Punaisen Ristin vapaaehtoiset auttavat juhlijoita festareilla

Alejandro Lorenzo
Punaisen Ristin ensiavun vapaaehtoiset hoitavat pieniä haavereita ja tarvittaessa soittavat lisäapua paikalle.
Kuvaaja: Alejandro Lorenzo

Ensiavun, päihdetyön ja hiv/aids-työn vapaaehtoiset kiertelevät kymmenissä kesätapahtumissa jutellen ja auttaen.

Jos saa festareilla rakkoja uusista kengistä tai voi huonosti tanssittuaan keikoilla hellepäivänä, voi saada apua Punaisen Ristin vapaaehtoiselta. Ensiavun, päihdetyön ja hiv/aids-työn vapaaehtoiset kiertelevät festareilla ja muissa kesätapahtumissa juhlijoita auttaen.

Punaisen Ristin ensiapuryhmät hoitavat paikan päällä juhlijoiden pienet haavat ja vammat. Lisäksi ensiavun vapaaehtoiset tilaavat paikalle ammattiapua, jos hätä on suuri. Ensiavun vapaaehtoiset tunnistaa punaisista ensiapuliiveistä ja reippaasta asenteesta.

Päihdetyön vapaaehtoiset kiertävät juhlijoiden joukossa keskustelemassa. Tarkoituksena ei ole moralisoida tai tuomita, vaan jutella hyvässä hengessä jokaisen omien tarpeiden mukaisesti. Päihdetyön vapaaehtoiset kannustavat välttämään huumeiden satunnaista kokeilukäyttöä ja lisäksi auttavat tarvittaessa löytämään sopivia auttavia tahoja. Päihdetyön vapaaehtoiset tunnistaa liiveistä, joissa on Punaisen Ristin tunnus.

Lisäksi festareilla saattaa törmätä vapaaehtoisiin, jotka jakavat kesäkumeja ja juttelevat halukkaiden kanssa seksitaudeista.

Punaisen Ristin vapaaehtoisia päivystää kymmenissä kesätapahtumissa. Vapaaehtoisten määrä ja tehtävät vaihtelevat tapahtumasta riippuen.

Vedenjuonti on festareilla tärkeää

Yksi tyypillisimmistä ensiapua vaativista vaivoista festareilla on nestehukka ja auringonpistos. Näitä tilanteita voi välttää suojautumalla liialta auringonpaisteelta, juomalla riittävästi vettä ja syömällä hyvin kuumalla ilmalla. Myös aurinkorasva kannattaa muistaa pakata mukaan, sillä Suomessa on vuosittain tapauksia, joissa auringonottaja on saanut toisen asteen palovammoja.

Punainen Risti on koonnut yhteen kesän ensiapuohjeet, joista löytyy tyypillisimmät kesän vammat sekä neuvot, kuinka kannattaa menetellä haaverin sattuessa.

Kesän ensiapuohjeet