisia jännitteitä. Myös Niger kärsi Sahelin alueen kuivuusjaksosta 2011–2012, joka päättyi sadekauteen ja tulviin ja niiden tuomaan koleraongelmaan 2012.

Suomen Punainen Risti tukee Malin ja Nigerin avustusoperaatiota ulkoministeriön myöntämällä 1 miljoonan euron katastrofiavulla.  Avustusoperaatiossa autetaan pakolaisia ja maansisäisiä pakolaisia, vastaanottajayhteisöjä, siirtolaisia sekä vangittuja. Alueella on turvallisuusongelmista johtuen vain vähän muita humanitaarisia toimijoita.

Yhdessä kansallisen yhdistyksen kanssa, komitea jakaa kolmen kuukauden ruokapaketteja ja perustarvikkeita, ruoka-annoksia, täydentää siemenvarastoja, sekä järjestää työllistymishankkeita ja tarjoaa puhdasta vettä kodin ja karjan tarpeisiin sekä satojen kasteluun. Lisäksi tuetaan terveyssektoria.

Suomen Punainen Risti tukee komitean operaatiota erityisesti materiaaliavun kautta. SPR:n logistiikkakeskus ostaa operaatiossa tarvittavan hirssin, keittiösetit sekä makuualustat.

- Syyrian ja Malin/Nigerin avustusoperaatiot osoittavat kuinka välttämätöntä vaikeissa konfliktitilanteissa on Punaisen Ristin puolueeton avustustoiminta ihmisten auttamiseksi. Sotivat osapuolet eivät kuitenkaan kunnioita ja noudata kansainvälistä humanitaarista oikeutta ja sodan oikeussääntöjä - se on maksanut jo 20 Syyrian Punaisen Puolikuun avustustyöntekijän hengen, sanoo SPR:n kansainvälisen avustustoiminnan johtaja Kalle Löövi.

Lisäksi ulkoministeriö myönsi tukea Punaisen Ristin avustusoperaatioihin Afganistaniin, Jemeniin, Kongon Demokraattiseen tasavaltaan ja Sudaniin.