Caritas-ensivastevene auttaa Turunmaan saaristossa liikkuvia

Pirjo Ilkka
Caritas pysähtelee Turunmaan saaristossa ja erilaisissa tapahtumissa rannikolla.
Kuvaaja: Pirjo Ilkka

Punaisen Ristin Caritas-vene lähtee vesille 19. kesäkuuta. Veneen miehistö on valmiudessa auttamaan 24 h vuorokaudessa.

Suomen Punaisen Ristin Caritas-ensivastevene aloittaa kesän jatkuvan päivystyksen 19.6. Nauvon ympäristössä Saaristomerellä. Aluksella on välitön lähtövalmius ympäri vuorokauden elokuun 4. päivään saakka.

- Caritaksen henkilökunta koostuu vapaaehtoisista, jotka päivystävät aluksella ilman korvausta. Miehistöön kuuluu kipparin lisäksi neljä päivystäjää, joista kaksi on terveydenhuollon ammattilaisia, lääkäreitä tai sairaanhoitajia. Vapaaehtoiset antavat ensiapua ja ensihoitoa hätätilanteissa ja auttavat mahdollisuuksien mukaan myös muissa terveysasioissa. Caritaksen palvelut ovat aina autetulle ilmaisia, kertoo Punaisen Ristin Varsinais-Suomen piirin valmiuspäällikkö Tommi Virtanen.

Caritas toimii Saaristomerellä Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin ensivasteyksikkönä yhteistyössä Länsi-Suomen Merivartioston, Varsinais-Suomen pelastuslaitoksen, paikallisten terveyskeskusten ja sairaankuljetusyksiköiden sekä poliisin kanssa. Alus on välittömässä lähtövalmiudessa 24 tuntia vuorokaudessa ja Varsinais-Suomen Hätäkeskus sekä Meripelastuskeskus Turku tietävät aluksen sijainnin jatkuvasti. Caritas päivystää tarvittaessa myös saariston tapahtumissa.

Palveluvene Caritas on varustettu nykyaikaisin ensihoitovälinein. Kesällä 2012 Caritas hälytettiin 20 kiireelliseen tehtävään. Yhteensä päivystyskauden 2012 aikana yli 80 henkilöä sai apua aluksen vapaaehtoisilta.

Caritaksen miehistö on auttanut vuodesta 1989

Suomen Punaisen Ristin palveluvene Caritas on auttanut vuodesta 1989 Saaristomerellä ja Turunmaan saaristossa. Caritaksen toiminta on vuosien kuluessa kehittynyt, ja Caritas on lunastanut vankan aseman viranomaisten tukena sekä saariston asukkaiden että saaristossa veneillä tai muutoin vierailevien keskuudessa.

Toimintamuodot ja toiminnan painopiste ovat vuosien kuluessa muuttuneet terveyden edistämisestä hälytysensivastetoimintaan.Caritas-toimintaan osallistuu Punaisen Ristin vapaaehtoisia koko Suomen alueelta, vapaaehtoisista puolet on terveydenhuollon ammattilaisia.